2005te AIDSten 3 Milyon Kii öldü

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Zero

Zero

Üye
    Konu Sahibi
2005te AIDSten 3 Milyon Kii öldü
Dünya genelinde toplam AIDS'li sayısı yaklaşık 40 milyon

BM bugün yayımladığı raporda, dünyada AIDS salgınının 2005'te yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Her gün yaklaşık 14 bin kişiye AIDS bulaştığı kaydedilen raporda, bu kişilerin 2 bin kadarının 15 yaşın altındaki çocuklar olduğuna dikkat çekildi.

Raporda insanlık tarihinin 'en ölümcül salgınlarından biri' olarak nitelendirilen AIDS'in, teşhis edildiği 1981 yılından bu yana 25 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığı vurgulandı.

BM raporuna göre, bazı ülkelerde enfeksiyon oranı düşmesine rağmen, AIDS virüsü ile birlikte yaşayanların toplam sayısı artmaya devam etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) katkılarıyla hazırlanan ve 1 aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yayımlanan raporda, ''dünyada HIV virüsüyle birlikte yaşayanların sayısı, 40.3 milyonla şimdiye kadarki en yüksek seviyeye yükselmiş bulunuyor. Bu rakam iki yıl önce 37.5 milyon idi'' ifadesi kullanıldı.

Virüs Afrika'nın güneyinde yaygın

Rapora göre AIDS virüsü bulaşan insanların 10 milyondan fazlası 15 ile 24 yaşları arasında.

BM, AIDS hastalığının en fazla Doğu Avrupa ile Orta ve Doğu Asya ülkelerinde arttığını, buna karşın Afrika'nın güneyindeki ülkelerin hastalığın en yaygın olduğu ülkeler olmaya devam ettiğini kaydetti. Rapora göre 2005'te yeni enfeksiyonların yüzde 64'ü bu ülkelerde ortaya çıktı.

BM AIDS'le mücadele programının müdürü Dr. Peter Piot, ''AIDS salgını, ulusal ve uluslararası plandaki mücadeleyi yetersiz kılıyor. Mücadelenin içeriği ve boyutlarının genişletilmesi şart'' dedi.

Rapora göre, dünya ölçeğinde AIDS riskiyle karşılaşan insanların beşte birinden daha azı, temel önleyici tedaviden yararlanabiliyor. Taşıyıcıların da sadece onda biri test yaptırıyor.

BM yetkilisi Michel Sidibe de AIDS ilaçlarını edinebilme imkanının iyileştiğini, ancak buna rağmen ilaç bulabilen hasta oranının, Afrika ülkelerinde ancak 10'da 1, Asya'da 7'de 1 olduğunu vurguladı.

Raporda, bu yıl en az 250 bin kişinin AIDS'ten ölümünün önüne geçildiği de kaydedildi. Raporda dikkat çekilen diğer noktalar ise şöyle:


Dünyadaki 40.3 milyon AIDS'linin 38 milyonunu 15 ile 49 yaşlarındakiler oluşturuyor. Geri kalan 2.3 milyon kişi 15 yaşından küçük çocuklar

Hastalıklı yetişkinlerin 17.5 milyonu kadın. Kadınların 13.5 milyonu Afrikalı.

Büyük Sahra altındaki Afrika ülkelerinde AIDS'li sayısı 25 milyonu geçerken, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da bu sayı yaklaşık 510 bin.

Latin Amerika'da 1.8 milyon, Kuzey Amerika'da 1.2 milyon, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da 1.6 milyon, Güney ve Güneydoğu Asya'da ise 7.4 milyon AIDS'li var.

Afrika'da 2005 yılında 3.2 milyon kişi AIDS kaptı, bunların 2.4 milyonu hayatını kaybetti.

(Cnnturk)
 
Caine

Caine

Üye
Afrika'da 2005 yılında 3.2 milyon kişi AIDS kaptı, bunların 2.4 milyonu hayatını kaybetti...
cidden çok ürkütücü bir rakam. avrupadaki ufak en az 5-10 ülkenin nufusu kadar aıdsten ölüm var
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt