Çöpe atılan elektronik eşyalar dünyayı dolaşıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Çöpe atılan elektronik eşyalar dünyayı dolaşıyor.
Eski bilgisayarınız kendini Gana'da bir su kanalında mı bulacak...


Gana'nın başkenti Accra'da bir drenaj kanalında yüzen atık bilgisayar kasaları ve monitörler.


Ganalı çocuk, elektronik cihazlardan sökülmüş bir bakır tel öbeğini taşıyor. Öbekteki fişler, olasılıkla -bu tür atıkların yoksul ülkelere satılmasının yasak olduğu- Avrupa'dan geldiklerine işaret ediyor.


Dioksin ve ağır metallerce zengin, yoğun bir duman, yanmakta olan bilgisayar kablolarının başında bekleyen genç adamı kuşatıyor. Üzerlerindeki yalıtım malzemesi yakılıp çıkarılmadıkça bakır kablolar alıcı bulamıyor.


Brockton'daki (Massachusetts, ABD) CRT Recycling Inc. şirketinde bir işçi televizyondan sökülmüş bir tüpü kaldırıyor. Tüketicilerin LCD televizyonlara yönelmesiyle birlikte, geridönüşüm tesislerinin katod tüpleriyle dolması bekleniyor.


İşçiler Teksas'ta bir geridönüşüm tesisinde, kullanılmış binlerce bilgisayar monitörünün tüplerini çıkarıyor. Çalışan tüpler Tayland'da, düşük maliyetle üretilen televizyonlarda kullanılmak üzere bir fabrikaya ihraç edilecek. Bozuk olanlarsa ABD'de geridönüşümde kullanılacak.


Hong Kong gümrük görevlileri, yüksek oranda kurşun içeren monitörlerin yasadışı yollarla ülkeye sokulduğunu ortaya çıkaran görüntülere bakıyor. Çin, elektronik cihaz ve bilgisayar hurdalarının ithalatını yasaklıyor olsa da uzmanlar bu yasağın e-atığı başka yerlere sürdüğü görüşünde.


Malezya'da Batı'dan gelen kullanılmış monitörler satış için yenileniyor


Lagos'taki (Nijerya) Alaba Pazarı'nda müşteriler kullanılmış televizyonlara göz atıyor. Afrika kentlerini saran e-atıkta, kullanılmış elektronik eşya satmayı uman ithalatçıların oldukça büyük katkısı var. Yeniden kullanılacak hale getirilemediği için hurdaya çıkan ithal ürünler yüksek bir oran oluşturuyor ve mevcut altyapı bunları işlemede yetersiz kalıyor.


E-atık işlemenin yaygın bir gündelik iş haline geldiği Yeni Delhi'nin (Hindistan) fakir banliyölerinden birinde bir adam elektronik devre kartlarından eritilmiş kurşunu döküyor. Ailesi aynı kapları yemek pişirmek için de kullanıyor -ki bu, ölümcül bir uygulama.


Çin'in Taizhou kırsalında bir adam evinin arkasında hurda alüminyumları arıtıyor.


Çin'de, Taizhou kırsalında bir çiftçi, içlerindeki metallerin çıkarılması için yakılan elektronik devre kartlarının hemen yanında pazarda satacağı sebzeleri hazırlıyor. Bölge uzun süredir e-atıkların toplanma alanıydı; ancak alınan sıkı önlemler yasadışı ticaretin azalmasını sağladı.


Austin'de (Teksas, ABD) sanatçı George Sabra'nın yaptığı e-atık heykellerden biri. Ağaç dallarından bir gövde ve eski bilgisayar parçalarının dikenler gibi sardığı bir baştan oluşan bu heykel, elektronik hurdaların içindeki gizli tehlikelere ilişkin bir uyarıda bulunuyor.


İşçiler, Amstetten'deki (Avusturya) Mueller-Guttenbrunn Group geridönüşüm tesisinde elektronik malzemeleri sınıflandırıyor. Avrupa'daki düzenlemeler, elektronik malzeme üreticilerinin, ürünleri ıskartaya çıktığında geridönüşüm harcamalarını da karşılamalarını zorunlu kılıyor.


Tampa'daki (Florida, ABD) Creative Recycling Systems tesisinde son model bir geridönüşüm makinesinin (arkada) ağzına verilmek üzere toplanmış hurda elektronik yığınları. Bu makine, gelen atıkları parçaladıktan sonra, daha kapsamlı geridönüşüm için çelik, cam, alüminyum, bakır ve altın gibi malzemelere ayırıyor.


On bir yaşındaki Salman Aziz, Karaçi'de (Pakistan) bilgisayar faresinin içindeki metal parçalarını söküyor. Dünya genelinde elektronik atık hacmi büyüdükçe, içlerindeki hammaddelerin gerikazanımı konusunda akılcı yöntemler geliştirme talebi de artıyor.


"Ne dersiniz,sizin bilgisayarınız yüzme biliyor mu?"

Made in mcemoz





 

dj.tatii

Üye
İlginç:oha:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
577
bydexer
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
994
Doğuş Pertez
Albert Einstein
Cevap
0
Görüntüleme
574
Albert Einstein
' KalendeR '
Cevap
4
Görüntüleme
11K


Üst Alt