Anlaşmalı Boşanma Şartları ve Dilekçe Örneği

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Anlaşmalı Boşanma Şartları ve Dilekçe Örneği
Anlaşmalı boşanma dilekçesi protokolü ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneği üzerinden anlaşmalı olarak boşanmak isteyen çiftlere yardımcı olacak önemli bilgiler ve dilekçe örnekleri konumuzun devamında yer almaktadır.

Şartları:
1- Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalı
2- Eşlerin bizzat başvurması yada eşlerden birisinin başvurması halinde duruşmada diğer eşin kabul etmesi
3- Eşlerin bizzat dinlenmesi
4- Eşlerin boşanma irade ve taleplerini hiç bir baskı ve etki altında kalmadan serbest iradeleri ile verdikleri konusunda hakim üzerinde kesin bir kanaatını oluşması
5- Mali konularda ve çocukların velayeti konusunda eksiksiz ve tereddütsüz olarak eşlerin anlaşması halinde anlaşmalı boşanma hükümlerine göre karar verilmelidir.

Mali konular nelerdir?
1- Eş için Yoksulluk nafakası 2- Çocuk var ise iştirak nafakası 3- Tedbir nafakası 4- Maddi ve Manevi Tazminat bu şartlardan birisi yada ödeme şekli ve taksit miktarı üzerinde uyuşmazlık var ise dava reddedilecektir. Yada MK.166/ 1-2 maddesine göre deliller toplanıp sonucuna göre karar verilecektir.

Taraflar mahkemeye anlaşma metnini gösterir protokol sunmuş iseler bu protokolün bizzat hakim tarafından tasdik edilip hüküm fıkrasında gösterilmesi gerekir. Hakim anlaşma metninde özellikle çocuklar yada eşlerin açık ve muhtemel mağduriyetini görebiliyor ise değiştirebilir. Ancak tamamen reddine karar veremez.

Bir yılın altında ki evliliklerde dava hemen reddedilmelidir. Zira Bu sürenin hiç bir istisnası yoktur.

Eşler davayı birlikte açabilecekleri gibi birisi açarak daha sonra diğer eş duruşmada boşanmak istediğini söyleyebilir.

Davalı eş başka bir şehirde ise ikamet ettiği yer mahkemesine talimat yazılıp hakim davalı eşi bizzat dinler ise yine MK.166/3 maddesinde ki şartlar oluşmuş sayılır.

Önemli 1:Anlaşmalı boşanma hükümleri davasında çoğu zaman eşlerden birisi yurt dışında olup Türkiye de bir avukata vekalet vermekte ve dava vekili tarafından açılmakta davalı eşte duruşmada davayı kabul etmektedir ki bu durumda vekalete dayanarak hakimin MK.166/3 maddesi gereğince boşanma kararı vermesi mümkün değildir. Zira yasa maddesi incelendiğinde hakimin bizzat tarafları dinlemesi emredici hüküm olarak istenilmektedir.

Önemli 2: Yine uygulamada sık sık karşımıza şu olaylar çıkmaktadır: Ülkemizde ki yoğun işsizlik nedeniyle vatandaşlarımız yurt dışına gidip çalışmak amacıyla Türkiye de eşinden boşanmak ve gitmek istediği ülke vatandaşı olan bayanla 5 yıl süre ile evlenmek daha sonra da tekrar bu yabancı uyruklu eşinden de boşanıp oturma izni aldıktan sonra eski eşiyle yeniden evlenmek istediklerini beyan ederek anlaşmalı boşanma hükümlerine göre bir anlamda formalite gereği boşanma talep etmektedirler. Ben bu tür boşanmalara " Anlaşmalı anlaşmalı boşanma" diyorum. Bu konuda Hakimin son derece dikkatli ve hassas olması gerekir. Bu durumlarda çoğu zaman kadın kocasının geleceğe yönelik hayal ve pembe rüyalara ilişkin telkin ve sözlerinin etkisinde kalmakta ve mevcut çocukların da velayetini kendi üzerine almakta ayrıca nafaka ve tazminat gibi hiç bir talebi de olmamaktadır. Maalesef koca eşinden ayrıldıktan sonra yurt dışına çıkar çıkmaz kendisini o ülkenin cazibesine kaptırmakta ve ailesini unutup yüzüstü bırakmaktadır. Kadının 1. Derecede yakınları da yok ise ya çevrenin bakımına muhtaç hale gelmekte yada hiç de arzu edilmeyen işlerde çalışmaktadır. Öncelikle hakimin; dilekçe de bu şekilde açık bir ifade var ise " boşanma iradelerinde tarafların samimi olmadığı" gerekçe gösterilerek yasanın açık hükmü karşısında davanın reddine karar vermesi gerekir. Ancak çoğu zaman dilekçede böyle bir gerekçeye yer verilmemekte dava MK.166/3 maddesinde ki aranan şartlara uygun olarak açılmaktadır. İşte kadının ve çocukların geleceğini teminat altına almak için kanımca hakim mutlaka protokole müdahale etmeli ve çocuklar ve kadın için belli miktarda nafakaya hükmetmelidir. Zira hakim olayın niteliğine göre "mekaniklikten" ve "katı usul hukuku kurallarından" kurtulmalıdır. Kaldı ki özellikle yasa maddesi boşanma davalarında hakime geniş takdir yetkisi tanımaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçe Örneği




…………… ( ) AİLE MAHKEMESİ
SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE

Davacı : Ad ve Soyadı - TC Kimlik No - Adresi
Vekili : Vekilin Ad ve Soyadı ile Adresi (Var ise)
Davalı : Ad ve Soyadı - TC Kimlik No - Adresi
Vekili : Vekilin Ad ve Soyadı ile Adresi (Var ise)
Dava Konusu : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile Anlaşmalı Boşanma talebimizi ihtiva eder.
Açıklamalar :
1. Şahsım ile davalı evli olup evlilik kaydımız …….. İli ………. İlçesi ……Cilt No ……..Kütük No ….. Sayfa No.da kayıtlı bulunmaktadır (Ek-1 Nüfus Kaydı).
2. Şahsımın davalı ile olan evliliğinden adları …………ile………. olan müşterek çocuk bulunmaktadır.
3. Şahsım ile davalı arasında …………… tarihten bu yana duygu ve düşünce birliği sağlanamamış karşılıklı olarak sevgi ve saygı azalarak yok olma noktasına gelmiştir. Davalı ile olan evliliğimizin tek bağlayıcı unsuru müşterek çocuklarımızdır. Davalı eşim ile ortak yaşam ikimiz adına da çekilemez hale gelmiş ve evlilik birliğimiz temelinden sarsılmıştır.
4. Davalı ile boşanmanın mali sonuçları ile müşterek çocukların velayetini ve velayet kendisinde kalmayan taraf ve ailesinin müşterek çocuk ile boşanmadan sonra kuracağı şahsi münasebetleri düzenleyen Boşanma Protokolü ……….. tarihinde akdedilmiş olup Ek’te Mahkemenize sunulmaktadır (Ek-2 Boşanma Protokolü).
5. Yukarıda arz edilen sebepler ve Ek’teki Protokol göz önünde bulundurularak davalı ile boşanmamıza karar verilebilmesi için işbu davayı açmak durumu zorunluluğu hasıl olmuştur.

Hukuki Sebepler : TMK md. 166/f.3 HUMK ve sair yasal deliller.
Deliller : Nüfus Kayıtları Protokol ve her türlü yasal delil.
Netice ve Talep : Yukarıda arz edilen sebepler ve Ek’teki Protokol de göz önünde bulundurularak işbu davanın kabulü ile Anlaşmalı Boşanmaya karar verilmesi saygılarımla arz ve talep ederim. Tarih.
Davacı
EK’ler:
1- Nüfus Kaydı
2- Boşanma Protokolü
 
  • Beğen
Tepkiler: ___kaptan___


yigit360

Üye
SHERLOCK HOLMES ÖZEL DEDEKTİFLİK BÜROSU (eş-sevgili takibinde sonuç odaklı kesin çözüm) Özel dedektifflik sektöründe Türkiyenin Lider Firması 16. yılımızda 81 vilayette 7-24 hizmetinizdeyiz.. *Eş Takibi *Teknik Takip *Sanal Takip *Kişi Takibi *Sevgili Takibi *Kayıp Şahıs *Böcek Arama Ve Gizli Kamera İrtibat numaralarından bizlere 24 saat ulaşabilir, canlı destek hattından kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Her görevimizi önemseyerek gerçek ve tüzel kişilere ahlaki değerler çerçevesinde, yasa ve kanunlara aykırılık teşkil etmeyen özel dedektiflik araştırma ve danışma hizmetlerini gizlilik, disiplin, mutlak başarı azmi ve disiplinle yerine getiririz…
 

raikeslee

Üye
** özel dedektiflik için bir süre önce eşimin beni aldattıgından şüphelenmeye başlamştım.Bunun için araştırmalara başladım ve bir dedektif tutmaya karar verdim.Araştırmalarım sonucunda Ekip Özel Dedektiflik Bürosu'nu keşfettim.1 aylık eş takibi çalışması yaptılar.Yapılan çalışmalar sonucunda resim ve belgeler ile şüphelerim doğrulanmış oldu.şuan boşandık 4 ay süren mahkemelerimizde kendini savunamadı bile ve ve maddi olarak bedelini ağır ödedi.Uzman bir kadroya sahipler anında neticelendiriyorlar ve çok profesyoneller size şiddetle tavsiye edebilirim.Hatta linlklerinide paylaşıyorum kendilerini bende bir forum sayfası sayesinde bulmuştum umarım sizde faydasını görürsünüz
 


Üst Alt