WPS nedir? WPS ne işe yarar?

Modem üzerinde yer alan WPS butonunun ne işe yaradığı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Peki ama WPS teknolojisi nedir ve ne işe yarar?

İnternet teriminin günümüzde vazgeçilmez konulardan birisi olduğunu söylersek kesinlikle hata yapmış olmayız. Neredeyse tüm modemlerin üzerinde WPS butonu yer alırken, çoğu kullanıcı bu butonun ne işlem gördüğünü bilmemekle birlikte merak etmektedir.

WPS bir kısaltma olup Wi-Fİ Protected Setup kelimesinin kısaltması anlamındadır. Bu kelimenin Türkçe anlamına bakacak olursak eğer karşımıza Korumalı Kablosuz Kurulum kelimeleri çıkarken, bu özellik 2006 yılında Wi-Fi Alliance tarafından piyasaya sürülmüştür. Bu teknolojiyle birlikte ev kullanıcıları hedeflenirken, tüketicilerin hızlı bir şekilde güvenlikli ağ oluşturup bu ağa erişmeleri sağlanılmaktadır.

Modem üzerinde yer alan WPS butonuna basılı tuttuktan sonra artık WPS güvenliği aktif bir modeme sadece şifre ile giriş yapmanızın imkanı yokken, bağlantı gerçekleştirildiğinde sizden PIN’de talep edilecektir. Bu PIN’i modem arayüzünü ziyaret ederek öğrenebilecekken, kolaylıkla güvenli bir giriş işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Akıllı telefonlarınız ve tablet bilgisayarlarınız da NFC özelliği bulunuyorsa eğer bağlanmak istediğiniz ağı seçtikten sonra PIN yazma işlemi gerçekleştirmeden kolayca tek bir dokunuşla internete erişimi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer WPS yönteminden rahatsızsanız modem arayüzünden yada modem üzerindeki WPS butonuna basılı tutarak bu özelliği kapatabilirsiniz.

WPS modemlerde 6 haneli şifrelerin kullanılması bu teknolojiyi biraz da olsa güvensiz gösterirken, aslında WPS’nin altyapısında oldukça güvenli bir önlem alındığını söyleyebiliriz. Kötü niyetli kişilerin saldırı gerçekleştirildiğini fark eden modeminizin WPS teknolojisi, bu saldırıyı gördüğü taktirde modemin bu özelliğini bir anda devre dışı bırakabiliyor. Buda teknolojiyi oldukça güvenli bir hale getiriyor.

Whatsapp