9 hâkim Haberala tazminat ödeyecek

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
9 hâkim Haberala tazminat ödeyecek
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Prof. Haberal’ı, hayati tehlikesinin bulunduğuna yönelik raporlara rağmen soyut ve gerekçesiz kararlarla tahliye etmeyen 9 hâkimin tazminat ödemesi gerektiğine yönelik kararı onadı. Karar, bütün tutuklular için emsal olacak


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), 14’e karşı 29 oyla, Ergenekon davası kapsamında 17 Nisan 2009’da tutuklanan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı, hayati tehlikesinin bulunduğuna yönelik raporlara rağmen soyut ve gerekçesiz kararlarla tahliye etmeyen Ergenekon davasına bakan mahkemelerde görevli 9 hâkimin tazminat ödemesi gerektiğine yönelik kararı onadı. Böylece, AİHM’nin çok sayıda kararında tekrarladığı, “soyut ve matbu gerekçelerle tutukluluğun devamına karar verilemez” yorumu, içtihat haline geldi. Bütün davalardaki tutuklular için emsal niteliği taşıyan kararın çıkmasında 1931 tarihli bir Yargıtay içtihadı da etkili oldu.

Haberal davası
Tarihi karara ilişkin dava, Haberal’ın avukatlarınca açıldı. Avukatlar, müvekkillerinin hayati tehlikesinin bulunduğuna yönelik raporlara rağmen tahliye edilmediğini belirterek, tahliye taleplerini gerekçesiz biçimde geri çevirdiklerini belirttikleri, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak hakkında tazminat talebinde bulundu.
Dilekçede, Haberal’ın terör örgütü yöneticiliğinden tutuklu bulunmasına rağmen 180 sorudan oluşan sorgusunda örgüt yöneticiliği konusunda tek soru bile bulunmadığı, hayati tehlikesi bulunan Haberal’ın kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmamasına rağmen bu gerekçelerle tahliye taleplerinin geri çevrilmesinin hukuka uygun olmadığı iddia edildi.

Erdoğan’ı kızdıran karar
Davaya, suçlananların birinci sınıf hâkim olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Başbakan Erdoğan’ın da büyük tepkisini çeken karara imza atarak, 9 hâkimi 1500’er TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Kararın gerekçesinde, hâkimlerin yargısal yetkilerini kullanırken tarafsızlık ilkesine aykırı görünüm vermeleri halinde tazminat yükümlülüğü altına girdiği kaydedildi. AİHM kararlarına göre de her olayda, tutuklama ve devamına ilişkin somut olguların gösterilmesi gerektiğinin anlatıldığı kararda, AİHM’nin kaçma ve delilleri karartma şüphesini “basmakalıp gerekçe” olarak nitelendirdiği belirtildi.

İstisna kural oldu
Kararda, yargıçların yaşam hakkı ile ceza yargılaması arasında denge kurmaları gerektiği anımsatılarak, “Bu denli teknik imkânlara rağmen; kaçma veya delillerin karartılması ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır. Ceza yargılamasının tutuksuz yapılması asıldır. Koruma tedbiri anlamında tutuklama ise istisnai bir nitelik taşımaktadır. İstisnanın, kural haline dönüştürülmesi; masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır” denildi.
Mevzuata göre, belli miktarın altında (500 TL) tazminata hükmedilen davalar, YHGK’ya gitmeden kesinleşiyor. Gerekçeli kararda, buna da işaret edilerek, 1500 TL’lik tazminat miktarı belirlenmesinde, davanın bir kez de YHGK onayından geçmesinin amaçlandığına dikkat çekildi.
9 hâkimin itirazı üzerine dosya YHGK gündemine geldi. Kurul dünkü oturumunda 14’e karşı 29 oyla, daire kararının onanması kararlaştırıldı.
Karara muhalif kalan 14 üyeden bir bölümü, basında da yer alan, Yargıtay’dan Haberal’la ilgili bazı raporların saklandığı iddialarına atıf yaptı. Karşı çıkan üyeler ise dijital ortamda gönderilen belge ve bilgilerin yeterli olduğunu kaydetti.


MİKTARI İLERİDE BELİRLENECEK
Zaman darlığı nedeniyle, hâkimlerin ödemesine karar verilen 1500’er TL’lik tazminatın yerinde olup olmadığı görüşülemedi. Tazminat miktarı, önümüzdeki hafta belirlenecek. YHGK, tazminat miktarını onayabileceği gibi, miktarın yanlış belirlendiğine de hükmedebilecek.

Herkese uygulanmalı

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Gazi Ertekin, daire kararından sonra şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Türkiye’de maalesef yargı TCK’yı hassasiyetle kullanırken, CMK’ya karşı hiçbir hassasiyet geliştirmemiştir. Bunun temel sebebi de TCK devlet gücünü ele alırken, CMK hukuk devletini, demokrasiyi, özgürlüğü göz önüne alan bir kanundur. Bu, Haberal’la ilgili bir konu değil, sayısız mağdur var. Yapılacak şey, Yargıtay’ın bundan sonra tutuklama kararlarına bu derinlikte bakacağı sözü vermesi ve kararı geliştirmesidir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt