En Masum Fast-food Simit

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
En Masum Fast-food Simit
Hızla yaygınlaşan fast-food (hızlı-hazır yemek) beslenme biçimi içinde, en masum yiyeceğin simit olduğu bildirildi.
13 Aralık 2005 18:37
<div align="center"></div>
Hızla yaygınlaşan fast-food (hızlı-hazır yemek) beslenme biçimi içinde, en masum yiyeceğin simit olduğu bildirildi. Hacettepe Üniversitesi&#8217;den Prof. Dr. Yasemin Beyhan, hızlı-hazır yemek olan fast-food&#8217;un, insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin, diğer besinlerle takviye edilmemesi halinde, sağlıklı hayat için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirtti. Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, sağlıklı pişirme şartları uygulanmadığında bu tür besinlerde kanser yapıcı moleküllerin oluşabileceğini söyledi.

Kanser tehlikesi
Özellikle proteinli ürünlerde, pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha da ön plana çıktığını vurgulayan Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağda kızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi. Buna karşın, geleneksel yiyeceklerden olan simitte, pişirme yöntemi açısından, yağda kızartma ve etlerin kömür ateşine yakın ızgara edilmesine kıyasla bir olumsuzluk bulunmadığını dile getiren Beyhan, &#8220;Sokak fast- food&#8217;u tarzı bir gıda ürünü olan simitte, pişirme yönünden diğerlerinde yaşanan olumsuzluklar yok. Simit, ayran, peynir, sebze veya meyveyle tüketilirse, tüketildiği öğüne ve tüketim miktarlarına bağlı olarak bireyin besin ihtiyaçlarını karşılama açısından iyi bir besindir&#8221; dedi.

Çay-simit yetmiyor
Simidin tek başına tüketilmesi durumunda diğerleri gibi tek yönlü beslenmeye neden olabileceğine işaret eden Beyhan, sadece çayla tüketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral açısından eksikliğe neden olduğuna da sözlerine ekledi.

Bizdekiler daha sağlıklı...
Akdeniz Üniversitesi&#8217;den diyetisyen Seyhan İnce, ayaküstü beslenme olarak tarif edilen fast-food beslenmenin insan sağlığı açısından zararları bulunduğunu, bunlar içinde en zararsızının ise simit olduğunu kaydetti. İnce, Türk kültüründeki fast-food türü yiyeceklerin, batıdakilere oranla daha masum olduğunu vurguladı. İnce, şöyle konuştu: &#8220;Bizde kızartmadan daha çok ızgara, fırında pişirme usulü yaygın. Batıda ise daha çok yağda kızartma yapılır. Örneğin Avrupa&#8217;da tavuğa öyle işlemler yapılıyor ki sağlıklı bir yiyecek diye nitelendirdiğimiz tavuk, zararlı hale gelebiliyor. Türk kültüründe fast-food olarak döner, lahmacun, balık ekmek, simit, tost sayılabilir. Döner, ateşe çok yaklaştırılmadan yapıldığında, sağlığa çok zararlı değildir. Hatta yağı akıtılarak yapıldığı için donmuş yağ miktarı da azalmış oluyor. Tostun da kötü yağ kullanılmaması halinde zararlı olmayacağını düşünüyorum.&#8221; Simidin bunlar içerisindeki en zararsız besin olduğunu dile getiren İnce, simidin yanında yenilecek biraz peynirle birlikte günlük protein ve enerjinin bir kısmının sağlandığı kaydetti.
 


DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
dogrudur walla yag yok dogru durust et yok bişe yok bitek susam ve hamur
 
cepix

cepix

Üye
Hem ucuz hem ekonomik hem saglıklı buyrun simit
 
hidayet

hidayet

Üye
şimdi canım simit çekti işte ööffffff
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Bu arada şaka maka heryer simitçi oldu..
 

depresif

Üye
Bizim memleketin gözünü seveyim
sabah kahvaltısız geldin mi alıyorsun çöreğini peynirini çayını sonra yumuullll
tostmuş hamburgermiş, rast gele hem simidin o ağızda bıraktığı ağır susam kokusu da yok ohhh bu arada kim açtı bu konuyu akşam akşam açııııımmm.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
simit gerçekten bizim ayaküstü yediğimiz en güzel gıdalardan birisi..
yalnız yanık olmamasına dikkat etmeli.. ekmek veya simit herhangi bir gıdanın ateşe fazla maruz kalıp yanmış kısımlarının kanserojen olduğunu
bu yanık maddelerin karacigeri çok yorduğunu belirtmek isterim...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
383
rear2011
UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
399
UtkuGARIP
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
547
Haydar


Üst Alt