Çöpleri Rastgele Atma Devri Bitiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Çöpleri Rastgele Atma Devri Bitiyor
AB ile entegrasyon süreci gündelik hayatımızda da birçok şeyi değiştirecek. Çöp toplamadan, gıda denetimi, tüketici hakları gibi birçok sorun uyum yasalarıyla yeniden düzenleniyor.
<div align="center"></div>
İSTANBUL - Bu değişikliklerden biri de çöp toplanmasıyla ilgili. Artık evsel atıklar Ambalaj Atıkları Yönetmeliği&#8217;ne göre toplanacak.

Kapınız aniden çalar ve bir belediye görevlisi elindeki poşeti uzatarak çöplerinizi yanlış topladığınızı söyleyip, size ceza kesmek isterse şaşırmayın... Belediye görevlisinin dayanağı Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan Ambalaj Atıkları Yönetmeliği...

AB&#8217;ye uyum yasaları çerçevesinde çıkan Ambalaj Atıkları Yönetmeliği&#8217;ne göre, artık organik maddelerle cam, metal, plastik, kağıt gibi geri dönüşüm malzemelerini ayrı ayrı toplamak gerekiyor.



Tüketiciler için işlemin ilk safhası evlerde başlayacak. Her tür çöp için farklı renklerde torbalar kullanılacak. Örneğin sarı torbaya sadece geri dönüşümü yapılabilecek teneke kutular ve metaller konulacak. Bu torbalar sokaktaki konteynerlerden belediye görevlilerince belirli periyodlarla toplanacak, çöp işleme merkezlerine gönderilecek.

Söz konusu yönetmelikle çöp üreten evler, işyerleri, ambalaj atıklarının oluşmasına neden olan üretici firmalar, bunları satan marketler ve ambalaj üreten firmalara kadar geniş bir kitlenin yükümlülükleri var.

Vatandaş önce eğitilecek; broşürler, kitapçıklar dağıtılıp ambalaj atığının faydaları, avantajları anlatılacak. Çöplerini ayrıştırmayanlar önce uyarılacak, ardından ilgili birimler ceza kesebilecek. Ancak, cezalar yalnızca yöneticilere kesilebilir.

UYGULAMA 2006&#8217;DA YAYGINLAŞACAK
Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği 31 Temmuz 2004&#8217;te yayınlandı ve 1 Ocak 2005&#8217;te yürürlüğe girdi. Bazı pilot bölgelerde uygulamalar başlasa da, sistemin 2006&#8217;da yaygınlaştırılması planlanıyor. Konuyla ilgili cezalandırmanın ne şekilde yapılacağı kesinleşmedi; ancak tüketicileri kesilecek cezaların 250 YTL civarında olacağı belirtiliyor.

Yeni Çevre Yasası Çevre Komisyon&#8217;undan geçti. Yasanın 2006&#8217;nın ilk günlerinde Genel Kurul&#8217;dan geçmesi bekleniyor..

Hedef, kısa vadede ambalaj atıklarının yüzde 25&#8217;inin geri dönüşümü. Türkiye&#8217;de bugünkü oransa yüzde 15&#8217;e yaklaşıyor. Almanya&#8217;da bu oran yüzde 55 Fransa&#8217;da ise yüzde 45 civarında.

Türkiye&#8217;nin ambalaj atıkları konusunda AB normlarını yakalamasının bedelinin en az 1 milyar Euro olması bekleniyor. İstanbul için yapılacak yatırımın 30 milyon Euro&#8217;yu aşacağı belirtiliyor.

Ancak bunun uzun vadede geri dönüşü de var. Uzmanlar uygulamayla yeni iş alanlarının oluşturulacağını söylüyor.

Ambalaj atıklarının geri kazanımının ülke ekonomisine getirisi gelişmiş ülkelerde 2 milyar euro civarında. Türkiye&#8217;de ise rakamın bu yıl 250 milyon euro olması planlanıyor. Ambalaj atıkları kullanımı, refah düzeyiyle doğru orantılı. Örneğin İstanbul Etiler&#8217;de çöplerdeki ambalaj atığı oranı yüzde 40, Dudullu&#8217;da ise yüzde 5...
 


curunan

curunan

Üye
hayırlı olsun...

Temiz toplum için elelle
 

S1FR3K1R1C1

Üye
<div class='quotetop'>(curunan &#064; Dec 16 2005, 09&#58;09 AM) [post=228800]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
hayırlı olsun...

Temiz toplum için elelle
[/b][/quote]
 

DefectoR

inşallah, ozaman buraya çöp döken e... o.. e... lafları da hafızalarımızda hoş bir anı olarak kalacak
 
volkanik546

volkanik546

Üye
Güzel bir uygulama.....
 
hidayet

hidayet

Üye
kurallara uyalım uymayanları vuralım pardon uyaralım
 
swedeniz

swedeniz

Üye
güzel bir konu buna şaşırmamak gerek avrupada en dikkat edilmesi gereken konu
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Desenize artık camdan atanları görmeyecez..
 
DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
ewet güzel bi uygulama hayırlı olsun
 
__Midas__

__Midas__

Üye
<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>Çöpleri Rastgele Atma Devri Bitiyor[/b][/quote]
zeten öyle bir devir yoktu çevreye ve insan sağlığına duyarsız insanlar yüzünden etraf çöp doldu fakat aynı adam avrupada böylemi diye ahkam kesiyodu bu iş ceza ile değil insanın içinden gelmeli sonuçta sen yaşıyorsun orda.
 

tofy

Üye
çok iyi birrr uygulama temiz bir çevre için elele
 
ChaLLenGeR

ChaLLenGeR

Üye
<div class='quotetop'>(DefectoR &#064; Dec 16 2005, 10&#58;09 AM) [post=228817]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
inşallah, ozaman buraya çöp döken e... o.. e... lafları da hafızalarımızda hoş bir anı olarak kalacak
[/b][/quote]

<div class='quotetop'></div><div class='quotemain'>Çöp döken kırmızı kamyona gelsin[/b][/quote]

Çok gördük böylee
 
Caine

Caine

Üye
çok güzel bir uygulama ama ne zaman halkımıza alıştırıp devreye sokulacağı malum

bence bunun bilinçlere yerleşmesi içinnn çook zaman geçecek
 

jöly

Üye
caine katılıyorum sözde çöpleri ayırmak için daha önce de böyle bir çalışma olmuştu ama pek uyulduğunu söyleyemem
 


Üst Alt