Yürüdükçe Elektrik Üreten ve İndirim Kodu Dağıtan Sokak

Londra’da Bird Street’te yürüyünce sokak elektrik üretiyor ve yürüyenler bu çabalarına teşekkür olarak indirim kodu kazanıyor.

Yürüdükçe Elektrik Üreten ve İndirim Kodu Dağıtan Sokak

Londra’da Bird Street’te yürüyünce sokak elektrik üretiyor ve yürüyenler bu çabalarına teşekkür olarak indirim kodu kazanıyor.

Elektrik Üreten Akıllı Sokak

Londra’nın Batı yakasındaki Bird Street’ten dünyanın geleceğiyle ilgili kaygı taşıyanlara güzel bir haber var. Artık enerji üretmek için petrol, doğal gaz, kömür ve fosil yakıtlara ihtiyacımız olmayacak. Sadece sokaklarda yürümek o sokağın enerji üretmesi için yetecek. Üretilen enerjiyle sokak aydınlatması sağlanabileceği gibi sokakta bulunan ev ve işyerleri de bu enerjinin artan kısmından yararlanabilecek.

BBC’nin verdiği habere göre, Pavegen adlı İngiliz temiz-teknoloji şirketi tarafından pilot uygulama olarak seçilen Bird Street’te Arnavut kaldırımı şeklinde döşenen taşların altına çok hassas yaylar ve yayların diğer ucuna da bir dinamo yerleştirildi. Daha sonra sokağın yayalarla dolup taşması için iki farklı haber basına verildi. İlk haber olan “Sokakta yürüyenlerin her adımlarında enerji üreterek dünyanın geleceğini kurtaracakları haberi” ile çevre duyarlı kişilere; eş zamanlı ikinci haber olan “Sokağı ziyaret edenlere ücretsiz indirim kodu dağıtılacağı haberi” ile de alışveriş tutkunu Londra’lılara çağrı yapıldı. Haber hızla yayıldı ve ilk deneme gününde yüksek bir katılım oranı sağlanan deney başarıya ulaştı. Gün sonunda sokakta yürüyen kişiler sokağı aydınlatacak kadar enerji ürettiler ve karşılığında her katılımcıya sokağın mağazaları tarafından indirim kodları takdim edildi.

Bu Sokak Nasıl Çalışıyor?

Sokağın çalışması sadece elektrik ve indirim kodu üretmiyor. Şirketin kurucu yöneticisi Laurence Kemball Cook, CNN’e verdiği mülakatta şöyle söylüyor: “Ezberleri bozan bir teknoloji ürettik ve bu teknolojiyle sadece enerji ve indirim değil, data da üretiyoruz. Çünkü sokağa gelen ziyaretçiler yürüyüş esnasında Beacon teknolojisi vasıtasıyla kendilerine ulaşan kampanya haberlerini alıyor ve cep telefonlarına ulaşan bu haberlerle etkileşime geçiyorlar. Etkileşime geçen veya geçmeyen kişilerin datası daha sonra sokaktaki mağazalar için önemli bir veri birikimi yaratıyor ve Bird Street ziyaretçilerinin alışveriş oranı Londra’daki diğer tüm sokaklardan daha yüksek oluyor.”

Projenin iletişim sorumlusu Alex Johnson’a göreyse fikir çok basit. Bu üzerinde yürümesi oldukça konforlu Arnavut kaldırımı sadece bir yol kaplaması değil, geleceğin ayak sesi. Üçgen şekilde kesilmiş taşlar ve bunların bağlı olduğu enerji depolama sistemi sayesinde, hem sokaktaki mağazalar daha çok kazanıyor hem de sokaktaki gayrimenkullerin değeri artıyor. Bütün bu dinamiklerin sonucu olarak da bu artı değeri kazanan sokak sakinleri, tüm bir sokağın baştan aşağı “enerji üreten taşlarla” kaplanması işini kolayca finanse edebiliyorlar. Daha da güzeli, atılan her adım insan vücudundaki kinetik enerjiyi 5 Watt’lık elektriğe çevirdiği için bedavadan üretilen bu enerji projenin kendini hızla geri ödemesini sağlıyor. Dolayısıyla yatırımcılara kalan tek iş bolca indirim kuponu veya benzeri “havuçlar” dağıtarak maksimum sayıda insanı bu sokağa yönlendirmek; sonrası “yürü ya kulum”.

Türkiye’de Durum Nasıl?

Türkiye’de sokakta yürüdükçe enerji üretme üzerine yapılmış herhangi bir çalışma şu ana kadar üniversiteler, şirketler veya bireyler tarafından açıklanmadı. Dolayısıyla bu konuda büyük bir boşluk bulunuyor ve konu girişimci projeleri bekliyor. Bu projenin “olmazsa olmaz” diğer ayağı olan indirim kodları konusu ise ülkemizde hızlı gelişen bir sektör ve an itibarıyla gerek Beacon teknolojisiyle gerekse internet siteleri üzerinden pek çok mağaza kendi indirim kodunu kendisi dağıtıyor. Örneğin Doğuş Grubunun bir yatırımı olan n11.com alışveriş yapanları tekrar harekete geçirmek amacıyla bir sonraki alışverişlerinde kullanılmak üzere 8 ila 10 alternatif dijital kupon kodu vermeyi adet haline getirmiş durumda. Sitenin Uzakdoğulu ortağı SK, sistemin başarısındaki bir numaralı etkinin kupon kodlarından geldiğini belirtiyor. Boyner.com.tr de her daim indirim kodu veren bir site ve anlık olarak sitede sürekli 3-4 indirim kodu bulunurken, Boyner hem kullanıcılarına e-posta ile hem de sosyal medyadaki takipçilerine paylaşımlar yaparak indirim kuponu dağıtıyor. Diğer yandan tek işi etraftaki indirim kodlarını toplayıp bir araya getirmek olan indirimkodu.com sitesi ise kendisi hiçbir şey satmaz iken sadece indirim kodu arayanlara ücretsiz kod bulma hizmeti veriyor. Yani an itibarıyla ülkemizde gezinirken indirim kodu kazanma konsepti sadece çevrimiçi dünyada var; o da şimdilik çok cılız bir katılımla ama büyümeye meyilli bir şekilde sürüyor. Proje üretmek isteyenlere buyurun gelecek vadeden bir konu daha.

Whatsapp