Vivo ve Oppo, Çin'de yükselmeye devam ediyor

Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin'de mücadele oldukça çetin geçiyor.

Çin şu anda dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı ve özellikle de global pazarın büyük firmaları bu ülkeye çok daha fazla ilgi göstermekte. Bir örnek vermek gerekirsek, Apple'ın iPhone akıllı telefonundan en fazla gelir elde ettiği ülkelerden birisi Çin olmakta. Ayrıca global oyuncular kadar Çin merkezli de sayısız akıllı telefon üreticisi faaliyet gösterirken, bazı isimler öne çıkıyor.

Çin pazarına özellikle de 2016 senesi açısından bakacak olursak eğer, dengelerin değiştiğini görüyoruz. 

Counterpoint üzerinden gelen verilere bakacak olursak eğer, 2015 3. çeyrekte Xiaomi ve Huawei'nin Çin pazarında sırası ile %14.6 ve %15.6 pazar payı ile üstte olduklarını görüyoruz. 2016'da ise işler biraz değişiyor ve Vivo ve Oppo adındaki iki Çinli firmanın dikkat çekici bir şekilde yükselişine tanık oluyoruz.

2016 2. çeyreğe bakacak olursak eğer, Xiaomi gerileme yaşıyor ve firma %11.2'ye geriliyor. Huawei ise %16.9 ile lider durumda yer alıyor. Oppo %16 seviyesine ulaşırken, Vivo ise %13.2 ile dikkat çekiyor. Oppo'nun özellikle Selfie odaklı akıllı telefonu Oppo R9 ile büyük ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

2016 3. çeyrekte ise Oppo %16.6 ile Çin pazarında liderliği eline geçiriyor. Onun hemen ardından Vivo geliyor ve onun da pazar payı %16. Huawei %15 ile üçüncü sırada yer alırken, Xiaomi ise %10.6 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Kısa süre önce iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile dikkat çeken firma ise Çin'de 3. çeyrekte %8.4 seviyesinde

Whatsapp