Bu geminin fareleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Albert Einstein

Albert Einstein

Üye
    Konu Sahibi
Bu geminin fareleri
Bu geminin fareleri
Sınırsız bir durağı andıran hayat, yani ki ucu bucağı bilinmeyen bir denizde pupa yelken giden koca bir yüklü gemi. Kaptanı tûl-u emellerle sarhoş ve kendinden geçmiş, dümeni kilitli; yelkenler fırtınalarla dolmuş, pusulası şaşırmış... ????:



Bir saman çöpü kadar cirmimizle okyanuslarda kala kaldığımızı zannettiğimiz zamanlar vardır hani, girdaplara düşmemeye çalışırken kayalıklar sıyırır bordalarımızı. Iskarça limanlarda lenger bırakacak bir süt liman bulunmaz da; bir şefkat kucağı, bir teselli omuzu aramaktan bitkin, bitab ve ummanlar ortasında dudaklarımız seraba müştaktık gülümsemeye... Karıncaların su içtiği sakin limanların birer birer çekilmiştir artık suları ve kumları bir saatin sırçasında eleyip durmakta zamanı. Ve gemi, yine yol almaktadır bilinmeyen bir yöne doğru...
Ambarın birer köşesinde yer edinen fareler sarmıştır oysa gemiyi. Yazık ki fare oldukları için izleri yoktur ortada ama eserleri (!) devam eder mideleri bulandırmaya. Ah o fareler... Başkalarına haksızlık ederek hak elde eden fareler... Kendileri için hazırlanmayan köşklere kurulup kendileri için üretilmeyen peynirleri yiyen fareler... Daima nihandırlar gözden de; yaptıkları gözüne girer bütün milletin ve murdar ederler onca zahiresini tüyü bitmemiş yetimlerin. Bazan kaptan köşkünde, bazan ziftlenmiş sintinelerde; kâh süvarinin kamarasında, kâh çımacının şiltesi altında otururken, yatarken, uyurken, uyanıkken rastlarsınız onlara; ama gerçek fare kılığında olmadıkları için tanıyamazsınız çok zaman.
Yiyecekleri bol, içecekleri boldur farelerin. Hatta pek mükemmel bir yerdir yatacakları yer de. Doğrusu haşmetli bir kral da ancak bu kadar rahat edebilir hayatta. Çalıp yığmaktır farelerin işi ekser, sadece karınlarını doyurmak değil... Açgözlülükleriyle ve kirlettikleriyle önce kıtlık çıkartırlar gemide ve sonra tayfalar birbirini parçalarken bir dilim ekmek için; onlar anforalarda yıllanmış şaraplarda banyo yapıp, bin bir çeşit peynirlerden peynir seçerler damak lezzetlerine uygun.
Sanıyorlar ki dünya denen bu saltanat gemisi, yalnızca fareler için inşa olunmuştur. Öyle ki bu fikr-i fasidi inatla savunur hepsi koro halinde. Bakınız çevrenize... Besili fareler göreceksiniz; dünyanın merkezini kendi ayak bastıkları yer sanan şişman fareler. Başkalarına öğütleri çalıp çırpmak üzerinedir hep. Hani herkesin kendileri gibi olmasını arzular ve bütün suçlar, meşruiyet bulabilmek için... Fareler, körler çarşısında ayna satarlar hep ve gariptir, aynaları hep alıcı bulur... ????:



Oysa ne o gemi bu fareler içindir, ne de bu seferden maksat, farelerin yolculuğu... Belki geminin kaptanı da kendine göre başka bir gaye gütmektedir; ama anlayan kim. Ayrı boyutlarda ve ayrı bulutlarda akar hayat... Öyle insanlar görürsünüz ki yanıbaşlarınızda, üzerlerinde elbise yoktur; öyle de elbiseler vardır ki yürüyen, içlerinde insan yok... O hâlde diyelim cümlemiz birden, bizimki bize, farelerinki farelere...
Dünya gemisinde bir insan... Fareler gibi yaşamaktan dolayı gemiyi kendisi yapmış sanan insan... Yaratılışı kendisinden bilen insan!
Nakış gözünü alınca Nakkaş'ı unutan zavallı yaratık!..
Ve siz, yolculardan olmak varken, farelerden olmayı mı istersiniz; mazlumlardan olmak varken, zalimlerden olmayı mı tercih ederdiniz?!..
Ben yalnızca bir yolcu olmak istiyorum; Darvin'in fareleri peynirimi çalsa da...
Buyurun şimdi de Ferid Kam merhumun "Dünyada İnsan" başlıklı gazelini okuyalım:
Menzil-i nâmütenâhî koca bir yüklü gemi
Pupa yelken gidiyor bir sonu yok ummanda
Fareler, ambarının bir köşesinde tutunup
Yaşıyorlardı, fakat izleri yok meydanda
Yiyecek bol, içecek bol, yatacak yer âlâ
Bu kadar rahat ederdi ulu bir sultan da
Sanıyorlardı yapılmış bu saray onlar için
Hepsi sabitti temerrüdle bu fâsit zanda
Ne saray onlar içindi, ne de onlar maksûd
Başka bir gâye gözetmekde idi kaptan da
İşte âlem gemisinde buna bir başka misâl
Hilkati kendisine mâl edinen insan da
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
29
Görüntüleme
697
gonyalı
Cevap
1
Görüntüleme
812


Üst Alt