Besim Rasim Abdullah Kısaca Hayatı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Besim Rasim Abdullah Kısaca Hayatı
Besim Rasim Abdullah Kimdir

Besim Rasim Abdullah Kısaca Hayatı

Besim Rasim Abdullah, Bulgaristan Türkü yazar ve tıp doktorudur.

İlk okulu köyünde, orta okulu bölge okulu Göklemezler'de, liseyi Mestanlı kız erkek karma Türk lisesini bitirince üç yıl Karaatlar ve Göklemezler köylerinde öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenlik yıllarında yerli ve merkezi gazetelere makale ve şiir denemeleri yazmıştır.

1966 yılında Filibe Akademisi'nden mezun olup Kırcaali sancağının köy ve şehirlerinde doktor olarak çalışmıştır. Lise eğitimi yıllarında milliyetçilikle suçlanıp adım adım takip edilen doktor 1984 yılında Bulgarların eritme ve sindirme politikasına daima karşı çıktığından isim değiştirme kampanyasında "Belene" kampına yollanmıştır. Orada bir buçuk yıl kaldıktan sonra evine getirilmeden Kuzey Bulgaristan'ın Türk yaşamayan Lehçevo köyüne sürgün edilip iki buçuk yıl sürgünde kalmıştır. Daha sonra serbest bırakılıp Stremtsi Göklemezler köyüne döndüğünde gözaltı mahpusu olarak 1989 yılında Türkiye Devletine sınır dışı edilene kadar akşam sabah belediye makamlarında imza atmak mecburiyetinde bırakılmıştır.

1989 yılında sınır dışı edilerek Türkiye'ye yolculuğu esnasında evrakları Türk isminde olduğundan dolayı doktor diplomasına el konulup gözü önünde yırtılarak çöpe atılmıştır. Nihayet küçüklüğünden beri özlemiyle yaşadığı Türkiye'ye iltica ederek özgürlüğüne kavuşmuştur. Halen Gebze, Kocaeli'de oturmaktadır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt