Ev Kazalarına Nasıl önlem Almalıyız?

Sponsorlu Bağlantılar

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Ev Kazalarına Nasıl önlem Almalıyız?
Sağlık Bakanlığı, 118 Acil Yardım Servisi'ne gelen çağrıların yüzde 80'inin ev kazalarına bağlı vakalar olduğunu bildirdi. Bakanlık aileleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Peki, bu kazaları azaltmak için alınacak tedbirler neler?
26 Aralık 2005 08:39
<div align="center"></div>
Bakanlık, küçük çocuk yaralanma ve ölümlerinin önemli bir bölümünün önlenebilen kazalara bağlı olduğuna dikkat çekerek, anne-babaları, "Bebeğinizin veya çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin ve oyuncaklarını düzenli olarak kontrol edin" şeklinde uyardı.

Sağlık Bakanlığı&#39;nca hazırlanan "Ev Kazaları Raporu"nda ev ortamının bebek ve çocukların yaralanma ve ölümlerine yol açan riskleri de barındırdığı vurgulanıyor. Bebek ve çocukların ev kazalarından korunabilmeleri için, aile ve bebek bakımını üstlenen kişilerin çok dikkatli olmaları gerektiği ifade ediliyor.

112 Acil Sağlık Hizmetleri&#39;ne, bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 80.8&#39;inin ev kazalarına bağlı olduğu vurgulanan raporda, "Yaralanma ve ölümle sonuçlanan ev kazalarına yönelik alacağınız önlemlerle, bebek ve çocuklarınızın güvenliğini büyük ölçüde sağlayabilirsiniz. Düşmeler, boğulma, zehirlenme, elektrik çarpması, yanık ve yangınlar, ateşli silahla yaralanma, bebek ve çocuklar için ev ortamında görülen çok önemli kazalardır. Ev ortamı, bebek ve çocukların sağlıklarını ve yaşamlarını tehdit eden bir çok riski de barındırmaktadır. Bu nedenle ailelerin ev içinde mümkün olan bütün önlemleri almaları gerekiyor" denildi.

Çocuk acil servislerine yapılan başvurularının en başta gelen nedeninin, yüzde 36.6 oranı ile bebek ve çocukların düşmeleri sonucu oluşan travma ve boğulmalar olduğuna dikkat çekilen raporda, "Evinize kısa bir süre göz atmanız bunun nedenini ortaya çıkartacaktır. Merdivenler, pencere ve mobilyalar bebek ve çocuklar için risk faktörlerinin başında geliyor. Sandalye ve diğer tüm mobilyaların pencerelerden uzakta olması, yüksek binalarda pencerelere takılacak parmaklıklar, emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebeklerin merdivenlerden uzak tutulması, bebeğin uyuduğu veya bulunduğu yatağın kenarlarının mutlaka korumalı olması &#39;düşmelere&#39; yönelik alınacak önlemlerden bazılarıdır" denildi.

3 yaş altındaki çocukların, solunum yollarının çok dar olduğu vurgulanan raporda, bebek ve çocukların çoğu zaman cisimleri ağızlarına aldıklarına ve bu nedenle boğulma risklerinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.

"BEBEK VE ÇOCUKLARDA ZEHİRLENME VE YANIKLARA DİKKAT"
Kuruyemişler, mısır, şeker ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı tüm besinlerin, bebek ve küçük çocuklar için &#39;boğulma riski&#39; taşıdığı kaydedilen raporda, aile ve bebek bakımını üstlenen kişilere şu uyarılarda bulunuldu: "Toplu iğne, mücevher, düğme, boncuk, tespih ve diğer tüm küçük cisimleri, bebek ve küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Bebek veya çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin ve oyuncaklarını düzenli olarak kontrol edin. Oyuncaklarda sivrilen ve parçalanmaya hazır hale gelen kısımlar bebek ve çocuklar için önemli riskleri de beraberinde getirmektedir.

Bebeklerin birkaç santimetre derinliğindeki suda bile boğulabileceğini unutmayın. Bu nedenle içi su dolu küvet, leğen veya kovalar bile bebekler için çok büyük tehlikeler içerebilirler. Bu yüzden kova, küvet ve leğenleri boş tutun. Bebek veya küçük çocuklar yıkanırken, kapı veya telefona yanıt vermek için onu yalnız bırakmayın. Çocuklar çok çabuk boğulabilirler. Su altında sadece 2 dakika kalan çocuk bilincini yitirebilir ve kalıcı beyin hasarına maruz kalabilir. Yeni yürümeye başlayan bebeklerinizi ve oyun oynamak isteyen çocuklarınızı korumasız su kenarlarından uzak tutun."

"Bebek ve çocukların maruz kaldığı ev kazalarının yüzde 34.9&#39;u zehirlenme, yanık ve yangınlardır. Tüm ilaç, kimyasal ve temizlik maddelerini bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve orijinal kaplarında saklayın. Su, süt, kola ve yoğurt kaplarını, bu maddelerin saklanması amacıyla kullanmayın. Unutmayın yaptığınız bu kap değişikliği bebek veya çocuğunuz tarafından bilinmemekte ve onlar için çok büyük riskleri de beraberinde getirmektedir. Evinizde zehirli bitki bulundurmayın. Hava gazı ve soba zehirlenmelerine karşı önlemlerinizi alın. Kızgın bir soba, birkaç dakikalığına bebek veya çocuğun yakınına bırakılan içi kaynar su dolu bardak, çaydanlık, tencere, yanan bir ütü ile bebek veya çocukların ulaşabileceği yerlerde bulunan kibrit, çakmak ve ocaklar çok büyük kaza ve yangınlara yol açmaktadır. Aile ve bebek bakımını üstlenen kişilerin bu konuda çok duyarlı, dikkatli ve özenli olmaları gerekiyor. Genellikle dikkate alınmayan bir tehlike kaynağı da elektriktir ve çocuklar için çok büyük kazalara neden olur. 112 Acil Sağlık Hizmetleri&#39;ne, &#39;bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların&#39; yüzde 7.3&#39;ü elektrik çarpmalarına bağlıdır. Bu nedenle evde açık elektrik kabloları bırakılmamalı, tesisat düzenli olarak gözden geçirilmeli, elektrik prizleri kapatılmalı veya bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlere monte edilmeli, elektrikli ev aletlerinin bebek ve çocukların sağlığına yönelik sayısız risk taşıdığı unutulmamalıdır.

Ateşli silahlar, bebek ve çocukların sağlık ve yaşamlarına yönelik çok önemli riskleri beraberinde getiriyor. Evinizde ateşli silah varsa; silahı boş saklayın ve emniyetini sürekli kapalı tutun. Silahları bebek ve çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. Kurşunları silahtan ayrı olarak saklayın. Ateşli silahınızı bebek veya çocuğunuzun yanında kesinlikle çıkarmayın ve temizlemeyin."
 


Üst Alt