Akıllı Telefon Bağımlılığı

Sponsorlu Bağlantılar

Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Akıllı Telefon Bağımlılığı
iOS ve Android işletim sistemlerinin tekelinde olan akıllı telefonlar günümüzde bir milyardan fazla satıldı. Her geçen yıl yeni ve daha iyi özelliklere sahip modelleri ile rekabeti kızıştıran şirketler her ne kadar kullanıcılara kulak veriyor gibi görünse de aslında kendi istedikleri şekilde akıllı telefonlarını üretmeye devam ediyor. Günlük olarak birçok ihtiyacımızı karşılayan telefonlar ne yazık ki ciddi bir bağımlılık yapabiliyor.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Büyüyen pil kapasiteleri ile beraber bir günlük kullanımda 7-8 saat ekran süresi verebilen akıllı telefonlar artık elimizden düşmemeye başladı. Gerek iş hayatı gerekse özel hayat sebebiyle sürekli olarak telefona olan bağımlılığımız gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Birçok işimizi tek bir telefon üzerinden halledebilmek elbette güzel bir durum gibi gözüküyor fakat telefon bağımlılığı insanların hiç aklına gelmeyecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Günümüzde mobil oyunlar sebebiyle artan bu akıllı telefon bağımlılığı bazı ülkelerde ciddi yasaklamaların getirilmesine sebep oluyor. Örnek verecek olursak geçtiğimiz günlerde Hindistan'da sınav zamanı PUBG Mobile oynayan bazı öğrencilerin tutuklandığına dair haberler ortaya çıkmıştı. Telefonlar diğer televizyon veya bilgisayar gibi büyük ekranlı cihazlara kıyasla çok daha küçük ekrana sahip olduğu için insan gözünü ciddi bir şekilde etkiliyor. Diğer taraftan sürekli olarak insan kalbine yakın duran telefonlar radyasyon konusunda da uzun vadede sorunlar yaratabiliyor. ( Her ne kadar bugüne kadar telefondaki radyasyon yüzünden ciddi bir sorun yaşayan insan olmasa da )
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Akıllı telefon bağımlılığı konusunda alınabilecek önlemler arasında ne yazık ki kesin bir yöntem bulunmuyor. Özellikle çocuk ve genç yaşlardaki kişilerin telefonlardan uzak durduğu zaman sinir krizine girdiğine birçok kez şahit oluyoruz. Telefonu tamamen yasaklamak yerine bu gibi durumlarda telefonlarda en çok kullanılan oyun veya uygulamaları telefondan kaldırarak veya daha az telefon kullanması sağlanarak geçici de olsa bir çözüm bulunabilir.

Aslında geriye çekilip günün sonunda telefonun pil istatistiklerine göz atarsanız ekran açık kalma süresi boyunca telefonu aktif şekilde kullandığınızı göreceksiniz. Genellikle bir gün içerisinde farklı sebeplerden dolayı en az 4-5 saatten fazla akıllı telefon kullanmak zorunda kalıyoruz. Telefon kullanım saatlerini azaltmamız her ne kadar zor olsa da sağlığımız için bunu yapmamız gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: gonyalı, TheNightMare., Eren Değerli ve 1 kişi daha
Kaworu Nagisa

Kaworu Nagisa

Üye
Oyun konusunda yapacak bir şey yok ama genel kullanım için telefonun bilgiyi kullanıcıya verme şekli değiştirilebilir.
Basitçe açıklamak gerekirse telefonlar, en azından android ve ios tabanlı olanlar üzerinde çalıştırdıkları uygulamalardan bilgiyi sadece uygulama üzerinden veriyor, bildirim ekranı ve widgetlar sadece bildirim veriyor, kullanıcıyı tatmin etmiyor, işine geri dönmesini engelliyorlar;tam tersine çek-bırak tarzı sayfa yenileme metodları ile kullanıcı âdeta uygulama içine hapsediliyor, içerik üzerine içerik önerisi ise özellikle YouTube gibi uygulamarda birkaç dakikanın birkaç saate kadar uzamasına neden oluyor.
Sizi bilmem ama şahsen ironik bir şekilde YouTube ve google deneyimini en iyi,en güzel orijinal platformunda değil de 3. Parti uygulama ile yaşadım; windows phonedaki mytube uygulaması gerek içerik öneri şekli gerek reklamsız oluşu ile şahane bir YouTube zevki veriyordu.
Sosyal medya kullandığım dönemlerde wpnin kişiler uygulaması şahane işlev görüyordu, her türlü güncelleme tek bir yerden yönetiliyordu, hem gereksiz yere sayfa yenileme dürtüsü oluşturmuyor hem de SPAMlardan bizi uzak tutuyordu.
Wpden önce Nokianın meego işletim sistemi de bu yöntemi kullanıyordu, son bildirimler, cevapsız aramalar,mesajlar, takvimdeki programlar, HEPSİ telefonun hususi bildirim sayfasında, olabilecek en basit ama en verimli şekliyle gösterilirdi. Nokianın bu basitlik anlayışını seviyorum; üzerine biraz araştırdım, kim tasarlamış, neden böyle düşünmüş merak ediyordum ve bulduğum şey beni hem şaşırttı hem etkiledi hem de üzdü.
Öncelikle bu basit kullanıcı arayüzü Nokianın eski tasarım şefi Marko Ahtisaari tarafından tasarlanmış, kendisini yine tasarımını yaptığı Nokia n9ve lumia 920 reklamlarından hatırlarsınız belki, onunla yapılan bir röportajda onu en çok rahatsız eden şeyin, insanların, yakın arkadaşların ve hatta çiftlerin artık birbirleri ile geçirdikleri zamanlarda âdeta bilinçsizce telefonlarına odaklandığını ve dikkatlerini toplayamadıklarını söylüyor, n9 ve lumia arayüzlerini bu soruna çare olacak şekilde tasarlamışlar; n9 onun tarzına daha yakın,lumia modelleri ise biraz daha metro arayüzüne yakın ama ikisi de özünde aynı. Röportajı orijinal kaynağından okumak isteyenler şuraya gidebilir:

Açıkçası böyle bariz bir sorunu yıllar önceden görüp ona çare olacak bir alternatif geliştirmesi ve bunu yaparken günümüzde googleın yaptığı o ilkel ve aptal kullanım kısıtlaması yöntemi yerine ince ince, animasyonundan tutun da yazı fontuna kadar ve hatta renk doygunluğuna kadar düşünüp âdeta sanat eseri gibi bir şey tasarlaması gerçekten çok etkileyici, bu adam normalde müzisyen, ve yaptığı her işte sanatçı kişiliğini konuşturmuş orası kesin.
Eh eski Nokianın o kendine has havasının nereden geldiğini biliyorsunuz artık.
Üzücü olan şey ise o dönemde çoğu kullanıcın gerek metro arayüzünü gerek meegoyu android ve ios ile karşılaştırıp adil olmayan şekilde eleştirerek hakkını yemesi; meego ve wp arayüzleri ios ve androidden farklı olması için tasarlanmıştı.

Açıkçası günümüzde akıllı telefon bağımlılığının en büyüğü sorumlusu üreticiler; ve hayır üreticiden kastım sadece Apple, (aslında asıl çıban başı bu ya) huawei yada google değil,genel olarak hepsi.
Basitlikten anladıkları sadece bir ikon ve çirkin bir yazı formu (android roboto tek kelimeyle berbat, segoe wp, Nokia pure ve sans daha güzeldi) kullanıcıyı boş bir ekranla baş başa bırakıp uygulamalara mahkum ediyorlar. Arayüzü etkili ve tatmin edici olarak değil de boş ve sıkıcı olarak tasarlıyorlar.
Halbuki kaydırma hareketleri ile açılan mini pencereler gibi ince tasarım detayları olsa çok daha güzel olurdu aynı bunun gibi:

Bir diğer sorun da benim gibi uzun uzun yazı yazanlar için doğru düzgün bir klavye yok.
Widows phonedaki word flow ile bu yazıyı yazmam taş çatlasın 15-20 dk sürerdi, gboardda bunu yazmam tam 65 dk sürdü, yanlış tahminler, türkçe yerine İngilizce kelime önerisi, yazdığım türkçe kelimenin düzeltmeme rağmen üst üste 3kez İngilizce kelime ile değirilmesi, vs, vs tam bir ıstırap.
Wordflowun çoklu dil tahmini sahaneydi, istersen japoncayı ekle yine de tahminini bozmazdı. Onunla ödev yaptığım zamanlar oldu.
Bununla adımı bile yazamıyorum.

Cidden kullanıcı kitlesi, ister android kullansın ister ios tam bir koyun sürüsü gibi davrandı.
Alınmayın iki kitleye de genel bağlamda lafım yok şahsen bende o sürüdeydim :D ama ortadaki koyun değil kenardaki kara koyundum o kadar, Androidin version iosın eski platformlatdan çok daha iyi olduğunu sanırdım, heyhat, sadece gereksiz uygulama sayısında öndeymişler.
Edit; bu ek kısım 10 dk sürdü. Eskiden 2dkda yazardım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra


Üst Alt