3.nesil centrino cpular geliyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ibonline

ibonline

Üye
    Konu Sahibi
3.nesil centrino cpular geliyor

Geleceğin adı Sonoma. Intel’in yeni dizüstü platformu mobil büroları bir multimedya ve haberleşme istasyonuna çevirmeyi, yepyeni Pentium M işlemcisi ile başardı. Bugünden sonra dizüstü dendiği vakit akla bu işlemcinin geleceği kesin, zira hem kendisinden önceki işlemcilerden daha performanslı, hem de daha az güç tüketiyor. Durum böyle olunca, ideal bir dizüstü sistemi için ihtiyaç duyulan temel şartlar da sağlanmış oluyor. Centrino konseptinin piyasaya sürülmesine rağmen yinede mobiliteye önem vermeyen Pentium 4 veya AMD Athlon 64 işlemcili sistemler de hala rağbet görüyorlar. Bunun sebebi, Pentium M işlemcilerini çalıştıran i855 anakartından, DDR333 belleklerden ve 4X AGP’den daha iyi ve güncel bileşenleri kullanabilmeleri. Intel, işte bu eksikleri kapatmak amacıyla, yeni platformu Sonoma ile karşımıza çıkıyor.

Centrino konseptinde üçüncü perde: Sonoma

Bilindiği gibi Centrino platformu, 802.11b standardındaki WLan modülü, 1 MB L2 ön bellekli Banias işlemcisi ve 855 serisi yonga setinden oluşan bir konsept. DDR266 bellek modülleri ile çalışan bu konsept, 855PM ve 855GM yonga setlerini destekliyor. Bu konsept daha sonra 855GME yonga setiyle çalışabilen DDR333 bellek modülleri ile güçlendirildi ve bu değişimin 2 MB L2 ön bellekli Dothan işlemcisi ile birleşmesiyle de Centrino teknolojisi günümüze taşındı. Sonoma konsepti ise tıpkı Centrino gibi Pentium M işlemcisi, 915 Express yonga seti ve WLAN modülü olmak üzere toplam üç elemandan oluşuyor. Farkı, yeni nesil Pentium M işlemcilerin yeni yonga setlerinde çalışmasına olanak tanıması. Bu yüzden de FSB değeri 400 MHz’den 533 MHz’e çıkartılmış. Buna ek olarak, AGP yerine PCI-Express ve DDR yerine de DDR2 bellekler kullanılmış.

Sonoma Platformunda yer alan en hızlı işlemci 2.13 GHz ile Pentium M 765. Bu işlemci öncekilere göre farklı bir Stepping ile donatılmış ve bu sayede NX-Bit teknolojisini destekliyor. i915 yonga setiyle birlikte çalışan bu işlemci, maksimum 27 Watt güç çekiyor. Üzerinde bulunan Intel PRO/Wireless 2200BG ya da Intel PRO/Wireless 2915ABG ağ bağlantıları sayesinde de, yeni nesil Centrino konsepti olarak adlandırılıyor. Sonoma’yı kısaca tanıttıktan sonra bu konsepti yakından tanımaya ne dersiniz?

400 MHz FSB’den 533 MHz’e geçiş: Dothan’ın değişimi

Bu konsepti oluşturan en önemli birleşenlerden biri kuşkusuz yeni Pentium M işlemcisi. Yeni Pentium M’de yapılan en köklü değişikliklerden biri, FSB hızının 400 MHz’den 533 MHz’e yükseltilmiş oluşu. Bu her ne kadar büyük bir değişim gibi görünmese de, esasında performansı artıran önemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor.

Bunlardan biri, yüksek bant genişliği. Hemen açıklayalım: FSB’nin artması ile birlikte Kuzey köprüsü daha hızlı Quad- Pumped-Bus ile donatılmış oluyor. Bu da daha önce saniyede 3,2 GB hızında gerçekleşen veri akışını 4,2 GB’a taşıyor. Tabii sistem performansının artması için sadece FSB değerini yükseltmek bir çözüm değil. Çünkü esas performans artışı, ancak hızlı bir bellek türü ile birlikte kullanıldığında gerçekleşir. Bu yüzden de Sonoma platformunda DDR2 bellekler kullanılıyor. DDR2 belleklerini kullanmanın diğer bir avantajı, DDR belleklere göre %30 daha az güç tüketmesi.

şimdi eldeki 2 nesil cpu barındıran dizüstüleri elden cıkarmak lazım yoksa fahiş fiyat düşüsü ile karsılaşa biliriz
şizce yanlış fikirdemiyim
 


teenwolfx

Üye
bu bilgi için teşekürler. bir tanıdığım notebook almayı düşünüyordu şimdi ne yapmak gerekir biraz sabredip bu işlemcinin iyice yaygınlaşmasını beklemeli fikri olan var mı? bide ben hep AMD yanlısıyım ama notebook larda ne kadar iyi bilmiyorum yeni 64 bit işlemcili notebook larda çıkmış ne yapmak lazım acaba masaüstü sistemde gözüm kapalı AMD derim ama işte mobillerde kararsızım sizce???

bu konuya benim yazdıklarımla ilgili yorumlarınızı da yazarsanız sevinirim.
 

tt82

Üye
64 bit amd notebooklar performans olarak intele yakınlar ama illa amd olsun diyosan 2006 nın ilk çeyreğinde mobile amd 4000+ çıkıyo hem pil hem de performans olarak çok iyi olacak..Acelesi yoksa beklesin.Ben şu anda Acer 1694 kullanıyorum sonama 2.0 ve gayet memnunum tavsiye ederim
 

teenwolfx

Üye
saol tt82 bakalım şu an için beklemede arkadaş ne düşünür o bilir. ama ben kendime alsam herhalde AMD alırım.
 
Caine

Caine

Üye
bilgiler için tşkler hacı ibocum güzel bir bilgi ;;) güzeld eişime yaramz heralde :DD askerden dönünceye artık :ehe: :vur:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt