32-bit Ve 64-bit Sistemler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

TheNightMare.

TheNightMare.

Moderator
    Konu Sahibi
32-bit Ve 64-bit Sistemler Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

32-bit ve 64-bit işlemciler hakkında bir şey duyduğumuz zaman hemen 64-bit’in daha yeni ve daha hızlı olduğunu düşünürüz. Aslında gerçekten 64-bit daha yeni ve hızlı olsa da, farkın ortaya çıktığı belirli durumlar var. Özellikle düşük bütçeli sistem toplarken aradaki farkı bilmek ve karşılaştığınız sorunları daha iyi anlamak için okumanızda fayda var.

32-bit İşlemciler
Bilgisayar mimarisinde 32-bit daha hızlı işlem gücü sağlamak üzere tasarlandı. Bunu da 32-bit kayıtlayıcının farklı değerlerdeki 4 GiB veriyi depolaması ile sağlıyor. 4 GiB sınırı da bit (binary) ünitesinden geliyor ve adreslenebilir alan olarak da biliniyor. Bilgisayarların gücünün şu ankinden çok daha az olduğu yıllarda, 32-bit işlemciler gerçekten 8-bit ve 16-bit işlemcilerden çok daha hızlıydı.

Not : 1 GiB = 1,073,741,814 bayt = 1.074 GB

32-bit işlemciler 32-bit formatını kullanacak şekilde tasarlanmıştır. 4 GiB adreslenebilir alan kısıtlılığına sahiptir ve bu limit bilgisayarınızın programları ve uygulamaları ne kadar hızlı işleyebileceğini belirliyor. 32-bit işlemci ile birlikte 8 GB RAM’e sahip olsanız bile bu limitten dolayı sadece 4 GiB adreslenebilir alan tam olarak kullanılabilir.

64-bit İşlemciler
64-bit formatına sahip olarak 1.8 x 1019 farklı değerde veriyi adreslemek mümkün. Bu kadar büyük bir veri adreslemeye şu anki teknoloji ile gerek yok. Ayrıca bu kadar büyük bir sanal bellekleme kullanmak işleri karmaşık hale getireceği ve gerçek fayda sağlamayacağı için işlemciler 48-bit’lik sanal adreslemeyi kullanıyor. Bu durum 64-bit’in adresleme alanında büyük bir kayıp gibi gözükse de, 48-Bit ile 256 terabayt adreslemek mümkün. Bu da şu an için oldukça yeterli.

IBM 64-bit işlemciler 1961 yılında piyasaya sürüldü. Ancak ev bilgisayarları için 2000’li yılların başlarında kullanıma sunuldu. Bu zamandan sonra da 64-bit uygulamalar ve yazılımlar ortaya çıkmaya başladı. 64 bit işlemcilerle birlikte 64-bit sistemler kullanıldığı zaman hafıza blokları daha kolay yerleşiyor ve 64-bit veri yolları da desteklendiği için daha fazla işlem gücüne sahip olunuyor.

Kıyaslama
32-bit İşlemciler 64-bit İşlemciler
4 GiB’a kadar adreslenebilir alana sahiptir ve 4 GB RAM’e kadar kullanabilir. 16 EiB’a kadar alan adresleyebilir, 192 GB RAM ve daha fazlasını kullanabilir.
64-bit uygulamaları/yazılımları çalıştıramaz. Çoğu 32-bit uygulamayı/yazılımı çalıştırabilir.
Çoklu görevler ve stres testleri için önerilmez. Çoklu görevler ve strest testleri için idealdir.
32-bit işletim sistemi gerektirir. Hem 32-bit, hem 64-bit işletim sisteminde çalışabilir.
Bahsettiğimiz gibi 32-bit işlemci 4 GiB veri adresleyebilirken, 64-bit işlemci bundan 4 milyar kat daha fazla veri adresleyebilir. İşlemler ve hesaplamalar 64-bit işlemcilerde daha hızlı gerçekleşecektir. Tabii ki bu bilgisayarda ne kadar RAM olduğuna da bağlıdır.

4 GB RAM’i olan bir bilgisayarda iki işlemciyi karşılaştıralım. 32-bit işlemci 4 GB RAM’in tümünü kullanacak, 64-bit işlemci de aynı şekilde çalışacak ve aralarında belirgin bir fark olmayacak. Ancak 4 GB RAM’i 8 GB’a yükseltirseniz 64-bit işlemci 8 GB RAM’in tamamını kullanabileceğinden aradaki fark ortaya çıkacaktır. Ancak bu durum hangi uygulama ya da yazılımlarla çalıştığınıza bağlıdır. Çoğu uygulama çalışmak için RAM’in tümünü kullanmak zorunda değildir.

Örneğin mayın tarlası ile Photoshop uygulamasını karşılaştırma için göz önünde bulundurabiliriz. Mayın tarlası çok fazla RAM gerektirmediği için her iki işlemci türünde de etkili şekilde çalışacaktır. Ancak Photoshop 64-bit işlemcilerde daha hızlı çalışacaktır.

32-bit işlemciler sadece 32-bit işletim sistemleri ile birlikte çalışabilirken, 64-bit işlemciler her iki türde işletim sistemini de çalıştırabilir. Yazılımlara gelecek olursak, her iki işlemci türü de hem 32-bit, hem de 64-bit uygulamaları yürütme yeteneğine sahiptir. Ancak işletim sistemi burada sorun oluşturmaktadır. 32-bit işlemciler sadece 32-bit işletim sistemi ile çalışabildiği için, bu işletim sistemlerinde sadece 32-bit uygulamaları çalıştırabileceksiniz.

64-bit işlemci ise her iki işletim sistemini ve her iki uygulama türünü de çalıştırabilir. Ancak eğer 64-bit işletim sistemine sahipseniz, 32-bit ve 64-bit için özel olarak yazılmış sistem uygulamalarına ve güvenlik programlarına dikkat ederek bunların 64-bit olan sürümlerini yüklemelisiniz.

Cihaz sürücüleri de işletim sistemlerine özel yazılırlar. 32-bit işletim sistemi yürütüyorsanız 32-bit sürücüleri, 64-bit işletim sistemini kullanıyorsanız 64-bit sürücüleri yüklemeniz gerekir. Ayrıca yapacağınız işlemler için kritik ama sadece 32-bit sürücüsü olan donanımlara sahipseniz 64-bit işlemciye sahip olmanıza rağmen 32-bit işletim sistemi yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

Özetleyecek olursak, 64-bit işlemciler adreslenebilir alan açısından büyük bir avantaja sahiptir ve daha hızlı ve etkili çalışırlar. Ancak bilgisayarda kullandığınız diğer donanımların ya da işlemcinizle yürüttüğünüz yazılımların dar boğaza sebep olabileceğini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: technocu1


Üst Alt