Türkiye'den 40 milyondan fazla kişinin bilgileri internet ortamına sunuldu

Türkiye'de yaşayan vatandaşların kişisel bilgilerinin yer aldığı milyonlarca kişilik veri tabanı sızdırıldı

Son bir kaç gündür Türkiye gündemine yerleşen en önemli konulardan bir tanesi Türkiye vatandaşlarının adres ve kimlik bilgilerinin toplu olarak veri tabanı halinde internete sızdırılması olmakta.

Uluslararası haber ajansları üzerinden gelen bilgilere göre yaklaşık olarak 46 milyon 611 bin 709 Türkiye vatandaşının kimlik bilgileri internet ortamına sızdırıldı. 7GB civarında dosya büyüklüğüne sahip olan bu veri tabanında kişilerin TC kimlik numaraları, adres bilgiler, ana baba adı ve doğum yeri ve tarihi gibi bilgileri yer almakta.

Aslında bu veri tabanının yeni olmadığı 2010 senesine ait olduğu kaydedilirken, yine de tehlikenin boyutunun büyük olduğu ifade ediliyor. Söz konusu veri tabanı Romanya merkezli bir siteye ilk olarak yüklenirken, buradan da dünya geneline yayılmış durumda.

Kişisel bilgiler ortaya çıkan kişiler arasında devletin başında yer alan isimler de yer alıyor. Peki bu bilgilerle neler yapılabilir? sorusunun karşılığında uzmanlar, kredi çekmek, resmi belge almak, vekalet üzerinden satış yapmak gibi bir çok işlemin gerçekleştirilebileceği kaydediliyor.

Söz konusu durum sonrasında ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma başlattığını açıkladı. Ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu'da konunun ciddiyetle ele alınacağını belirtti.

Diğer taraftan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise söz konusu olay sonrasında, olayın güncel bir konu olmadığı yönünde demeç vermişti.

Bakalım bu skandal sonrasında, toplu olarak TC kimlik numaralarının değişmesi gibi bir durum yaşanacak mı? Hep beraber göreceğiz.

Whatsapp