Abd ile bilimde işbirliği

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Abd ile bilimde işbirliği
WASHINGTON - B.Ünal/M.Toroğlu - ABD'nin "bilim elçisi" olarak Türkiye'de incelemelerde bulunan Semahat Demir,"Türkiye bilimde bölgede lider ülke olacak konumda, Avrupa'ya da örnek olabilir" dedi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman ülkelere gönderdiği bilim elçileri arasında yer alan, ABD'nin bilimi destekleyen, hükümete bağlı önemli kuruluşu Ulusal Bilim Vakfında 6 yıldır biyomedikal mühendisliği ve 17 farklı bölümün direktörlüğünü yapan Demir, ABD Dışişleri Bakanlığına, bilimde Türkiye ile hangi konularda işbirliğinin geliştirileceğine dair raporunu sundu.
Raporun ayrıntıları ve ABD ile Türkiye arasında bir süre önce imzalanan Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması hakkında AA'nın sorularını yanıtlayan Demir, ülkelerin birbirleriyle genellikle siyaset, ekonomi, askeri ve kültür gibi konuları resmi olarak konuştuğunu, bu yeni adımla artık "bilim diplomasisi"nin de hükümetler ve dışişleri bakanlıkları seviyesinde tanındığını söyledi.
Demir, Türkiye'de üniversiteler, bakanlıklar, TÜBİTAK, bazı firmalar ve enstitülerle temaslarda bulunarak, bilimdeki gelişmeleri ve potansiyelleri araştırdığını belirterek, amacının iki ülkeyi bilimle birbirine yaklaştırmak olduğunu kaydetti.
Demir, Türkiye'de sigorta sistemleri, dijital hasta bilgileri gibi konularda "güzel değişiklikler" olduğunu, bunların hizmet olarak iyi sunulmasının Türkiye'nin teşhis ve tedavideki konumunu güçlendireceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye'de, sağlık bilimleri alanında mesela çevre ülkelerle birlikte 'Doğu Akdeniz İnsan Genom Projesi' yapılabilir. Çünkü, birçok yakın evliliklerden dolayı genetik olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar var ve bunları ne kadar çok anlayabilirsek genel büyük hastalıkları anlamak daha kolay olacak. Akdeniz ateşi gibi bazı hastalıklar da sadece Türkiye'nin içinde bulunduğu alana bağlı. Türkiye, özellikle Akdeniz İnsan Genom Projesi gibi konularda bölgesinde lider olabilir. Türkiye'de bu tür hastalıkların çalışılması Türk halkına da önemli katkı sağlar."
ABD ile Türkiye arasında ikinci önemli konunun enerji politika ve stratejileri ile yenilenebilir enerji alanında bilimsel işbirliği olabileceğini belirten Demir, rüzgar ve güneş enerjisi konusunda Türkiye'nin çok ciddi potansiyel taşıdığını, bu alanlar ile enerji verimli bina yapımı gibi konuların çok önemli ve gelecek vadettiğini ifade etti.
Demir, üçüncü olarak, iki ülke arasında malzeme bilimleri ve kimya alanının geliştirilebileceğini vurgulayarak, "Türkiye bu konularda çok ileri. Birçok çalışma var. Yeni yapılan binaların bazı yönetmeliklere göre yapılması gerekiyor, daha enerji verimli olması lazım. Bu konularda Türkiye'de ABD'ye göre daha fazla yeni bina yapılıyor. ABD'nin altyapısı daha uzun yıllardır aynı kalmış durumda. O bakımdan işbirliklerinde bu konularda büyük potansiyel var" dedi.
Semahat Demir, ABD ve Türkiye'de benzer fay hatları olduğu için deprem mühendisliğinin de önemli işbirliği alanı olacağını söyledi.
Demir, iki ülke arasında bilimde işbirliğinin geliştirilmesine yönelik süreçle ilgili olarak da ABD Dışişleri Bakanlığının karar vermesinin ardından iki ülke bilim insanlarının bir araya geldiği çalışma grupları oluşturulacağını ve görüşmeleri sonucunda belirlenin konularda çeşitli fonlara başvurulacağını anlattı.



AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt