Ayasofyada Gizli Bir Oda Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

oteb

Üye
    Konu Sahibi
Ayasofyada Gizli Bir Oda Bulundu
Ayasofya'da yıllardır varlığından bile haberdar olunmayan, kapısı seyyar güvenlik kulübesiyle kapatılmış bir atölye ortaya çıkarıldı. Osmanlı'nın son döneminde Ayasofya'da restorasyon yapan ünlü mimar Gaspare Fossati'nin de kullandığı, çöplük haline gelmiş atölyede, restorasyon projeleri, çizimler, fotoğraflar, restorasyon malzemelerinin yanı sıra orijinal kubbe korkulukları, küp, amfora, altın mozaik parçaları gibi tarihi eşyalar da bulundu.
Oda tesadüfen ortaya çıktı. Üç ay önce atanan Müze Müdürü Jale Dedeoğlu'nun, "Girilmeyen başka oda kaldı mı?" diye sorduğu uzmanlardan biri, "Galiba bir oda daha var" dedi. Dedeoğlu, o odanın derhal açılmasını istedi. Tarif edilen yere gidildiğinde, odanın girişine güvenlik görevlilerinin dinlenmesi için seyyar kulübe yerleştirilmişti. Kulübenin çekilmesinden sonra asma kilitle kapatılmış kapıya ulaşıldı. Ancak kilidin anahtarı müzede bulunamadı. Bunun üzerine Müdür Dedeoğlu, kapının tutanakla kırılmasını istedi.

Fossati çalışmış
Gizlenen kapı açılınca çok kötü bir manzarayla karşılaşıldı. Toz ve pislik içindeki odanın girişindeki tezgâhtaki 1968 tarihli bir gazete buranın çok uzun süredir açılmadığını gösteriyordu. Odadaki tezgâhlardan, proje çalışmalarından ve restorasyon malzemelerinden buranın bir atölye olduğu anlaşıldı.
Yaklaşık 10 ton ağırlığında demir iskele, iskele kurmaya yarayan sıpalar, sandık içlerindeki restorasyon malzemeleri ilk göze çarpanlar arasındaydı. Gaspare Fossati, Ernest Hawkings gibi ünlü mimarların çalıştığı atölyedeki proje çizimlerinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor.
İtalyan olan Gaspare Fossati, Sultan Abdülmecid'in daveti üzerine Ayasofya Müzesi'nde 1850'li yıllardan itibaren, İstanbul'dan gitme bir Levanten olan İngiliz Ernest Hawkings ise 1955'li yıllarda restorasyon çalışmaları yapmıştı...
 


D3N1Z

D3N1Z

Üye
vaf vallah
 
hidayet

hidayet

Üye
1968 tarihli bir gazete
 

yitik savaşçı

Üye
Oda gizli değilmiş arakadaşlar, odayı gizlemişler. Tabi onca tozu kim temizleyecek, iskeleyi kim sökecek? Kesin çalışanlar gizlemiştir. Temizlikçiler güvenlikçilerle anlaşmış; kapının önünü kapatmışlar.
 
Marasov46

Marasov46

Üye
teşekkürler
öncelikle bu güzel ülkemizde insanlardan onlarca ve yüzlerce ve binlerce güzel olaylar ve işleri gizlemişlerdirki inanın yadırgamadım

özellikle Son günlerde yeni yeni (arkadaş tavsiyesi ile) STV deki ŞUBAT SOGOĞU DENİLEN BİR DİZİYİ İZLEMEYE BAŞLADIM orada gördükleimden sonra inanırım ayasofyada olsa başka birşeyde olsa dogrudur .

teşekkür.


Neden Şubat Soğuğu izlenmeli ?
bilgi istiyorum.
(Reklam değil )
 

tofy

Üye
hayret birşey o zamandan bugüne
tarihi eserlerimize iyi bakamıyoruz
ama gerçektende odayı onlar gizlemiş sannki önüne seyyar kulübe yapılmış
 

SnL.dracula

Üye
NEden mi Şubat Soğupu. çunku turkıyede oncekı hafta ıcınde ne olay olmus ıse onu gercek olarak dızı yapıyorlar mesala semdınlıdekı olayın gercek taraflarını 2 yada 3 hafta once yansıtmıslardı. turkıye kurtlar vadısı dızısını bılerek yabancı oyuncular getırıldı. cunku subat sogugu gercek seylerı yayınlamaya basladı. kanal D nın sahıbı yahudi. ve turkıyede halkın hıc bır zaman gerceklerı ogrenmesını ıstemedıgı ıcın. o hafta hemen yabancı oyuncular geldı bır suru kurtlar vadısı reklamı yapıldı. sizce neden. sıze ben soyleyeyım halkı enayı yerıne koyup sıze sızın asıl kımlıgınız unutturup devletımız elımızden almak ıstıyolar. uyumayın kardeslerımm subat sogugunu ızleyın kurtlar badısı bılerek cekıldı mıllet başka program ızlemesın dıye. ondan o kadar reklam var ondan kadın eglence programları var ondan acık sacık fılmler bunların hepsını turk halkının yonetmenlerı televızyona koymuyor. hepsını yahudı ve turkiyeyi sevemyen ınsanlar koyuyor.bize kımlıgımızı untuttuyolar. sizce neden osmanlı bolundu. hep devletımıze sızan adamlar yuzunden. TÜM TÜRKİYEYİ akıllı olmaya ve BENLİĞİNİ korumaya cagırıyorum . devletımıze SAHİP çıkalım ÇARTIK UYUMAYIN GERÖEKLErı ogrenın....... BU DEVLET BIZIM BU HALK bızım.. SAYGILARIM la.
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Ben gittiğimde görmüştüm ama orayı kimseye sölemedim..
 

CisSe

Üye
wayyy be o tarihten bu zamanlara
 

Nicolas_Anelka

Üye
kimin umrundaki o odanın acılıp açılmaması ülkemizde daha bunun gibi ne örnekler var hiçbirseyimize sahip cıkamıyoruz koruyamıyoruz vallahi yazık..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt