e-Devlet'in yeni uygulaması yüzünden sistem çöktü

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
e-Devlet'in yeni uygulaması yüzünden sistem çöktü
e-Devlet'in yeni uygulaması yüzünden sistem çöktü


e-Devlet sisteminde yürürlüğe giren yeni işlemle birlikte, alt-üst soy bilgisi sorgulama artık bu sisteme entegre edildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sisteme eklenen bu sistem bir anda beklenmedik yoğun ilgiyle karşı karşıya kalırken, sistemin çökmesine enden oldu.



e-Devlet Kapısı altyapısını kullanarak hizmete sunulan yüzlerce kuruma ait binlerce hizmet sisteme eklenilirken, sistem üzerinden soy ağacı sorgulama işlemi artık mümkün olarak kullanılabiliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliği sayesinde "Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama" işlemi gerçekleştirmek, oldukça basit bir hale kavuştu.



Bu işlem için artık saatlerce sıra beklemenize gerek olamazken, e-Devlet Kapısı üzerinden saniyeler içerisinde işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.



e-Devlet alt-üst soy bilgisi sorgulama nasıl yapılır?
e-Devlet resmi sitesi olan adresini ziyaret ederek yada mobil uygulamadan giriş yaparak, uygulama içerisinde Hizmetler kısmına giriş yapın. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisini seçtikten sonra, "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız



Sorgulama işlemi gerçekleştirmek isteyenleri karşısına şu uyarı çıkıyor;

"Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeni ile işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir…
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Bekleme süreniz hizmet veren kurumun işlem kapasitesine göre değişebilir. İşleminiz tamamlandığında, otomatik olarak bir sonraki aşamaya geçeceksiniz."

Soyağacı Nedir?
"Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle kişiler, ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44’üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21’inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8’inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir."

 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:


Üst Alt