TSM 7 nm Üretim Sürecine Sahip Kirin 990 İşlemcisini Üretecek

Huawei'nin önümüzdeki yıl duyurusunu yapacağı yeni nesil Kirin 990 işlemcisinin de bu yıl duyurulan Kirin 980 gibi 7 nm üretim süreci ile geleceği iddia ediliyor.

Huawei geçtiğimiz aylarda gelişmiş yapay zeka özelliklerine sahip olan yeni nesil Kirin 980 işlemcisinin duyurusunu gerçekleştirmişti. İlk kez Huawei Mate 20 serisi ile beraber kullanılmaya başlanan Kirin 980 işlemcisi yeni nesil üretim teknolojisi ve yapay zeka teknolojilerinin getirdiği yenilikler sayesinde önceki nesle kıyasla çok daha iyi bir performans ortaya koymuştu. Yaklaşık 1.4 Gbps indirme hızı sunabilen Kirin 980 bağlantı tarafında da kullanıcılara en iyisini sunmayı hedefliyordu.

Henüz Kirin 980 çok yeni bir işlemci olmasına karşın Çin'den gelen raporlar TSMC'nin 7nm üretim sürecine sahip yeni Huawei işlemcisinin üretimini üstlendiğini gösteriyor. Ayrıca raporda HiSilicon firmasının araştırma ve geliştirme için 28 milyon $ civarında bir para harcadığı belirtiliyor.


Kirin 980 ilk Cortex-A76 çekirdeği kullanan ve 7nm işlem üzerine inşa edilen ilk yonga seti olarak karşımıza çıkmıştı. Kirin 990, transistörlerin sayısı ve güç tüketimi oranları da dahil olmak üzere benzer bir mimariye sahip olacak gibi görünüyor fakat yeni işlemcinin bağlantı noktasında önümüzdeki yıllarda daha çok görmeye başlayacağımız 5G bağlantı özelliklerini kullanıcılara sunacak diyebiliriz. Ülkemizde de 5G konusunda çalışmalar yapıldığını düşünecek olursak 5G destekli telefonların gelecek için iyi bir yatırım olacağını söyleyebiliriz. 

Kirin 990'ın 2019 yılının ilk çeyreğinde resmi olarak üretime başlaması bekleniyor. Önümüzdeki yıl duyurulacak olan Huawei P30 serisinde Kirin 980 işlemcisine yer verileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan 2019 sonuna doğru duyurulacak olan Mate 30 serisinde Kirin 990 işlemcisinin kullanılacağı iddia ediliyor.

Whatsapp