Haydar
Emekli Yönetici
Bal neden bozulmuyor?
Açılmış bal kavanozlarının yıllar geçse bile
içerisindeki balın bozulmamasının nedenini
hiç merak ettiniz mi? İşte bu merakınızı
giderecek cevaplar… Açılmış ve kapağı kapatıldıktan sonra bir
yerlerde unutulmuş bal kavanozlarını yıllar
geçtiğinde bulsanız bile içerisindeki balın
bozulmadığınız görürsünüz. Arkeologlar
yapılan kazılarda hiç bozulmamış ballara
rastlamaktadır. Peki, nedeni nedir? Buzdolabında unuttuğunuz bir parça
makarna veya sebzenin çok değil sadece 1
hafta sonra tanımsız bir şekil aldığına şahit
olabilirsiniz. Ancak aynı şey bal için geçerli
değildir. Bakteriler içerisinde bulundukları
yiyeceklerdeki şeker ve diğer maddelerle
beslenir. Bir müddet sonra atık olarak asit ve
diğer kimyasalları salgılarlar. Bu kimyasallar
besinlerin renk, koku ve tadında
değişikliklere sebep olur. Diğer pek çok
yaşam formu
gibi bakteriler de yaşamak için suya ihtiyaç
duyar. Yiyeceklerin hemen hepsi içeriğinde
su barındırırken balda neredeyse hiç su
yoktur. Bu da, bakterilerin üremesi ve yaşaması için uygun koşulların var
olmamasını sağlar. Balın içerisindeki çok az su bakterilerin
yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık
halde saklanan bal, havayla etkileşime
girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan
bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca
bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve
sertleşir. Ancak bu, bozulduğu anlamına
gelmez.
içerisindeki balın bozulmamasının nedenini
hiç merak ettiniz mi? İşte bu merakınızı
giderecek cevaplar… Açılmış ve kapağı kapatıldıktan sonra bir
yerlerde unutulmuş bal kavanozlarını yıllar
geçtiğinde bulsanız bile içerisindeki balın
bozulmadığınız görürsünüz. Arkeologlar
yapılan kazılarda hiç bozulmamış ballara
rastlamaktadır. Peki, nedeni nedir? Buzdolabında unuttuğunuz bir parça
makarna veya sebzenin çok değil sadece 1
hafta sonra tanımsız bir şekil aldığına şahit
olabilirsiniz. Ancak aynı şey bal için geçerli
değildir. Bakteriler içerisinde bulundukları
yiyeceklerdeki şeker ve diğer maddelerle
beslenir. Bir müddet sonra atık olarak asit ve
diğer kimyasalları salgılarlar. Bu kimyasallar
besinlerin renk, koku ve tadında
değişikliklere sebep olur. Diğer pek çok
yaşam formu
gibi bakteriler de yaşamak için suya ihtiyaç
duyar. Yiyeceklerin hemen hepsi içeriğinde
su barındırırken balda neredeyse hiç su
yoktur. Bu da, bakterilerin üremesi ve yaşaması için uygun koşulların var
olmamasını sağlar. Balın içerisindeki çok az su bakterilerin
yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık
halde saklanan bal, havayla etkileşime
girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan
bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca
bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve
sertleşir. Ancak bu, bozulduğu anlamına
gelmez.