UEFI nedir? Ne işe yarar?

BIOS'a göre çok daha modern bir arayüzü sunan UEFI boot nedir ve ne işe yarar merak ediliyor. UEFI boot ile ilgili bilinmesi gerekenler detaylı şekilde makalemizde yer alıyor.

Bilgisayar kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilen alanlar arasında yer alan BIOS alanı, belirli dönemlerde farklı revizyonlar içerisine giriyor. Bu gelişimlerle birlikte BIOS’un yanı sıra UEFI yani tam açılımıyla Unified Extensible Firmware Interface’de ortaya çıkarken, bu kavramla çok daha profesyonel ve modern bir arayüzü anlayışının karşımıza çıktığını söylemeliyiz.

Anlaşılır bir arayüz deneyimi yaşatan UEFI bunun çok daha fazlasını sunarken, cihaza takılmış olan tüm belleklere erişim sağlayabiliyor. BIOS’a nazaran ek olarak işlem sistemlerinde olduğu gibi boş bir alana ihtiyaç duyan UEFI, bu alanı ana kartların üzerinde takılı olan OnBoard Flash bellek sayesinde sunulabiliyor.

UEFI BIOS’ta isteğe bağlı olarak kolay bir şekilde fare ve klavye ile rahatlıkla gezinti gerçekleştirilebilecekken, dokunmatik ekranlı modellerin arayüzünde de desteklenme sunuluyor. ARM tabanlı aygıtlar ile orta düzey bilgisayarlarda herhangi bir sorun olmadan UEFI’yi çalıştırabilirken, genişletilebilir ibaresi ile yeni bellek ve depolama modüllerinin kolaylıkla eklenmesini sağlıyor.


BIOS’a göre oldukça hızlı ve güvenli bir kullanıcı deneyimi sunan UEFI, depolama ve arşiv gibi hobileriniz var ise 2 TV üstündeki hard disklerde tek parça halinde çalışabiliyor. Kullanılacak olan RAM miktarını da arttırıp azaltma imkanı sizlere tanımlanırken , 64-bit mimarisi ve kullanılabilen özellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. m.sata ve m.2sata ssd desteği sunabilen UEFI, uyku modu, hazırda beklet ve sistemli sıfırlama gibi can sıkıcı özellikleri de farklı bir hale kavuşturuyor.

Whatsapp