İndeks Android Governor Nedir | Governor Nasıl Kullanılır | Governor Özellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Android Governor Nedir | Governor Nasıl Kullanılır | Governor Özellikleri
Merhaba arkadaşlar bu yazımda siz değerli takipçilerimiz için en çok merak edilen android terimlerinden bir tanesi olan Governor kelimesinin ne anlama geldiğini, governor çeşitlerinin özelliklerini ve nasıl kullanıldığını anlatacağım.

- Android Governor Nedir ?
- Android Governor Nasıl Kullanılır ?
- Governor Çeşitleri Nelerdir ?
- Governor Özellikleri Nelerdir ?

ANDROİD GOVERNOR NEDİR ?

Governor aslında bir düzenleyicidir. Kernel üzerinden android işletim sistemine sahip cihazınızın işlemci kullanımı, disk yönetimi, ram yönetimi gibi bazı konularda düzenlemesini sağlar. Governor değiştirerek cihazınızın pil ve performans dengesini değiştirebilirsiniz. Genellikle günümüzde ki cihazların bir çoğunda İnteractive governor varsayılan olarak aktif gelmektedir.

ANDROİD GOVERNOR NASIL KULLANILIR ?

Android governor kullanabilmeniz için öncelikle cihazınızın root yetkisine sahip olması gerekmektedir. Daha sonra No Frill Cpu veya Setcpu uygulamalarına benzer işlemci düzenleyen uygulamalardan bir tanesini kurarak cihazınız üzerinde yer alan kernelin izin verdiği mevcut governor çeşitlerini deneyebilirsiniz. Custom kernel yükleyerek daha fazla ve farklı özelliklere sahip governor çeşitlerine sahip olabilirsiniz.

GOVERNOR ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

OnDemand
OndemandX
Performance
Powersave
Conservative
Userspace
Min Max
Interactive
InteractiveX
Smartass
SmartassV2
Scary
SavagedZen
Lagfree
Smoothass
Brazilianwax
Lazy
Lionheart

Gibi bir çok farklı türde governor çeşidi bulunmaktadır. Bunlar sadece aralarından popüler olan bazı governor çeşitleridir. Ama genellikle bir çok governor çeşidi birbirinden türemiş benzer özelliklere sahiptir. Aşağıda bazı önemli ve popüler governor çeşitlerinin özelliklerinden bahsedeceğim.



Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız





GOVERNOR ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Ondemand

Eski android cihazlarda genellikle varsayılan olarak gelen bir governor çeşididir. Cihazın yük durumuna göre işlemcinin hızını arttırır veya azaltır. Fakat işlemci hızını arttırma ve azaltma eylemini gerçekleştirirken yavaş davranmaktadır bu sebeple cihazlarda performans kaybı yapabilir.

OndemandX

Ondemand tabanlı bir governor çeşididir. Bir çok özelliği neredeyse ondemand governor ile aynıdır. Ekran kapandığı zaman işlemci hızını daha fazla düşürerek daha fazla pil tasarrufu sağlamaktadır.

Intellidemand

GPU performansına bağlı olarak çalışan bir governor çeşididir. GPU boşta olduğu zaman daha fazla pil tasarrufu sağlar aksi halde ondemand ile benzer kontrol mekanizması sergiler.

Lazy

İşlemcinin hangi frekans hızında ne kadar süre kalacağı ile ilgili düzenleme yapan bir governor çeşididir. Fakat ekran kapalı iken işlemciyi yüksek hıza ayarladığı için bazen sorun çıkarabilmektedir.

Lagfree

En düşükten en yükseğe bütün frekans değerlerini kullanan ve geçişler sırasında frekans atlaması yapmayan bir tür governor çeşididir. Ondemand ile benzer özellikler sergiler fakat daha fazla pil ömrü sunar.

Conservative

Ondemand governor ile benzer özelliklere sahip fakat daha yavaş davranan bir governor çeşididir. İşlemci hızını daha yavaş bir şekilde arttırır veya azaltır buda cihazınızın daha ağır çalışmasına ve ani tepki verememesine neden olabilir.

Lionheart

İleri düzey kullanıcılar için geliştirilen bir çeşit performans governor türüdür. Diğer governor çeşitlerine göre daha agresif bir işlemci yönetimi sergiler.

LionheartX

Lionheart ile temelde aynı özellikleri gösterir. Daha düzenli ve özelleştirilebilir bir governor türüdür.

Interactive

Günümüzde bir çok üst düzey akıllı telefon bu governor türü ile gelmektedir. İşlemcinin yük durumuna göre işlemci hızını daha çabuk bir şekilde arttırabilir ve azaltabilir. Bu sayede geçişler daha yumuşak olur ve pil performans dengesi sağlanır.

InteractıveX

Ekran kapandığı zaman işlemci hızını limitler ve bu sayede daha fazla pil ömrü sunmayı amaçlar

Lulzactive

Bir çok ayarı kullanıcılar tarafından belirlenebilen bir gelişmiş detaylı governor türüdür. İşlemci hız arttırma ve azaltma aralıkları kullanıcılar tarafından belirlenir.

Smartass

Pil performansı üzerine yoğunlaşan ve performanstan ödün vererek daha iyi batarya tasarrufu amaçlayan bir governor türüdür.

SmartassV2

Eski android cihazlarda yoğun olarak kullanılan oldukça popüler olan bir governor türüdür. Pil ve performans dengesinin oldukça iyi bir şekilde sağlandığı en kaliteli governor türlerinden birisidir. Fakat günümüz cihazları ile uyumlu olarak çalışmayabilir.

Brazilianwax

SmartassV2 ile benzer özelliklere sahiptir fakat daha agresif işlemci yönetimi sayesinde performans kazancı olsa da pilden kayıp vermektedir.

Savagedzen

Pil ve performansın dengeli olduğu bir sıradan governor türüdür. Çok fazla popüler değildir.

Userspace

Kullanıcı tarafından işlemci hızı aralıkları belirlenir.

Powersave

Cihazınızın maksimum işlemci hızını mevcut minimum hıza kilitler ve cihazınız çok yavaşlar. Fakat pil performansında büyük artış sağlarsınız.

Performance

Android cihazınızın işlemci hızını maksimum hıza getirir ve sürekli en yüksek hızda çalışmasını sağlar. Her ne kadar performans artışı yapsa da pil performansını çok düşürür ve aşırı ısınma yapabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: Tek Bilgin, MAERKEK ve uqurb2


uqurb2

uqurb2

Üye
Öncellikle anlatım için teşekkür ederim güzel olmuş. Daha çok örnek koyarsan konu bir o kadar renkli ve bilgilendirici olur :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra

Misafir - 338433

Rootsuz olmayani varmi
 
Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Rootsuz olmayani varmi
governor çeşitleri kernel içerisinde yüklü olarak geliyor. Kernel atabilmeniz içinde recovery kullanmanız gerekiyor yada flashtool uygulamaları kullanmanız gerekiyor. Governor özelliklerinden yararlanmak içinde root yetkisi gerekiyor çünkü o ayarları değiştiren uygulamalar root ile çalışıyor
 
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Garanti bitsin bak ben ne yapacağım
 
Tek Bilgin

Tek Bilgin

Üye
Anlatım aydınlatıcı olmuş teşekkür ederim efendim
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra


Üst Alt