Çalışan 3 çocuktan biri sigara içiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Çalışan 3 çocuktan biri sigara içiyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, çalışan çocukların sağlık sorunlarını araştırdı.

İSTANBUL - “Çalışan Çocukların Solunum Problemleri, Sigara İçme Oranları ve Sigaranın Solunum Problemleriyle İlişkisi” konulu araştırmaya göre çocukların yüzde 31.3’ü günde ortalama 10 sigara içiyor. Buna bağlı olarak da üst solunum yolu enfeksiyonu, kronik öksürük ve alerjik rinit gibi sorunlar tırmanıyor.
<div align="center"></div>
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü&#8217;nde Türkiye&#8217;deki çalışan çocukların sağlık sorunları da önemli bir başlık olarak ele alınıyor. Çalışan çocuklar iş yerlerinde akciğer ve diğer organlara zarar verebilecek tozlara, çeşitli kimyasal ve toksik maddelere daha fazla maruz kaldıkları için solunum yolları problemlerini daha sık yaşıyor. Solunum açısından zaten risk altında olan çocukların sigara içmeleri ise varolan solunum problemlerini artırıyor ve ilave hastalıklara neden oluyor.

Bu nedenle Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD; Çocuk Hastalıkları ABD ile MÜ Sağlık Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, çalışan çocukların sağlık sorunlarını ortaya koyan bir araştırmaya yaptı. Pendik ve Kartal Çıraklık Eğitim Merkezleri&#8217;nde eğitim gören 108&#8217;i kız, 534&#8217;ü erkek toplam 642 çocuğun solunum problemleri, sigara içme oranları ve sigaranın solunum problemleriyle ilişkisi araştırıldı. Araştırmaya göre çalışan çocukların yüzde 31.3&#8217;ü sigara içiyor.

ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIĞI ALANLAR
MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırmaya göre, çocukların 17.8&#8217;i motor, yüzde 22.9&#8217;u torna-tesviye, yüzde 22.6&#8217;sı berberlik-kuaförlük, yüzde 15.7&#8217;si tekstil-konfeksiyon, yüzde 13.7&#8217;si mobilya-yapı ve yüzde 7.3&#8217;ü ise elektrik inşaat malzemeleri bölümünde eğitim görüyor.

SİGARA İÇENLER DAHA SIK HASTALANIYOR
Çalışan çocuklarda tozlu-dumanlı ortamlar ve sigara dumanı gibi etkenlerle yüzde 87.2&#8217;sinde öksürük, yüzde 78.1&#8217;inde hırıltı ile birlikte nefes darlığı, yüzde 49.1&#8217;inde ise göğüsten duyulan ıslık sesi şikayetleri olduğu saptandı. Araştırmanın sonucuna göre sigara içmeye bağlı olarak, çalışan çocuklar daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor, kronik öksürük ve alerjik rinit gibi sorunları yoğun yaşıyor. Çalışma süresi arttıkça öksürük şikayeti de artıyor.

SİGARA İÇENLERİN YÜZDE 91&#8217;İ ERKEK
Ortalama yaşları 14-18 arasında değişen çocukların çalışma süreleri arttıkça öksürük şikayetlerinin arttığı saptandı. Yapılan anket çalışmasında çocukların günde ortalama 10 sigara içtikleri, sigara içenlerin yüzde 91.1&#8217;inin erkek olduğu görüldü.

ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN EVİNDE DE SİGARA İÇİLİYOR
Araştırmanın bir dikkat çekici yönü de sigara içen çocukların evinde de sigara içilmesi. Çocukların yüzde 81.2&#8217;sinin evinde sigara içiliyor, yüzde 22.8&#8217;inin annesi, yüzde 63.8&#8217;inin ise babası sigara içiyor. Kendi isteği ile iş hayatına atılma, aile gelirinin 400 YTL ve üzerinde olması, erkek cinsiyet, çalışma süresinin artması gibi etkenler sigara kullanımı üzerinde etkili bulundu.

Çocuk akciğer ve solunum yolları
ÇSD ye maruz kalma tüm yaşlarda çocuk akciğer verimi ve fonksiyonunu bozar. Çocukluk astımının hem sıklığını hem de şiddetini arttırır. Kullanılmış sigara dumanı sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını da arttırır.

İki yaş altındaki çocuklarda ÇSD bronşit ve zatürre olasılığını arttırır. Gerçekten, ABD&#8217;de Çevre Koruma Ajansının 1992 deki bir çalışması, ÇSD&#8217;nin 18 ay altındaki çocuk ve bebeklerde her yıl 150. 000 ila 300. 000 alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu söylemektedir. Bu hastalıklar 15. 000 hastane yatışı ile sonuçlanıyor. Yarım paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarının solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katına çıkar.

Kulaklar
ÇSD ye maruz kalma çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayısını hem de hastalık süresini arttırır. Solunan duman burun arkasını orta kulağa bağlıyan östaki borusunu tahriş eder. Bu orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini bozan şişme ve tıkanıklığa ve sonuçta ağrı, sıvı birikimi ve enfeksiyona yol açar. Kulak enfeksiyonları çocuk işitme kayıplarının en sık sebebidir. İlaç tedavisine yanıt vermediğinde kulağa tüp takılması gerekir.

Beyin

Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içmiş annelerin çocuklarının sigara içmeyenlerin çocuklarına göre hiperaktivite gibi davranış bozuklukları olması daha olasıdır. Okul performansında ve entellektüel başarıda orta dereceli bir bozulma gösterilmiştir.

Kullanılmış sigara dumanı kansere sebep olur.

Çocuğunuzun gelişmesinde ÇSD&#8217;nin nasıl zarar verdiğini okudunuz ama ÇSD nedeniyle gelişme riskinin ev dışı kanser sebebi kirlilik nedenlerine göre yaklaşık 100. 000 kat daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? ÇSD&#8217;nin her yıl 3. 000 den fazla sigara içmeyenin akciğer kanserinden ölmesine neden olduğunu biliyor muydunuz? Bu gerçekler herkes için oldukça alarm vericiyken çocuğunuzun kullanılmış sigara dumanına maruz kalmasını şimdi durdurabilirsiniz.

Sonuç: MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Çıraklık Eğitim Merkezleri&#8217;nin sağlık ve davranış eğitimi veren merkezler olarak sigara içiminin önlenmesinde etkili rol oynaması gerektiğini belirtti.
 


van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Bizim okuldakiler hem çalışmor hem içiyor..
 
hidayet

hidayet

Üye
bu gençlik kendine hiç acımıyor
 
Salihyet

Salihyet

Üye
benim gibi olsalar ev hanmı gibi 7/24 evde pc başında :S ivenç
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt