''cüce'' şimdi de tarihi koruyacak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
''cüce'' şimdi de tarihi koruyacak
Güç Gönel - Nano partiküller kullanarak malzemelerin çizilmeye, bakteri oluşumuna karşı korunmasını sağlayan Akdeniz Üniversitesi bilimadamları, şimdi bu teknolojiyi antik kentlerde kullanmaya hazırlanıyor.
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti'nde yılbaşından itibaren çalışmaya başlayacak bilimadamları, gün ışığına çıkarılan antik eserleri nano partiküllerle kaplayarak güneşten, rüzgardan, yağmurdan daha az etkilenmelerini sağlayacak.
Çizilmeye, bakteri oluşumuna karşı nano teknoloji kullanarak oluşturdukları kaplamalarla hem Türkiye, hem de dünyada adını duyuran Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti uzmanları, şimdi tarihe el attı.
Antalya Teknokenti bünyesinde faaliyet gösteren NANOen Arge Danışmanlık firmasının kurucusu ve sorumlusu, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç başkanlığındaki ekip, antik kentlerde yürütülen kazılarda gün ışığına çıkarılan tarihi eserleri korumak için nano teknoloji kullanmak üzere çalışmalara başladı.
Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, yurtiçi ve yurtdışından pek çok firmaya, nano partiküller kullanarak çizilmeye ve bakteri oluşumuna karşı korumalı ürünler ürettiklerini anlattı. Bu teknolojiyi şimdi de ülkenin tarih varlığında kullanmaya karar verdiklerini dile getiren Arpaç, bu konuda Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleriyle ortak çalıştıklarını bildirdi.
İlk çalışmanın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti'nde yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Arpaç, buradaki çalışmalara yılbaşından itibaren başlayacaklarını ifade etti. Günışığına çıkarılan mermer, cam, kemik, ahşap malzemeleri nano partiküllerle koruyacaklarını anlatan Arpaç, kullanılan yöntemde kaplama malzemesinin gözle görünmeyeceğini, eserin aslına da zarar vermeyeceğini söyledi.
Esere kaplanacak nano partiküllere ultraviyole ışınları, güneş, rüzgar, kum tanelerine karşı koruması için özellik de kazandıracaklarına değinen Arpaç, bu sayede antik eserlerin ömrünü uzatacaklarını bildirdi.
Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, bu kaplamanın bir diğer özelliğinin ise ''sökülebilir'' olması olduğunu vurgulayarak, ''Teknoloji hızla gelişiyor. 10-20 yıl sonra başka bir yöntem geliştirildiğinde bu malzemeyi kolayca söküp yerine yenisini uygulayabileceğiz'' dedi.



AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
441
İnternettin HOCA
Cevap
1
Görüntüleme
436
Murat Alper
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
440
x-scarface
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
295
Emrgncy


Üst Alt