Beş kent Avrupa'ya sanatla bağlanacak

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Beş kent Avrupa'ya sanatla bağlanacak
My City/Benim Kentim adlı kamusal sanat projesi hayata geçiyor. Kentleri birer buluşma noktası olarak etkinleştirerek, Türkiye ve Avrupa arasındaki diyalogda kültürel tartışmayı ön plan çıkarmayı amaçlayan proje kapsamında, Avrupa'dan beş sanatçı bir süredir Mardin, Konya, İstanbul, Çanakkale ve Trabzon'da yaşıyor, burada ülkenin 21. yüzyıldaki kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini tecrübe ediyor. Yarından itibaren ise, bu kentlerden elde ettikleri izlenimlerinin ışığında, mekânlara özgü ürettikleri kamusal sanat projelerini sunacaklar.

Avrupa Birliği Komisyonu ve British Council ortaklığıyla hazırlanan, üç yıldır devam eden proje, aynı zamanda Türkiye'den altı çağdaş sanatçıya (Can Altay, Caner Aslan, Işıl Eğrikavuk, Leyla Gediz, Gülsün Karamustafa, Güneş terkol) Helsinki, Berlin, Dortmund, Viyana, Varşova ve Londra'da birikimlerini sergileme olanağı tanıyor.

MARDİN'DE GÜNEŞ SİNEMASI
Projenin Mardin ayağını Alman sanatçı Clemens von Wedemeyer yürütüyor. Wedemeyer, kentte yarın açılacak bir açık hava sineması üzerinde çalıştı. Mardin'in manzarasının ve dar bir labirenti andıran sokaklarının kendisine ilham verdiğini belirten sanatçı, ön tarafı Mardin taşlarından, Mezopotamya ovasına bakan tarafı ise dış bükey metal panelden oluşan ve metal panelden yansıyan güneş ışınlarını, çok uzaktan dahi seyretmenin mümkün olacağı 'güneş sineması' projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sanatçı, söz konusu 'ekran' için Mardin hakkında yeni bir film üretiyor.

Kasımiye Medresesi yakınlarında açılacak Güneş Sineması'nda Sesler, My dream is cinema, Ağıt ve Light and Space. Towards a Cinema filmleri gösterilecek.

Gelibolu'dan Boğaz'ı izlemek
Benim Kentim projesi kapsamında Çanakkale'deki projeyi İngiliz çağdaş sanatçı Mark Wallinger yürütüyor. Sanatçı Gelibolu'daki 1. Dünya Savaşı mezarlıklarına bakan bir noktada, Boğaz'ın en dar bölümünde geçici bir sinema inşa edecek. Wallinger'ın Gelibolu enstalasyonunda Boğaz'ın 24 saat önceki halinin çekimi hiç durmaksızın ekrana gelecek.

İstanbul'un görüş hakkı!
İstanbul ayağında Avusturya'dan Andreas Fogarasi çalışıyor. Sanatçı İstanbul'un çok yüzlü manzarasından ve birçok görüş açısına sahip arazisinden yola çıkarak, 12 aylık bir süre içinde altı ayrı konuma, birbiri ardına sergilenecek bir panaroma yerleştirmeyi amaçlıyor.

Benjamin Konya'da
Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska, Türkiye'de gelenek ve modernite ilişkisine dair sorularla ilgili bir yapıtla Konya'da olacak. Sanatçı Walter Benjamin'in çeviri ve anlam üstüne yazdığı Çevirmenin Görevi adlı metni, Osmanlıca yazı bağlamında keşfediyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j
kol@j

kol@j

Üye
memleketimizden haberimiz yokmuş vallahi...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Muhammet DEDE
Cevap
5
Görüntüleme
846
Muhammet DEDE
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
497
Doğuş Pertez
bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
419
bydexer


Üst Alt