Flash: Türktan bırakıyor mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
solgun50

solgun50

Üye
    Konu Sahibi
Flash: Türktan bırakıyor mu?
Avea`yı uykudan uyandıran adam gidiyor

Feray Akşit`in haberi

Türkiye`nin üçüncü GSM operatörü Avea, ilk kez kârâ geçmesini sağlayan Genel Müdür Cüneyt Türktan ile yollarını ayırıyor. Tarafların karşılıklı olarak ayrılık kararı aldığı belirtiliyor.

Satın alma, evlilik, pazardan çekilme planları ile 2008 yılına hızlı bir giriş yapan telekom sektöründe GSM cephesinde de süpriz bir "ayrılık" konuşuluyor. Sektör, Türkiye`nin üçüncü GSM operatörü Avea`nın Genel Müdürü Cüneyt Türktan`ın görevinden ayrıldığı söylentileriyle çalkalanıyor. Tarafların karşılıklı olarak ayrılık kararı aldığı belirtiliyor. Avea`nın genel müdürlük koltuğunu doldurmak için beyin avcılarını da devreye soktuğu konuşulanlar arasında.

Avea-Türktan ayrılığı hem insan kaynakları şirketleri hem de sektör yetkilileri tarafından doğrulanırken, şirketin çoğunluk hisselerine sahip olan Türk Telekom`un Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany ise söylentilerin doğru olmadığını söyledi.

Avea`yı uykudan uyandırdı

Cüneyt Türktan, İtalyan Aria ile Türk Telekom`un GSM operatörü Aycell`in birleşmesi sonucu doğan Avea`da genel müdürlük koltuğuna 24 Kasım 2005 tarihinde oturmuştu. Türk Telekom`un Oger Telekom`a satışının ardından Cahit Paksoy`un yerine getirilen Türktan, sektörde en büyük paya sahip olan olan GSM operatörü Turkcell`in de mimarları arasında gösteriliyor. Türktan, Avea`yı ise imza attığı başarılı büyüme süreci ile uykudan uyandırarak kârlâ tanıştırdı.

Cüneyt Türktan göreve getirildiğinde Avea`nın 2005 yılında toplam cirosu 1 milyar 67 milyon YTL, abone sayısı ise 6.1 milyondu. Bir yıl sonra şirketin abone sayısı 8 milyona, cirosu ise 1 milyar 259 milyon YTL`ye çıktı. Ayrıca 2005 sonunda 600 bin YTL olan şirketin operasyonel kârı da 2006 sonunda 174 milyon YTL`ye yükseldi. 2007 yılında ise şirketin cirosu 1 milyar 700 milyon YTL`ye çıkarken 2006`da 170 milyon YTL olan operasyonel kârını 300 milyon YTL`ye yükseldi.

Avea`nın Türktan ile uykudan uyanması ve borçlarından dolayı el konulan Telsim`in İngiliz Vodafone`a satışı ile sektöre rekabet geldi. O güne kadar sadece tek bir şirket ile özleşen GSM sektörünün artık aktif olarak pazarda yer alan üç oyuncusu vardı. Cüneyt Türktan da göreve geldikten sonra ilk yaptığı açıklamalarda, "Türkiye artık tek operatör pazarı değil çok operatörlü bir pazardır" diyerek rekabetin kızışacağı yönündeki ilk sinyalleri vermişti.

Türktan yönetiminde yeniden yapılanma başlayan Avea stratejisini GSM pazarında payı artırma üzerine kurdu. 500 milyon dolara varan bütçeyle baz istasyonu, çağrı merkezleri, 3G teknolojileri gibi alt yapı yatırımlarına hız veren şirket, birbiri ardına başlattığı OHBE, HepsiBir, Tümİş gibi iddialı kampanya ve konuşma paketleri ile hem kurumları hem de aboneleri kendine çekmeye çalıştı. İki yıl içinde yürütülen çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Avea, sadece Hepsibir ile heryeri 25 kuruşa konuşturarak ilk yıl faturalı hat satışlarında yüzde 50`lik bir artış elde etti.

Turkcell`i neredeyse sıfırdan yarattı

Cüneyt Türktan bugün GSM sektöründe en büyük paya sahip olan GSM operatörü Turkcell`in mimarları arasında gösteriliyor. 1994`ten 2001 yılına kadar Turkcell`in genel müdürlüğünü yapan Türktan`ın döneminde şirketin abone sayısı 40 binden 12 milyon 200 bine çıktı.

Turkcell, hisseleri New York Borsası`nda işlem gören ilk Türk şirketi oldu. Türktan, 1996 yılında Azerbeycan`ın Azercell`ini, 1997 yılında Gürcistan`ın Geocell`ini, 1999`da Kazakistan`ın Kcell`ini, 2000 yılında Moldova`nın Moldcell`ini ve KKTCell`i de kurdu. 2002 yılında Oger Telekom`a geçti. Çalışma hayatına Romanya`da, Oger Telecom`un Inquam ile ortak iştiraki olan Zapp`ta genel müdür olarak sürdürdü. Romanya`nın ilk mobil operatörü olan Zapp`ta üç yıl görev yapan Türktan`ın yöneticiliği döneminde şirketin cirosunun 10 kat artması dikkat çekti. Referans
 


Solamente

Üye
Haber için sağol arkadaşım :)
 
tksharmely

tksharmely

Emekli Yönetici
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz. Konudaki link düzenlemeleri yapılmış olup, daha rahat okunur hale gitirildi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt