Cep Telefonumuza Gönderilen İstenmeyen SMS'ler ve Şikayet Yöntemleri

Sponsorlu Bağlantılar

mkyb

mkyb

Üye
    Konu Sahibi
Cep Telefonumuza Gönderilen İstenmeyen SMS'ler ve Şikayet Yöntemleri
Cep telefonlarımıza hemen her gün tanıdığımız veya tanımadığımız firmalardan reklam mesajları gelip duruyor. Marketler, bankalar, elektronikçiler, mobilyacılar, dil kursları, masaj salonları, hatta cinsel ürünler...


Bu mesajların hepsi, telefon numaralarımızın kayıtlı olduğu bir veritabanından yazılım aracılığıyla toplu olarak gönderiliyor. Ticari amaçla gönderilen toplu mesajlar kendi içinde ikiye ayrılıyor: Başlıklı ve başlıksız.


Başlıklı SMS, gönderen kısmında alfanümerik (harf, rakam ve sembol) olarak firma isminin (XYZ AS gibi) yazdığı mesajlardır. GSM operatörleri veya bu operatörlerle arabağlantı yapmış olan işletmeciler tarafından gönderilir. Bu işletmeciler, BTK'dan lisans alarak faaliyet göstermekte ve müşterisi olan firmalara fatura kesip devlete KDV ve ÖİV ödemekle yükümlüdür. Yasal olan gönderim şeklidir.


Başlıksız SMS ise gönderen kısmında sizin, benim gibi bir cep telefonu numarasının (05xx1234567 gibi) yazdığı mesajlardır ve yasadışıdır.


Gelelim bu firmaların sizin numaranızı nasıl ele geçirdiğine. Abonesi olduğunuz telekom operatörleri ve internet servis sağlayıcılar, alışveriş yaptığınız mağazalar sizden adres ve telefon (özellikle de cep telefonu) bilgisini istiyorlar. Fakat bu bilgileri reklam amacıyla kullanacağına ve 3. kişilerle paylaşacağına dair sizden bir izin almıyorlar. Bilgilerinizi el altından pazarlamacılara satıyorlar. İmzaladığınız üyelik veya abonelik sözleşmelerinde, bilgilerinizin 3. kişilerle paylaşılacağına dair maddeler yer alabilir. Fakat bu işlemden istediğiniz zaman vazgeçme hakkına sahipsiniz. Bu izni vermeseniz bile, gizli tutulması gereken kişisel bilgileriniz pazarlanıyor.


Yasal olarak gönderilen başlıklı SMS'lerden kurtulma yolu basit. Operatörünüzü arayarak, online işlem merkezi üzerinden veya belli servis numarasına SMS atarak, firmalardan gelen reklam ve tanıtım mesajlarını engellemeniz mümkün. Bu konuda da bazı sorunlar var. Her operatör sadece kendi şebekesi üzerinden gönderilen mesajları engelleyip, diğer operatörlerden gönderilenlere karışmıyor (sonlandırma ücreti almak için tabiki de )


Başlıksız olarak gönderilen SMS'lerde ise durum farklı. Öncelikle bu sistemin nasıl çalıştığından bahsedeyim. Siz de evde deneyebilirsiniz


Pazarlama işine giren birkaç uyanık arkadaş, kolay yoldan para kazanma peşine düşer. Önce telekom operatörleri veya mağazalarla para karşılığı anlaşıp müşteri bilgilerini ele geçirmekle işe koyulurlar. Sonra bu bilgiler ile veritabanı oluştururlar. Öyle 3-5 kişi değil, binlerce kişinin bilgilerini ele geçirirler. Bazı durumlarda numaraları il/ilçe bazında ayırırlar. Bu bilgileri kendi aralarında da paylaşıp numara sayısını artırırlar. Hatta isteyenlere bu veritabanını belli bir ücretten satarlar.


Sonra firmalarla, kampanya duyuruları ve reklamlarını yapmak karşılığında SMS adedine göre belli fiyattan anlaşırlar.


Daha sonra internetten, toplu SMS gönderme programı satın alırlar.


Ve en önemli adım: Onlarca sayıda bireysel faturasız GSM hattı alırlar. Bu hatlar genellikle, Turkcell veya Vodafone'dan Avea'ya taşınır. Amaç çok basit, numara taşıma kampanyaları.


Aldıkları bireysel hatlara 11000 mesaj paketi yaparlar.


Bu sim kartları GSM modem veya simserver cihazı vasıtasıyla bilgisayara bağlayıp veritabanında kayıtlı olan numaralara toplu olarak SMS gönderirler.




Soldan sağa: GSM modem, 3G usb modem, simserver. Hatları bu cihazlar aracılığıyla bilgisayar üzerinden kontrol ediyorlar.


Bu numaraları aramakla boşuna uğraşmayın, çünkü telefona değil modeme bağlı olduğu için meşgul çalar. Mesaj göndererek istediğiniz kadar tehdit edin, umursamazlar. Nasıl olsa yerlerini bulamazsınız, yersen! Belki bir gecekondu, belki de bir garajda çalışıyorlar. Merdivenaltı diye tabir ettiğimiz şekil yani.


Gönderen numarayı akıllı telefonumda engellerim bir daha mesaj gönderemezler diye düşünüyorsunuz şimdi . Keşke öyle olsa. Uyanıklar yakalanmamak için hatları kullan-at yapıyorlar. Bu nedenle de onlarca hat kullanıyorlar. Temmuzdan beri tanımadığım bir sürü firma adına mesaj geliyor, aynı numaradan 2 tane mesaj geldiğini görmedim.


Müşteri hizmetlerini ararsanız alacağınız cevap şudur: Bahsettiğiniz numaralar bireysel hat olduğu için sistemimiz bu mesajları reklam olarak algılayamamakta, bu nedenle de engelleyememektedir. Bireysel hatlara biz karışamayız, sadece savcılık talebiyle işlem yapabiliriz.


Maalesef durum böyle. Operatörler, savcılık veya BTK talebi olmadan inceleme yapmıyorlar.


Peki, yasal gönderim yapmak varken büyük zincir mağazalar bile (Vatan Bilgisayar, Mediamarkt, Saturn, Dominos vs. dediğinizi duyar gibiyim ) neden kaçak SMS gönderiyorlar? Ünlü düşünür Cem Yılmaz'ın da dediği gibi tamamen duygusal.


Hemen başlıklı ticari SMS paketi ile bireysel SMS paketi fiyatlarını karşılaştıralım.


Turkcell'de taahhütsüz ve ön ödemeli olarak 1000 adet başlıklı toplu SMS fiyatı 110 lira. dediniz değil mi? Diğer operatörlerde de fiyatlar bu civarda. STH operatörleri veya cep telefonu operatörlerinin çözüm ortakları daha uygun fiyata satabiliyor ama aralarında devasa bir fiyat farkı yok.


Bireysel kullanım için sunulmuş SMS paketlerine gelince, şüphesiz en popüleri Avea'nın 500 (7,8 lira), 5000 (7,8 lira) ve 11000 (10 lira) paketleri.


11bin tane mesajı 10 liraya göndermek varken, niye bin tane mesaj için 110 lira vereyim, mıyım ben? der bu kendilerini uyanık! zanneden arkadaşlar. Ticari mesajlar hem çok pahalıdır, hem de bu mesajları engelleyen abonelere gidemez. Oysa bireysel mesajlar hem çok ucuz, hem de engelleme şansı olmadığı için daha çok kişiye ulaşır. Gerçekten dahi! bu arkadaşlar. Biz nasıl akıl edemedik bunu


Ama bu dahi! arkadaşların gözden kaçırdığı ufacık! bir sorun var.


Bireysel cep telefonu hattı aldığınızda imzaladığınız abonelik sözleşmesinde bu hattı sadece bireysel amaçla kullanabileceğiniz, ticari amaçla kullanamayacağınız yazar. Burada tamamen ticari amaç var, hayrına bu mesajları göndermiyorlar, reklam veren firmalardan para alıyorlar yani gelir elde ediyorlar. 30-40 hat satın alarak kendilerini Türkiye'nin 4. GSM operatörü yaptılar birden


Bu durum ayrıca 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60/4 maddesine aykırıdır. İdari yaptırımı vardır.


Daha bitmedi, reklamını yaptığın firmaya fatura kestin mi sen? Yoksa fatura isteyene bakkaldan veya çay ocağından fiş mi getiriyorsun? Alın size vergi kaçakçılığı. Ne demiştik, ticari olarak toplu SMS gönderen firmalar müşterisine fatura kesip devlete KDV ve ÖİV ödemekle yükümlüdür. Kullanıcıların bilgilerini çalmaları ve taciz etmeleri de cabası.


Siz izin vermiş olsanız bile, size bireysel hatlardan reklam mesajları gönderemezler!!! Buraya dikkat.


Yasal mevzuattan bahsettik, gelelim asıl önemli konuya. Bu ahlaksızları nasıl şikayet edebiliriz?


Sizlere en önemli tavsiyem, gelen mesajları silmeyin. Gönderen numara, tarih, saat, içerik bilgisi şikayet sırasında bize lazım olacak.


Öncelikle BTK'ya şikayet etmeyi deneyin ama adresinden değil. Buradan yaptığınız şikayetlerde BTK sadece aracılık yapıp şikayetinizi operatörünüze iletir. 2 kere buradan şikayet ettim. Avea ilkinde güzel ilgilendi ama ikincisinde tersledi beni BTK üzerinden yaptığım şikayetler dikkat çekiyormuş, müşteri hizmetlerini ararsam daha iyi olurmuş. Ben zaten dikkat çekmek için buradan yazıyorum. Müşteri hizmetleri hiçbir şey yapmıyor ki bu konuda!


Bu nedenle tavsiyem telefon, faks veya bölge müdürlüğüne yakınsanız bizzat başvurmanız. BTK iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.


Sonuç alamazsanız, size en yakın Cumhuriyet Savcılığına gidip suç duyurusunda bulunmanız lazım. Fakat bu konunun muhatabı BTK. Savcı dosyayı BTK'ya gönderecek. Savcılık dilekçesi örneğini ilerleyen zamanlarda buradan paylaşacağım. Duyarlı bir vatandaş olarak kendi yazdığım dilekçeyle savcıdan aferin aldım


Konu çok uzun oldu özür dilerim. Ama herkesin karşılaştığı ve çok rahatsız olduğu bir durum bu. Eğer bizler önemsemezsek bu ahlaksızlar daha çok numara ele geçirip bizi daha çok taciz edeceklerdir.


Şikayetler sonucu birkaç kişiye ceza kesilirse, bir ihtimal de olsa caydırıcılığı olacaktır, en azından daha sıkı denetim yapılır.


Şimdilik bu kadar.


19.01.2013 güncelleme:


Konu ile ilgili savcılık dilekçesi örneğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bu dilekçe sadece bireysel numaralardan reklam gönderen hatların şikayeti içindir. Parantez içindeki ve XX ile gösterilmiş alanları düzeltmeyi unutmayın





Savcılıkta İstenen Belgeler
1 adet kimlik fotokopisi
2 nüsha dilekçe
1 nüsha ek
Paylaş
 
  • Beğen
Tepkiler: morki05 ve sinan-19


BLooD_ReG

BLooD_ReG

Üye
bilgilendirme için teşekkürler
 
sinan-19

sinan-19

Üye
Bence de çok güzel bir paylaşım olmuş bana da sürekli cinsel ürünlerin mesajları geliyor evde biri görse ya da arkadaşlar görse yanlış anlaşılacak diye telaşlanıyorum aslında böyle bir eylemde bulunmak işe yarayabilir.
 
morki05

morki05

Üye
Konuyu başka sitelerde de paylaşın yada biz Paylaşabilirmiyiz?
 
marist

marist

Üye
Teşekkürler.:oke:
 


Üst Alt