Bomba

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
jewel_ma21

jewel_ma21

Üye
    Konu Sahibi
Bomba
Tokat orada olmamalıydı

Süper Lig hakem listesi puan sıralamasına göre Metin Tokat yaşı gereği amatör kümeye yollanmalı, iki dil bilen Derya Ahmet Kocabaş ise A Klasmana yükselmeliydi

Fenerbahçe-Ç.Rize maçının hakemi Metin Tokat’ın geçtiğimiz sezon klasman düşürülmesi gerektiği ortaya çıktı

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ufuk Özerten sezon başında yaptığı bir konuşmada, “Hakemlerimizin yabancı dil konusunda sıkıntıları var. Yüzde 60’ı İngilizce yeterlilik sınavına katılmış. Bunlardan sadece Bülent Yıldırım ile Derya Ahmet Kocabaş sınavı geçebilmiş. Benim için bu sınavda 125’lik barajı geçen başarılı sayılır” dedi. İngilizce yeterlilik sınavı ne kadar önemliymiş kendi ağzıyla söylüyor Sayın Özerten. Övünülen Derya Ahmet Kocabaş’a bakın; MHK nasıl bir davranış sergilemiş, tüzüğe nasıl aykırı davranılmış. Beraber inceleyelim ve şaşıralım...
MHK İç Tüzüğü’ne göre bir ligde maç yönetecek olan hakem sayısı o ligde mücadele edecek olan takım sayısının en az 1.5 katı olmalıdır. Yani 18 takımlı ligde en az 27 hakem bulunmalıdır. MHK duruma göre bunu %10 a kadar artırabilir, ancak daha aşağı bir sayı ile ligi idare edemez. Yani ligi yönetecek toplam 27 hakem olmalı.
Geçen sezon askere gitmeleri nedeniyle hakkını dondurmuş 3 hakemi sona koyup, puan sırasına göre bir dizilim yapıldığında 29 kişiden 26’sı kalıyor.
Bu durumda Mevcut Süper Lig Hakemleri Listesi’nin puan sıralamasına göre sonu şöyle oluşuyor;

24 METİN TOKAT
25 VEDAT TAN
26 HAMZA MISIR
27 HÜSEYİN GÖÇEK (Dondurdu)
28 VEDAT YÜKSEL (Dondurdu)
29 ÇETİN SARIGÜL (Dondurdu)

1- Hakemlik klasman değiştirme yönetmeliğine göre ve Metin Seval’in 2003 yılında tahkime yaptığı başvuru kararının da sonucuna göre; “Hakemliğini donduran bir kişi için klasmanda yer ayrılamaz ve sezon boyunca olmayacakmış gibi kadro belirlenir. Dondurma mazereti ortadan kalktığı zaman MHK tarafından durum değerlendirmesi yapılır.“
Metin Seval 2003’te klasman düşürülmesi üzerine, askerde olan Cüneyt Çakır için yer ayrılmasını göstererek tahkime başvurmuştu. Aynı durum bu sene de söz konusu ve tahkim de bu konu için -yer ayrılamaz- kararı verdi. (Bunun detayı federasyon tarafından yayınlanan Tahkim Kurulu Kararları 1998-2003 adlı kitapta mevcut)
2- Şimdi bu durumda mevcut listeye dönersek, hakemliğini dondurmamış 26 Hakem var. 2 kişi; Hamza Mısır ve Vedat Tan klasman düşürüldü. Geriye kalıyor 24 hakem. Fatih Gökçe, Süper Lig Hakem Klasmanı’na alındı ve toplam faal 25 hakem oluyor ki bu sayının en az 27 olması lazım.
3- Klasman Terfi Yönetmeliği’ne göre, her yıl klasmanda başarı sırasına göre en az %10 u kadar rakamdaki hakem bir alt klasmana alınır. Lig için gerekli sayının %10-%20’si kadar hakem bir alt klasmandan terfi ettirilir. Yani bu durumda Süper Lig Hakemi kontenjanına en az 3 en fazla 6 hakem terfi ettirmeleri gerekmekteydi. Daha önce belirttiğimiz gibi hakem sayısının 30’u geçmemesi için maksimum 4 terfi ettirebilirlerdi. Minimum rakamı yakalayabilmek için de en az 2 terfi gerekiyordu. Bu durumda 2-4 kişi terfi ettirmek zorundalardı. İç tüzüğe göre terfi ettirilmesi gereken hakem sayısının 2 katı kadar hakem Süper Lig Hakem Semineri’ne davet edilir.

1 MEHMET FATİH GÖKÇE
2 DERYA AHMET KOCABAŞ
3 MUSTAFA SAĞLAM
4 CÜNEYT ELMASKESER
5 CEMİL ŞENSÖZ
6 ZAFER DEMİR

Yani yukarda belirtilenlerin seminere davet edilmesi gerekiyordu ancak MHK sadece 1 numarayı davet etti. Ancak Süper Lig Hakem listesi incelendiğinde düşürülmesi gereken 3. kişinin Metin Tokat olduğu görülüyor. Özel yaş durumu sebebiyle Metin Tokat’ın 2A Klasman Hakem kategorisine düşürülmesi söz konusu değil. Çünkü, 2A’da 22 ve 42 yaş arasında olan hakemler maç yönetebilir. Süper Lig Hakem listesinden düşürüldüğü anda Metin Tokat direkt olarak il Hakemliği Klasmanı’na yani Amatör Küme Hakemliği’ne düşürülecekti. Geçtiğimiz hafta Rizespor - Fenerbahçe maçını yöneten ve 6.3’le haftanın en kötü hakem puanını alan Tokat, bu kural uygulansaydı belki de bu maçı yönetemeyecekti. 6.3’ün ardından haftalarca görev verilmeyecek olan hakemimizle ilgili son kararı tahkim verecek.

Özerten de bekliyor!
İTÜ’de öğretim görevlisi olan, iki dil bilen Derya Ahmet Kocabaş’ın neden bir üst klasmana çıkarılmadığını sorduğumuz ve konuyla ilgili yorumunu aldığımız Ufuk Özerten, her sene bu tip durumların olduğunu ve bu sene de 12 hakemin tahkime başvurduğunu belirterek “Tahkimin vereceği karara saygı duyulur. Ben Derya Ahmet Kocabaş’ın da içinde bulunduğu hakemlerimizle ilgili kararı merakla bekliyorum” diye konuştu. Şimdi insanın aklına “Uygulanması gereken kural uygulanmadı mı?” eğer uygulanmadıysa “Bu lig nasıl böyle bir hakem listesiyle başladı, kimse görmüyor mu?” ya da “Anlayamadığımız veya bilmediğimiz kurallar mı var?” soruları geliyor. Tahkime başvuran hakemlerle ilgili çıkacak kararları merakla bekliyorum... Tahkimden çıkacak sonuç kuralların hatalı uygulandığı yönünde olursa sanırım “Metin Tokat’ın Süper Lig’de yönettiği son maç Rizespor - Fenerbahçe maçı mı olmuş olacak?” gibi bir soru da herkesi heyecanlandırır...

**Fanatik**

-Pardon konuyu spor'a tasiyabilirmisiniz--
 


Gokhan43

Gokhan43

Üye
Metin TOkat zaten 45 yaşında yazıyordu. :wacko:

Bence bu yaşında bırakmalı hakemliği.


Ayrıca Spor Bölümü'ne taşınmıştır. ;)
 
Quattro

Quattro

Üye
Yuh yani bukadarına pes mezardan çıkarıp getirsinler bari.... :off:
 
Caine

Caine

Üye
burası türkiyeeee, ne beklemezssen sabah uyandığında gerçekleşmiş oluyor. gariplikler ülkesi napalım :)
 

S1FR3K1R1C1

Üye
Originally posted by Quattro@Aug 24 2005, 09:45 PM
Yuh yani bukadarına pes mezardan çıkarıp getirsinler bari.... :off:
[post=143404]Quoted post[/post]​
mezardan çıkarıp getirsinler bari :D :huhu: :haha:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt