Afgan kesesine 'hayalet para'

Sponsorlu Bağlantılar

haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Afgan kesesine 'hayalet para'
IA’in 2001’de başlayan işgalden beri milyonlarca dolar parayı bavul, sırt çantası ya da poşetler içinde Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’ye taşıdığı ortaya çıktı. Times’a göre CIA her ay Karzai’nin ofisine milyonlarca dolar taşırken amacı başkan ve çevresi üzerinde nüfuz sahibi olmaktı. Paranın çoğu savaş ağaları, bir kısmı uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olan siyasetçiler hatta bazı durumlarda Taliban’a gidiyordu. 2002-2005’te Karzai’nin özel kalem müdür yardımcılığını yapan Halil Roman, CIA’in gönderdiği dolarları ‘hayalet para’ olarak niteleyip “Gizli geliyor ve gizlice ortadan kayboluyordu” dedi. Gazeteye açıklama yapan ’li yetkililer ise hayalet para ile nüfuz satın alındığını ama paranın yolsuzluğu beslediğini, savaş ağalarını güçlendirdiğini ve ABD’nin Afganistan’dan çekilme stratejisini zayıflattığını savundu. Bir yetkili “Afganistan’daki yolsuzluğun en büyük kaynağı ABD” dedi.

Dostum’a aylık 100 bin $

Gazeteye göre ödemeler 2001’de işgalle birlikte başladı. Muhammad Kasım Fehim gibi birçok savaş ağası Taliban iktidarına karşı satın alındı. Mesela Özbek lider Raşid Dostum’un cebine aylık 100 bin dolar girdi. Karzai ve ekibi, 2002’den itibaren paraların savaş ağalarına Karzai’nin ofisi üzerinden aktarılması için baskı yaptı.

İranlılar da devreye girdi

Tam bu sırada İranlılar para dolu çantalarla çıkıp geldi. Birkaç yıl öncesine kadar İran Karzai’yi kazanmak ve Afganistan ile ABD arasındaki ilişkileri baltalamak için Karzai’ye yılda 10 milyon dolar gönderdi. İran geçen yıl ABD ile Afganistan arasında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına tepki olarak ödemeyi kesti ama CIA para aktarmaya devam etti. Karzai, İran’ın yardım ettiğini 2010’da açığa vurmuştu.
Gazeteye göre Karzai’nin 2011’de öldürülen kardeşi Ahmed Vali’ye de CIA’in Taliban’la savaşta kullandığı milislerden oluşan Kandahar Saldırı Gücü’nü yönetmesine karşılık para aktarıldı. Haber üzerine Karzai şu açıklamayı yaptı: “Evet Ulusal Güvenlik Konseyi geçen 10 yılda CIA’den para aldı. Ama büyük bir tutar değildi. Para operasyonel hedefler, yaralıların tedavisi ve hastalara yardım, ev kiraları ve diğer amaçlar için harcandı. Teşekkür ederiz.”
 
fk555897

fk555897

Üye
Amerika Taliban'a o kadar destek verdi. Sonra kendi kazdığı kuyuya düştü.
 


Üst Alt