Besin Gruplarının Görevleri Nelerdir

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Besin Gruplarının Görevleri Nelerdir
Vücudumuzun beslenme sırasında aldığı gıdalara Besin Grupları denir.Besin grupları vücudumuzun büyümesi ve hücrelerimizin çoğalması için ayrıca yaraların onarılması enerji üretilmesi ve organların çalışması için çok önemli ve gereklidir.Ayrıca Yenebilen bitki ve hayvan dokuları besin olarak adlandırılmaktadır.Besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki gruba ayrılırlar.

besin-gruplari-gorevleri-86039

Besin gruplarının Görevleri!

İlk besin grubu enerji verici besinlerin hücrede yakılma sırasına göre ayrılmaktadır bunlar sırasıyla Karbonhidratlar,Yağlar ve Proteinler dir.İkinci grupta yer alanlar ve Enerji veren besinlerin hücrede enerji oluşturma sırasına göre sınıflandırılır, bunlar da: Yağlar, Proteinler ve Karbonhidratlar şeklindedir.

Karbonhidratlar Günlük enerjinin çoğu bu gruptan sağlanmaktadırlar.Karbonhidratların, kanda glikoz şeklinde belirli miktarda bulunması, dokulara sürekli enerji sağlanması bakımından önemlidir.

Proteinler Hücrelerin asıl yapısını oluşturan bu grup, hücrelerin sürekliliği, büyüme ve gelişmesi için önemli bir besin kaynağıdır. Vücudun savunma sistemlerinin, vücut çalışmasını düzenleyen enzimlerin, bazı hormonların da esas yapıları proteindir.

Mineraller minerallerin bir bölümü iskelet ve dişlerin yapı taşı olarak görev yapar. Diğer bir bölümü de vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar.

Vitaminler, besinlerden alınan karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Böylece hücrelerin oluşması ve düzenlenmesine yardımcı olur.

Yağlar insan vücudunun ortalama yüzde 18’i yağdır. vücut yağı, insanın başlıca enerji deposudur. Enerji yeterli miktarda alınmadığında vücut bu deposunu kullanır.
 


Üst Alt