1 litre yakıtla 3 bin 836 km gidiyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

DefectoR

    Konu Sahibi
1 litre yakıtla 3 bin 836 km gidiyor
Fransa’da bir rekor kırıldı. Resmini gördüğünüz araç 1 litre yakıtla 3 bin 836 km gidiyor.

'En az yakıtla, en fazla mesafe nasıl kat edilir?' sorusuna yanıt arayan öğrencilerin Fransa'daki buluşmasında bir rekor kırıldı. İsviçreli ekip, 10.5 litre yakıtla dünyanın çevresini kat edebilecek bir araç geliştirdi

En az yakıtla, en fazla mesafe kat etme yolunu bulanın 1. olduğu ve Shell'in, 20 yıldır Avrupa genelinde lise, teknik lise ve üniversite öğrencileri arasında düzenlediği Shell Eco-Marathon Yarışması'nda bu yıl şaşırtıcı bir rekor kırıldı. İsviçre'nin Zürih kentindeki Politeknik Okulu öğrencileri, hidrojenle çalışan araçlarıyla 1. oldu. İsviçreli ekibin aracı, 1.78 gram hidrojenle 25 kilometreyi aşkın yol kat etti. Bu rakam, 1 litre benzinle 3836 kilometre kat etmeye denk sayılıyor.

Şoför 'hafif' olmalıGençleri sürdürülebilir kalkınmaya ve enerji tasarrufuna katkıda bulunmaya teşvik eden yarışma, bu yıl da 21-22 Mayıs tarihlerinde Fransa'nın Nogaro Pisti'nde yapıldı. 224 tasarımın yarıştığı organizasyonda, tercihen 'hafif' bir şoförün içine sığabildiği, çoğu 3 tekerlekli prototip araçların yanı sıra, 'Urban Concept' kategorisi kapsamında, 4 tekerlekli ve kullandığımız otomobillere benzeyen araçlar da yer aldı.

Türk okulları da yarıştıTürkiye'den de bu yıl 7 okul, maratonda yarıştı. Özel Kemer İlköğretim Okulu, Maltepe Coşkun Koleji, Eyüboğlu Eğitim Kurumları ile Şişli Terakki, Sakıp Sabancı Anadolu, Şehremini ve Özel Kasımoğlu Coşkun Fen liselerinden öğrenciler, öğretmenleriyle hem özgün araçlar üretti, hem de araçlarına sponsorluklar bularak her anlamda kendilerini geliştirdiler.

Araçların lastiklerini Michelin verdi, Fransa'ya Inter Combi Logistic taşıdı, Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı da okulları destekledi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de yarışları izleyerek ekiplere moral verdi.

Türk öğrenciler, listenin üst sıralarında yer alamasalar da, çabaları, pratik çözümleri ve sempatik tavırlarıyla ön plana çıktılar. Ve söz verdiler: Seneye, daha iddialı araçlarla yine Fransa'da olacaklar!

Pistte folklor ekibi, Türk kahvesi!
Nogaro'da karşılaştığımız 7 Türk ekibinden her biri için, yarışmaya katılmak gerçek bir macera olmuş. Örneğin Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden Fizik Öğretmeni Didem Sünbül ve 4 öğrencisi, yola sandviçlerle çıktıklarını, piste gelirken son birkaç kilometreyi yürümek zorunda kaldıklarını, yürürken Şehremini Lisesi'yle yolda karşılaşıp onların aracıyla geldiklerini anlatıyorlar. Şehremini Lisesi'nin güneş enerjisiyle çalışan aracında sorun çıkınca 'komşu çadırdaki' Çek öğrencilerin yardıma koşup canla başla çalıştıklarına şahit olduk. Türk öğrenciler de Çek dostlarının yakalarına birer nazar boncuğu taktı! Folklor ekibiyle Nogaro'ya gelen Maltepe Coşkun Koleji öğrencileri, yanlarında getirdikleri küçük tüp ve cezveyle tüm yarışmacılara Türk kahvesi yaptılar, sonuçta da 'sempati ödülü' aldılar.
 


bhttn

Üye
iste TÜRK lük bu
bize kücük gözüken aslında cok büyük ve güzel özelligimiz olan sempatikligimiz ve pratik zekamızla gurur duymalıyız ;;)
 
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
Bu tür benzin dışı çalışan araçları artık çok duyacaksınız ve göreceksiniz. Çünkü petrol yaklaşık olarak 2056 yılında bitecek. Bunun nedeni artan araç sayısı ve insanların çok fazla benzin tüketmesinden kaynaklanıyor. Bu yüzden bilim adamları yani KimyageRler kömürden bir çok şeyin elde edebileceği için kömürü enerji kaynağı olarak kullanacak yöntemler aramaktadır. ;;)
 

RockFord Fosgate

Üye
walla en ıyısı hıudrojenle calısan arabalar bmw bu konuda fgercekten basarılı:))
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Yaw resim çok küçük tam olarak anlaışmıyor.. :(
 
Gokhan43

Gokhan43

Üye
Evet resmin boyutunu az büyütebilirseniz daha iyi olacak... :ah:
 
hyucek

hyucek

Üye
walla 2100 yıllarında dunyadaki komur, petrol, doğalgaz rezervleri boşalıyo :) ondan sora iş bor a kalıcak inşallah :) tabi bu arada güneş enerjiside gayet iyi. yeni sistemlerle yılda bir defa kontrole gerek duyan ve surekli enerji sağlayabilen sistemler kurulabiliyor. şu an için maliyeti yüksek olmasına rağmen fiyatlar gerçekten hızlı bir şekilde düşmeye devam ediyor. şu an için bu şekilde aydınlatılan evler var. türkiye gelecekte şu ankinden çok daha iyi durumda olacak enerji bakımından. 20-30 yıl içinde türkiyedeki petrol kaynaklarıda çok büyük bir önem kazanacak
 

ibrahimcay1

Üye
Originally posted by van_hoijdonk+May 26 2005, 05:58 PM--><div class='quotetop'>QUOTE(van_hoijdonk &#064; May 26 2005, 05:58 PM)</div><div class='quotemain'>Yaw resim çok küçük tam olarak anlaışmıyor.. :(
[post=64591]Quoted post[/post]​
[/b]



<!--QuoteBegin-Gokhan43
@May 26 2005, 06:06 PM
Evet resmin boyutunu az büyütebilirseniz daha iyi olacak... :ah:
[post=64609]Quoted post[/post]​
[/quote]

KATILIYORUM:......
 

RockFord Fosgate

Üye
bu gunes arabalarını kucugu oyle dıyım:))
 

ado5

Üye
muhteşem bişey bu
 
massut

massut

Üye
yakında moleküllerimize ayıracaklar bizi araba falan hikaye olacak :lol2:
 
Haberci

Haberci

Üye




1 lt ile 836 km giden araçlar
 
seriFBurak

seriFBurak

Üye
yakın da hidrojen le calıscak arabalr bunlar fazla omurlu olmaz herhalde...
 

AntiTuk

Üye
helal olsun walla
 
yılmass_

yılmass_

Üye
iyide hidrojen çok feci patlar yaw&#33;&#33; ama ben bmw nin hidrojenle çalışan arabasınn resmini görmüştüm çok şekil bi arabaydı&#33;
 
hacker_akbal

hacker_akbal

Üye
Vay bee... :oke:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt