Develerin Hörgüçleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
prince of hell

prince of hell

Üye
    Konu Sahibi
Develerin Hörgüçleri
Eveeet faideli bilgiler konularımıza geri dönüyoruuuzz :lol2:



Develer iki sıra koruyucu kirpikleri ve tüylü kulak delikleri ile burun deliklerini açıp kapayabilme, çok uzaktan görebilme ve koku alabilme yeteneklerine sahip hayvanlardır.

Develerin tek hörgüçlülerine Arap devesi, çift hörgüçlülerine ise Baktriane (Bactrian) devesi adı verilir. Baktriane Afganistan'ın kuzeyinde bir yer olup bugün adı pek bilinmemesine rağmen çok çeşitli medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış, çok önemli tarihi geçmişi olan bir bölgedir.

Her iki cins deve de yük hayvanı olarak kullanılırlar. Çift hörgüçlü deve daha yavaştır (3-5 kilometre/saat) ama bir günde kervan içinde durmadan 50 kilometre yol gidebilir. Hörgücünün tepesine kadar olan yüksekliği 2 metre iken Arap devesinin sadece bacak yüksekliği neredeyse 2 metredir. Arap devesi 18 saat boyunca saatte 13-16 kilometre hızla yol alabilir. Develerin yük hayvanı olmalarının yanında etlerinden, sütlerinden, yünlerinden ve derilerinden de faydalanılır.

Genelde develerin hörgüçlerinde su olduğuna, bu sayede çöllerde uzun süreli yolculuklara bu kadar dayanıklı olduklarına inanılır ama gerçek bu değildir. Öyle olsaydı deve vücudundan su tükettikçe hörgücünün de bir balon gibi porsuyup inmesi gerekirdi.

Develerin hörgüçlerinde sadece yağ bulunur. Burası 30-35 kilogramlık bir yağ deposudur. Genellikle bir çok hayvan ilerde enerji kaynağı olarak kullanmak üzere vücudunda yağ depolar ama develer bunu hörgüçlerinde yaparlar. Yiyecek bulamadıkları zaman buradan faydalanırlar. Hörgücün bir ikinci işlevi de deveyi çölün kızgın güneşinden korumasıdır.

Develer zaten çölde suya az gereksinim duyarlar. 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda iki haftaya yakın susuz kalabilirler. Burun mukozaları insana göre 100 kat daha büyüktür. Bu sayede nefes verirken havada bulunan nemin üçte ikisini geri kazanabilirler.

Bir devenin vücudundaki toplam suyun yüzde 22'sinin kaybı halinde karnı çekilir, kasları büzüşür ama bu, onun performansını çok etkilemez. Buna karşın bir insan vücudundaki suyun yüzde 5'ini kaybedince görme duyusunda azalma başlar, yüzde 12'sini kaybedince de ölebilir.

Develerin susuzluğa dayanıklı olmalarının nedeni su kayıplarının büyük bir kısmının dokularındaki sudan olması, kandaki suyun pek etkilenmemesidir. Ancak bütün bu özelliklere rağmen susuzluğa dayanma rekoru develerde değil, farelerdedir. Bu konuda zürafa da her ikisiyle yarışabilir.

Yeri gelmişken develerin bir başka özelliğine de değinelim. Hayvanlar arasında sadece deve, kedi ve zürafa önce sağ taraftaki ön ve arka ayaklarını, sonra sol taraftakileri atarak yürürler. Yani sol - sağ şeklinde değil sol - sol, sağ -sağ şeklinde. :wacko: :rolleyes:
 


iOS Developer

iOS Developer

Üye
kitap gibi insansın yaw gerçekten ç...eywallah..
 
prince of hell

prince of hell

Üye
    Konu Sahibi
Originally posted by xmen@Sep 2 2005, 05:44 PM
kitap gibi insansın yaw gerçekten ç...eywallah..
[post=152466]Quoted post[/post]​
Esas ben sana teşekkür ediyorum,sabahtan beri bi Allahın kulu okumamıstı su konuyu :oke: ;)
 
..::Riddick::..

..::Riddick::..

Üye
Süper bi bilgi saol.. Bilmiyodum :)
 

Tayfuns

Üye
gereklı bılgıler :)
 
_CHiLeKesH_

_CHiLeKesH_

Üye
ben okumuştum ama klawyem yoktu.cvp yazamadım...
 

eren1907

Üye
Princess Of Hell
ya sen mükemmelsin ya seni böyle bilgiler konusunda falan birşey yapsınlar
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Kurtuluş40
Cevap
0
Görüntüleme
438
Kurtuluş40
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
374
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
575
Doğuş Pertez


Üst Alt