Dünya nüfusunun üçte biri bu mikrobu taşıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Dünya nüfusunun üçte biri bu mikrobu taşıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, dünya nüfusunun tahmini olarak üçte biri tüberküloz hastası olmaksızın bu mikrobu taşıyor.
Sağlık Bakanlığı, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle hastalıkla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı. Açıklamada, tüberküloz (verem) hastalığının "mycobacterium tuberculosis" basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtildi.

Hastalık, hastaların özellikle öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları tüberküloz basillerinin sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, dünya nüfusunun tahmini olarak üçte biri tüberküloz hastası olmaksızın bu mikrobu taşıyor. Bu insanların yüzde 10'unun, yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığına yakalanma ihtimali bulunuyor. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yine her yıl 1,7 milyon insan bu hastalıktan ölüyor. Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, kanser, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar ve sigara içmek verem hastalığına yakalanma ihtimalini artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalıklardan birisi de verem hastalığı. Hastalık bulguları olan kişilerin en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini doğrudan gözetimli tedavi ile tamamlamaları büyük önem arz ediyor.

Verem tedavisinde kullanılan ilaçlarla hastaların tedavileri başarı ile yürütülüyor. Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve yeterli süre (6-9 ay) kullanmazlarsa verem mikropları ilaçlara direnç kazanabiliyor.

TÜRKİYE'DE VEREM HASTALIĞI DÜŞÜYOR

Türkiye'de tüberküloz hastalığı ile mücadelede önemli başarılar elde edildiği belirtilen açıklamada, "Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında vaka görülme sıklığında sürekli azalma kaydedilmiş olup örneğin 2010 yılında toplam olgu hızı, bir önceki yıla oranla yüzde 6,4 düşüş göstermiştir." denildi. kaynak : samanyoluhaber
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
397
Doğuş Pertez
haydaravısyon
Cevap
0
Görüntüleme
282
haydaravısyon
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
361
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
344
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
338
Haydar


Üst Alt