Cumhuriyetçi zaferi, Türkiye'yi zora sokabilir

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Cumhuriyetçi zaferi, Türkiye'yi zora sokabilir
ABD siyasetine yön verecek ara seçimler bugün yapılıyor. Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'nun üçte birinin yenileneceği seçimlerde, Temsilciler Meclisi'nin kontrolü Cumhuriyetçi Parti'ye geçerse Amerikan Kongresi'nin Türkiye'ye yönelik tutumunu belirleyen önemli oyuncular ve bazı dengeler değişecek. Kongre'nin, Türkiye'ye yönelik politikası, özellikle silah satışları, ABD büyükelçiliğine atama ve Ermeni meselesi gibi konularda takınacağı tavır merak ediliyor.

ABD'de ara seçimler öncesi sağduyu gösterisi düzenlendi. Gösteriye Ozzy Osbourne ve Yusuf İslam gibi yıldızlar katıldı.

ABD'de bugün yapılacak ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin kontrolü beklendiği gibi Cumhuriyetçi Parti'ye geçerse �ki buna neredeyse kesin gözüyle bakılıyor- Amerikan Kongresi'nin Türkiye'ye yönelik tutumunu belirleyen önemli oyuncular ve bazı dengeler değişecek.
Her şeyden evvel Beyaz Saray'da Demokratların, Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin hakim olması, yürütme ile yasama kanadının dış politikada eşgüdüm kabiliyetini azaltacak. Mesela Obama yönetimi Kongre'de Türkiye aleyhindeki bir girişimi durdurmak isterse, artık muhalefet partisinden siyasetçileri ikna etmek durumunda kalacak.

Ankara'nın İran'a sempatik, İsrail'e antipatik politikalarından dolayı Amerikan Kongresi'nde Türkiye'ye eleştirel hava artmış durumda. Bu durumun yeni dönemde lehine dönme ihtimali yüksek görünmüyor. Çünkü Ermeni ve Yunan Amerikalıların kaygılarını ön planda tutan Kongre üyeleri yeni dönemde de bulunacak. Türkiye'ye kızgın olan ve Kongre'deki Türkiye aleyhtarı hamlelerin bir kısmının arkasında bulunduğu tahmin edilen İsrail lobisinin ise Cumhuriyetçi Parti'nin özellikle daha muhafazakâr kanadında etkili olduğu biliniyor. Ayrıca Cumhuriyetçilerin dış politikada genel olarak daha milliyetçi, savaşa yatkın, uluslararası meşruiyet kaygısını nispeten az gözeten bir ideolojik çizgisi var.
Cumhuriyetçiler, Ankara'nın angajman politikası güttüğü İran'a karşı Demokratlardan daha şahin politika yanlısı. Bu durum, Türkiye'nin barışçı ve uluslararası oydaşmacı tavrıyla çelişiyor. Diğer yandan, Pentagon'un kaygılarını genelde önemseyen Cumhuriyetçilerin oradan gelecek telkinlere açık olması beklenebilir. Türkiye ile askerî işbirliğine ve Genelkurmay'ın küstürülmemesine önem veren Pentagon, Kongre'de Türkiye lehine lobi yapma kabiliyeti en yüksek yürütme birimlerinden biri olabilir.
Ermeni tasarısı konusunda yeni Temsilciler Meclisi'nde takip edilmesi gereken önemli oyuncuların başında Meclis Başkanı, Çoğunluk Grubu lideri ve Dışişleri Komitesi başkanı geliyor. Ermeni lobisinin gözdelerinden Kaliforniya milletvekili Nancy Pelosi, büyük ihtimalle yerini Ohio'dan Cumhuriyetçi John Boehner'a bırakacak. Boehner'ın seçim bölgesinde Kaliforniya'daki gibi etkili ve yoğun bir Ermeni nüfusu yok. Boehner, 2007'deki oylamada ulusal çıkar gerekçesiyle Ermeni tasarısına karşı çıkmıştı. Genel olarak uluslararası ilişkilere fazla ilgi duymayan, yabancı büyükelçilerle pek görüşmeyen Kongre liderleri arasında. Pelosi'nin aksine, Ermeni tasarısına özel bir ilgisi ise bulunmuyor.
Seçim sonrasında, Ermeni çizgisine yakın duran Demokrat Çoğunluk Grubu lideri Steny Hoyer devre dışı kalmış olacak. Cumhuriyetçi Çoğunluk Grubu'nun lideri olması beklenen Virginia milletvekili Eric Cantor ise İsrail lobisine yakın isimlerden.
İsrail ve Ermeni lobilerine yakınlığıyla bilinen Kaliforniya milletvekili Howard Berman, Dışişleri Komitesi'ndeki başkanlık görevini kaybedecek. Geçen mart ayındaki nefes kesen oylamada Ermeni tasarısının 22'ye karşı 23 oyla Komite'den geçmesinde Berman'ın şahsi gayretleri büyük rol oynamıştı. Yerine gelmesi beklenen Cumhuriyetçi Florida milletvekili Ileana Ros-Lehtinen ise Türkler dahil tüm gruplarla arasını iyi tutmaya çalışan pragmatik bir siyasetçi. Hispanik asıllı Ros-Lehtinen'in ailesinin bir kolu Osmanlı coğrafyasından Yeni Dünya'ya göç eden Sefardi Musevilerinden. Ermeni tasarısı aleyhine oy veren Ros-Lehtinen, Kıbrıs ve Yunanistan konusundaki karar tasarılarına ise destek veriyor.
Sonuç olarak, özellikle Demokrat Kaliforniyalıların devreden çıkmasıyla yeni dönem Temsilciler Meclisi liderlik kadrosunda Ermeni tasarısını aktivist gibi takip edecek liderler azalmış olacak. Ancak Amerikan Kongresi, Türkiye'nin canını acıtmak istediği ve bunu göze aldığı anda, tasarının yeniden canlandırılması mümkün. ABD'nin özellikle Irak ve Afganistan'daki operasyonlarında dolaylı ya da doğrudan Amerikan askeri üzerindeki riskleri azaltan faaliyetler yapan Türkiye lehine Amerikan Kongresi'nde 'ulusal çıkar' argümanı yapmak hâlâ mümkün.
Kongre'de Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir başka konu ise ABD'den bazı silah alımlarına onay meselesi. Obama yönetimi, Kongre'deki olumsuz havadan dolayı reddedileceği kaygısıyla şu sıralar silah satış kararlarını Kongre'ye götürmüyor. Yeni Amerikan Kongresi'nde ilgili komisyonların nasıl tutum takınacağını zaman gösterecek. Bu noktada, silah lobisine daha yakın olan Cumhuriyetçilerin komisyon başkanlıklarını yürütecek olması nispi bir ferahlama sağlayabilir. Türkiye'nin ABD'nin bazı hayati politikalarına ters düşmeye devam etmesi halinde �mesela füze kalkanına NATO'da hayır demesi durumunda- ulusal güvenlik kaygıları ön planda olan milliyetçi Cumhuriyetçilerin sessiz kalmasını beklemek gerçekçi olmaz. Obama yönetiminin ataması Senato'ya takılan yeni Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone için seçimden sonra gayretlerini artırması bekleniyor.​
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt