Dizüstü Bilgisayar Kampanyası Fos Çıktı...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

the_patriot

Üye
    Konu Sahibi
Dizüstü Bilgisayar Kampanyası Fos Çıktı...
Dizüstü Bilgisayar Kampanyası Fos Çıktı...

"Her Öğretmene Bir Dizüstü Bilgisayar" kampanyasında öğretmenlerin şikayet sesleri yükseliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yöneltilen "bilgisayarların iddia edildiğinin aksine piyasa fiyatının altında olmadığı" iddiasının ardından şimdi de dağıtılan bilgisayarların bir kısmının arızalı çıkması öğretmenlerin tepkisine neden oldu. İhaleyi alan Toshiba firması yetkilileri sorunun Almanya'dan karayoluyla getirilen ürünlerin yolda hasar görmesinden kaynaklanabileceğini ifade ederken, ödeme yapan öğretmenlerin bir kısmı paralarının iadesini istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı devlet okullarında 576 bin, özel okullarda 40 bin öğretmen, üniversitelerde de 77 bin öğretim elemanı olmak üzere yaklaşık 700 bin öğretmeni "dizüstü " bilgisayar sahibi yapmak için geçen mayısta kampanya başlatacağını duyurdu. Toshiba, Casper ve Data Teknik arasından dağıtıcı firma Toshiba seçildi. İsteyen öğretmenin Vakıfbank'tan 48 aya kadar vadeli bilgisayar kredisi kullanabildiği kampanyanın ilk etabında 100 bin öğretmenin bilgisayar sahibi yapılması hedeflendi. 75 bin dizüstü bilgisayar dağıtıldı. Ancak dağıtımla birlikte şikayetlerde ortaya çıkmaya başladı. Bugünlerde öğretmenlerden Tüketici Derneği ve Eğitim Emekçileri Sendikası'na (Eğitim Sen) ulaşan şikayet sayısı giderek artıyor. Okulların yeni açılması nedeniyle bu sayının daha da yükselmesi bekleniyor.

Sadece 1000'i bozuk çıktı
Kampanya dahilinde öğretmenlere bugüne kadar 75 bin adet dizüstü bilgisayar dağıtıldığını belirten Toshiba Notebook Computer Türkiye Teknik Servis Sorumlusu Ayşegül Musran, kendilerine ulaşan şikayet sayısının bini geçmediğini söyledi. Yüzde 1'lik arıza oranının, elektronik ürünlerde normal karşılanması gereken bir oran olduğunu iddia eden Musran, "Yüzde 1'lik hatalı ürün her zaman karşılaşılan bir orandır. Ama toplamda dağıtılan bilgisayar sayısı çok fazla olduğu için, arızalı ürün sayısı da çok yüksekmiş gibi görünüyor" dedi.


Öğretmenler para iadesi istiyor
Firmaya ulaşan şikayetlerin değerlendirildiğini ve mağduriyetlerin giderilmeye çalışıldığını söyleyen Musran, anlaşma maddesinde olmamasına rağmen, paralarının iadesini isteyen bazı öğretmenlere de geri ödeme yapıldığını ifade etti. Sorunun, üretim hatasından ziyade, Almanya'dan karayoluyla getirilen ürünlerin yolda hasar görmesinden kaynaklanabileceğini söyleyen Musran, arızaların bir kısmının da kullanıcıların hatalı kullanımından kaynaklandığını savundu.

Musran, aldıkları şikayetler doğrultusunda önce arızanın tamiri, daha büyük boyutlu sorunlarda ise bilgisayarların yenisiyle değiştirilmesi yoluna gittiklerini ifade etti. Bilgisayarlar öğretmenlere kargo yoluyla gönderildiği için ürünlerin kontrol edilmeden alındığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise şikayetlerin başladığını, kaymakamlık veya mahkemelere bireysel şikayet başvuruları yapıldığını söyledi. Çakar, satıcı ya da ithalatçı firma tarafından arızalı bilgisayarların yenisiyle değiştirilmesi ya da para iadesi yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti.

Kampanyalarda fiyat tartışması
Türk Eğitim-Sen tarafından kampanyaya yöneltilen eleştiriler ise hatalı ürünlerin yanı sıra ürünün fiyat ve kalitesinde yoğunlaşıyor. Daha yüksek kalitede fakat daha düşük fiyatla bilgisayar verme iddiasıyla alternatif bir kampanya başlatan sendikanın yetkilileri ise, MEB'in yürüttüğü kampanya ile ilgili soru işaretleri olduğunu ifade ediyor. Türk Eğitim-Sen olarak daha yüksek kalitedeki bilgisayarları yaklaşık 150 dolar ucuza verdiklerini belirten Türk Eğitim-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Mustafa Kızıklı, "Arkasına devletin gücünü almış bir kurum bizden çok daha yüksek fiyatla ihale veriyor. Biz bu fiyata verebildiğimize göre, o zaman bu aradaki fark ne oluyor. Aynı şey başka bir ülkede olsa skandal olur" dedi.
MEB'in 12 ay taksitle 1225-1250 dolardan verdiği bilgisayarlara karşın, daha yüksek kapasiteli bilgisayarların Türk Eğitim-Sen tarafından 13 ay taksitte 1084 dolardan verildiğini belirten Kızıklı, yüksek fiyata karşın MEB'in bilgisayarlarının çöktüğü yönünde çok sayıda şikayetin kendilerine ulaştığına işaret etti.

Bilgisayarının şarj aleti bozuk çıkan öğretim üyesi Banu Altunay, sorunun Toshiba yetkilisi Musran'ın dediği gibi hatalı kullanımdan değil kalite kontrolü yapılmayan bilgisayarlardan kaynaklandığını dile getirdi. Şarj cihazının kendisine ne zaman gönderileceğinin bile açıklanamadığını belirten Altunay, "Hem bozuk bilgisayar satılıyor hem de şikayet edene ilgi gösterilmiyor" dedi.
 


KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Şimdi anlaşılıyor bazı şeyler. Çok şükür ben laptopu kampanya başında istediğim ve 21 gün içinde geldiği için bu tip sorunla karşılaşmadım. Ama eniştem laptopunu sehbadan düşürmüş ve camda beyazlık oluşmuştu. Servise gitti, kullanıcı hatası olduğu halde para istemden onardılar, demekki o laptopun hasarl yollandığını zannettiler ... :haha: :haha: :lol2:
 
msw

msw

Üye
Beni babam uyarmıştı da inanmamıştım..iyi ki almamışız...sonra ben de farkettim
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Originally posted by msw@Sep 20 2005, 03:48 PM
Beni babam uyarmıştı da inanmamıştım..iyi ki almamışız...sonra ben de farkettim
[post=171468]Quoted post[/post]​
İlk baştaki başvurularda gelenler sorunsuz du ama parti parti gönderildikleri için bir patide sorun yaşanmış anlaşılan. Ama güzel cihazlar ...
 
msw

msw

Üye
Güzel de fiyatı piyasadan bile daha yüksek ... ben aynı fiyata 512 sini alabilirim
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Originally posted by msw@Sep 20 2005, 04:16 PM
Güzel de fiyatı piyasadan bile daha yüksek ... ben aynı fiyata 512 sini alabilirim
[post=171494]Quoted post[/post]​
Bende almadan önce araştırdım baktım diğer kampanyalara fakat dediğin gibi olmadı en uygunu meb kampanyası oldu. 36 ay vade ve celeron değil centrino ve akıllı Laptop kullanıcıları centrino yu seçiyorlarmış, PC dergisinde okumuştum. Kısacası 512 lik yerine 256 seçip celeron yerine centrino tercihi yaptım ve istersen uygun fiyata laptop eve geldiği gün 512 ve daha fazla olabiliyordu. ;)
 
Caine

Caine

Üye
piyasanın üstünde verip kandırdılar hocalarımı, sorumluları bile ortada yok şimdi
gene devlewtimizi milletimizi dolandırıyorlar yaa. her işde bir çıkar
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Arkadaşlar ben bu işin içine girdim ve ne olduğunuda iyi biliyorum. Öncelikle devlet yanlış anlaşılıyor yada öyle aksettirildi. Devlet diyor ya piyasanın çok çok altında verdik laptopları diye, doğru söylüyorlar ama bu durum sadece PEŞİN ALANLAR için geçerlidir. Taksitle alanlara sadece ay olarak ödeme kolaylığı verdiler. Aynı bilgisayar piyasada 1600 küsür dolar iken biz öğretmenlere 1062 dolara (peşin fiyatı) verdiler. Ben ise ayda 56.40 ytl den 36 ayı seçtim. Devlet eğer kdv yi %1 yapsaydı o zaman taksitli alım içinde, piyasanın çok çok altında almış olacaktık ama kdv herşeyi bozdu. ;)
 

_GiTaRisT_

Üye
ya dizüstüne vereceğin parayla en kral masaüstünü alırsın..
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Originally posted by _GiTaRisT_@Sep 21 2005, 03:39 PM
ya dizüstüne vereceğin parayla en kral masaüstünü alırsın..
[post=172664]Quoted post[/post]​
Masaüstü PC im vardı zaten ama taşıması ve masaüstü PC imden daha üstün olması nedeniyle laptop tercihimden yana oldu...
 

_GiTaRisT_

Üye
o bakımdan iyi ama bi öğrenci olarak tercih edemem..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt