Göçmen kuşların rotası güney

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Göçmen kuşların rotası güney
KÜTAHYA - Sedat Gök - İlkbaharda Türkiye'ye gelen göçmen kuşlar, kışı geçirmek üzere Anadolu'dan güneye göç yolculuğuna başlarken, Kütahya'daki Porsuk Barajı, her gün yüzlerce göçmen kuşun uğrak yeri haline geldi. Yazı geçirmek ve üremek için Nisan ve Mayıs aylarında güneyden hareket ederek Türkiye'ye gelen göçmen kuşlar, özellikle Meriç, Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Batı Karadeniz, Kızılırmak, Yeşilırmak, Doğu Karadeniz, Çoruh, Konya, Fırat, Aras, Van ve Dicle gibi havzalarda yoğun olarak gözlendi.
Havaların soğumaya başlamasıyla sıcak mekan arayışına giren göçmen kuşlar, bu günlerde ilkbahardaki hareketlerinin tersine göç yolculuğuna başladı.
Anadolu üzerinden güneye ilerleyen göçmen kuşlar, göç yolu üzerindeki Kütahya'da yoğun olarak görülüyor. Kütahya-Eskişehir karayolundaki Porsuk Barajı, yüzlerce pelikan, leylek ve diğer göçmen kuşların akınına uğradı.
Her yıl Türkiye'den geçen yaklaşık 500 bin göçmen kuştan bir bölümü, Kütahya'daki sulak alanlarda mola vererek gözlemcilere eşsiz manzaralar sunuyor.
Bilimsel araştırmalara göre, göçmen kuşlar bir günde yaklaşık 400 kilometre yol alabiliyor.
İlkbahar göçünde Afrika Rift Vadisi uzantısını takip ederek Türkiye'nin güneyine ulaşan göçmen kuşlar, kuzeydoğu ve kuzeybatıya doğru göçe devam ediyor. Kuşlar, Boğaziçi'ni geçerek Kuzey Trakya ve Balkanlar'a, diğer koldan ise Artvin üzerinden Kafkaslar'a ve daha kuzeydeki üreme alanlarına ulaşıyor. Sonbahar göçünde de aynı güzergah üzerinden Afrika'ya dönüyor.
Bu kuşların bir bölümü Türkiye üzerinden sadece geçiş yaparken, leylek gibi bazı türler ise hem geçit yapıyor hem de üremek amacıyla kalıyor.



AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

haydaravısyon
Cevap
1
Görüntüleme
375
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
454
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
949
Doğuş Pertez


Üst Alt