Dev mürekkep balıkları tek bir türe ait

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Dev mürekkep balıkları tek bir türe ait
Bilim insanları, boyları 13 metreye kadar ulaşabilen ve gözlemlenmesi en zor canlılardan biri olan dev mürekkep balıklarının, tek bir türe ait olduğunu açıkladı. Araştırmada, dev mürekkep balıklarının DNA’larının birbirlerine çok yakın olduğu belirtildi.



Okyanusların en esrarengiz canlılarından biri olan ve ilk kez Temmuz 2012’de görüntüleri videoya kaydedilen dev mürekkep balıklarının, tek bir tür olduğu anlaşıldı. Avrupalı bilim insanları, dev canlıların olağanüstü bir DNA yapısına sahip olduğunu ve genetik bilgileri arasında çok az farklılık bulunduğunu ifade etti.

Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi Doğal Tarih Müzesi’nden Inger Winkelmann ve meslektaşlarının gerçekleştirdiği çalışmada, “Dünyada sadece tek bir dev mürekkep balığı olduğu hipotezinin doğrulandığı ve bu türün ‘Architeuthis dux’ olduğu” belirtildi.

Proceedings of the Royal Society dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Architeuthis dux, dünyadaki en yaygın türlerden biri olma özelliğini de kazanmış oldu.

HALA BİRÇOK SIR SAKLIYOR

Okyanusların 1 km derinliğinde yaşayabilen dev mürekkep balıkları, halen bilim dünyasının ulaşmak istediği birçok sır saklıyor.

Canlı olarak çok nadir olarak yakalanan dev mürekkep balıkları, genelde sahile vurmuş halde veya öldükten sonra su yüzüne çıkmış olarak bulunuyor. Dev balıkların bazıları da kaçınılmaz olarak sulara atılan dev ağlara kapılıyor.

Winkelmann ve ekibi, üstte sıralanan şekilde ele geçirilen 43 dev mürekkep balığının mitokondrial genomunu inceledi. Canlılardaki mitokondrial genetik bilgi, sadece dişilerden kalıtımsal olarak geçen DNA’yı temsil ediyor. İncelenen dev mürekkep balıklarının, Yeni Zelanda, ABD, Japonya ve İspanya gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin sularından geldiği belirtildi.



OSONUÇLAR ŞAŞIRTICI

Araştırmacılar, dev mürekkep balıklarının tümünde aynı mitokondrial genomu tespit ettiklerinde büyük şaşkınlık yaşadı.

Dünyada sadece tek tür dev mürekkep balığının bulunduğu düşüncesinin güçlenmesi, bu canlıların yetişkin halde çok uzun mesafeler katedebildiğini ortaya koydu. Genç dev mürekkep balıklarının ise akıntıların yardımıyla okyanuslara dağıldığı düşünülüyor.

Sonuçlar ayrıca, dev mürekkep balıklarının sanıldığından daha fazla sayıda olabileceğine işaret etti. Ancak, genetik çeşitliliği çok düşük olan canlının, bu nedenle insanların neden olduğu olumsuz faktörlerden de daha fazla etkilenebileceği belirtildi. Gelişen avlanma yöntemleriyle, balıkçılar bugün daha derin sularda ve daha geniş alanlarda balık avlayabliyor.

Araştırmacılar, kirlilik ve iklim değişikliğinin de besin kaynaklarının azalması nedeniyle özellikle genç dev mürekkep balıklarını etkileyebileceğini not düştü.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt