Nevşehirde Tarihi Bina Nasıl İnsafsızca Yıkıldı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
KimyageR

KimyageR

Kapalı Hesap
    Konu Sahibi
Nevşehirde Tarihi Bina Nasıl İnsafsızca Yıkıldı
Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde bir kooperatif inşaatı yapımı sırasında, yalnızca insan gücüyle kazı yapılabilir izni olmasına rağmen dozerler inşaat alanına girince 200 yıllık tarihi bir bina yıkıldı.


Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde toplu işyeri yapmak için Avanos Belediyesi'ne başvuran Avanos Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi yetkilileri, inşaat alanının hemen yanında tescilli tarihi bir konağın bulunması sebebiyle sadece insan gücüyle kazı yapılabilmesi şartı ile izin aldı. İnşaat çalışmalarının başlamasının ardından inşaat sahipleri bu uyarıyı dikkate almayınca kazı yapılan alanda bulunan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilen 200 yıllık tarihi Tarık Temel Yılmaz Konağı yıkıldı. Tarihi konağın yıkılmasına neden olan iş makinelerinin çalışması ise amatör bir kamera tarafından görüntülendi.


Kooperatifin mimari projesini üstlenen Mimar Melike Baysal ise olanlara tepki göstererek görevinden istifa etti. Kendisinin tüm uyarılarına karşın kooperatif yetkililerinin alana iş makinesi soktuğunu belirten Mimar Baysal, "Kooperatif yetkililerini ve inşaat mühendisini iş makinelerini alana sokmamaları konusunda defalarca uyardım. Kendilerine burada iş makinesi çalışırsa tarihi binanın yıkılacağını anlatmaya çalıştım. İnsan gücü ile çalışılması gereken yere iş makinesi soktular, ben iş makinesini durdurdum fakat beni dinlemediler. Kepçeyle yıkmaya devam ettiler ben de istifa ettim" dedi.


Avanos Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi inşaatı, mülkiyeti Avanos Belediyesi'ne ait olan tarihi binanın yıkılmasının ardından durduruldu. Avanos belediye ekipleri, inşaat alanını mühürlerken, inşaatın bundan sonra ne olacağı ve kooperatif yöneticileri hakkında nasıl bir işlem yapılacağına Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karar verecek.


Avanos Belediyesi Fen İşleri Müdürü İsa Deş, kooperatif yöneticilerini inşaat çalışmaları öncesinde tescilli tarihi binanın yıkılabileceği konusunda uyardıklarını belirterek, yıkılan binanın bölgenin en önemli sivil mimarlık örneklerinden biri olduğunu söyledi.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUKTAN BAŞBAKAN'A MEKTUP

Tarihi binanın yıkılmasını gözleri yaşlı bir şekilde seyreden 12 yaşındaki Murat Atay isimli ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi ise durumu bir şiir yazarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Nevşehir Valisi Alaattin Turhan'a gönderdi. Tarihi binanın dozerlerle yıkıldığı belirten Murat Atay, bu duruma yetkililerin göz yummasına ise tepki gösterdi. Murat Atay tarihi binanın yıkılması ile ilgili yazdığı şiirde ise şu ifadelere yer verdi:
"Küçük alanı satın alarak inşaat yapmak istediler
Önce dozeri çağırdılar sonra boşaltmaya başladılar
İlk önce eski evin duvarı yıkılmaya başladı
Sonra o hain dozer o eski evi yavaş yavaş göçürdü
Sırf 20 santim inşaat alanı yapmak için bir tarihi yıktılar
Mükremin ağabey bağırdı yapmayın diye
Ama o hain dozer yıkmaya devam etti
Sabah kalktığımda ise bina tamamen yok olmuştu
Mükremin abim çok sinirlendi
Sonra kooperatif üyeleri geldi
Mükremin abim bağırdı ne yaptınız diye
Ama adamlar cevap vermedi
Sonra inşaat durdu
Güzelim bina yıkıldı sonra dozer gitti
Şimdi sevgili büyüklerim bir tarihi böyle yok ettiniz".


KaynaK: Mynet Haber/15-09-2005
 


serdar06288

serdar06288

Üye
arkadaşım bunlar sırf ihale işi maksuz yapıyorlar tarihi eser yeri diye satın alamıyorlar onun yerine ya yakıyorlar yada yıkıyorlar bunla ..siz insanlar zaten bu gidişle atalarımızdan hiç bişey kalmayacak gözlerini para hırsı bürümüş bunların zaten o işide maksusdan yapmışlardır
 
Dj_YuSSuF

Dj_YuSSuF

Üye
bizim burda (Göre Kasabasında)100-150 yıllık evler var ama onlara hiç bişey yapmıyorlar ve tarih eryip gidiyor
 
mservank

mservank

Üye
yav eski konuyları ne diye hortlatıyosunuz yav :@ nerdeyse 3 yıl geçmiş
 
Dj_YuSSuF

Dj_YuSSuF

Üye
pardon yani olsun yaw
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Eski KonuLarı Tekrar Açmayın Yaw Aradan 3 YıL Geçmiş..
 
qurbuz

qurbuz

Üye
saool
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Acısı hala dinmemiş demek ki... :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

doctorrr
Cevap
3
Görüntüleme
336
_RYUK_
bydexer
Cevap
3
Görüntüleme
452
OttomaN TigeR
yavuzkaraca
  • Kilitli
Cevap
0
Görüntüleme
419
yavuzkaraca
spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
311
spy ghost
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
547
Doğuş Pertez


Üst Alt