Traverten Fayans Nedir?

Traverten, doğal kaynaklardan gelen maden suyu yataklarında oluşan bir kalker türüdür. Bu tortul taş, kalsit olarak bilinen kalsiyum karbonatın hızlı bir şekilde çökelmesiyle oluşur.

Traverten, doğal kaynaklardan gelen maden suyu yataklarında oluşan bir kalker türüdür. Bu tortul taş, kalsit olarak bilinen kalsiyum karbonatın hızlı bir şekilde çökelmesiyle oluşur. Bu taşın doğal süreç esnasında mineral ve kalsit ile karışması, fayanslarda kendine özgü kıvrımlar ve görüntü oluşmasında oldukça önemlidir. Doğal, kendine özgü hareketli şekiller ve birçok farklı varyasyonunun olması, Traverten fayansına talebi her geçen gün arttırmaktadır. Özellikle Türkiye dışındaki diğer ülkelerde en lüks yapı taşlardan biri olarak kabul edilir ve talep oldukça fazladır. Traverten, var olan en eski yapı malzemelerinden biridir ve bu malzeme ile yapılan bir zemin veya duvar uygulandığı yapıya daha yaşlı ve prestijli bir görünüm sağlar. Aynı zamanda, göze batmayacak bir şekilde dikkat çeken, ince ve puslu yüzey değişkenleri ve renk tonu farkları bu fayansları inanılmaz doğal ve enerjisi yüksek bir yapı malzemesi yapar. Her parça aynı zamanda doğanın oluşturduğu bir sanat eseridir ve türünün tek örneği bir enstalasyon oluşturur.

Traverten Fayans Yüzeyleri 

Traverten fayanslar aradığınız görünüme ulaşmanıza yardımcı olacak birçok farklı versiyona  sahip olduğu için çok yönlü bir ürün seçimidir. Bu versiyonların bazıları şunlardır;  Cilalı: Cilalı yüzeylerin yüksek parlaklığı ile lüks bir görünüm elde edersiniz ve bu yüzeye sahip fayansların temizlenmesi kolaydır. Cilalı yüzeye sahip fayansların sıvı emilimi oldukça azdır. Parlak,  pürüzsüz ve yansıtıcı bir yüzeye sahiptir. Honlanmış: Honlanmış yüzeyli travertenler, parlaklık açısından düşük bir parlaklığa sahiptir. Size pürüzsüz ancak mat bir yüzey sağlar. Honlanmış fayansların arası kullanıcının isteğine bağlı olarak doldurulur veya doldurulmaz. İki şekilde de size verimli bir kullanım sunacaktır. Bitmemiş taşın bir tarafının taşlanması ve zımparalanmasıyla elde edilen bu fayanslar mat bir görünüme ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Bu malzemelerin sıvı emilimi fazladır bu sebeple zemin yüzeylerinde kullanılması tavsiye edilmez. Fırçalanmış: Travertenlerin doğadaki saf  görünümüne en yakın görüntüyü fırçalama tekniği ile elde ederiz. Bu dokuda fayansın yüzeyi, hava boşlukları içerir, doldurulmamış ve hafif bir dış yüzeye sahiptir. Dış yüzeyler için kullanıma uygundur, ev içerisindeki zemin için kullanılmaz.  Rustik ancak sofistike bir görünüm sağlar. Bu görünüm, tercih edilen doku elde edilene kadar taş yüzeyinin bir fırça veya tel tekerlek ile fırçalanmasıyla elde edilir.

Eskitme: Eskitme traverten fayans oluşturmak için ufak taş parçaları kesilir veya çakıl taşları önceden kesilmiş olan fayansların bulunduğu büyük kova şeklindeki eskitme kazanın içerisine bırakılır ,bu kazan titreşim yardımı ile içinde bulunan fayanslar eskitilir. Bazen az miktarda asit karıştırılır. Kazan tekrar tekrar döndürülerek taşların birbirine sürtünmesine izin verilir ve fayans kenarları yumuşatılır ve aşınır. Bu özellik çok daha doğal, yıpranmış bir görünüm sağlar. Fırçalanmış traverten gibi, eskitme traverten de yüksek dokulu bir yüzeye sahiptir. İkisi arasındaki en büyük fark, eskitme fayansların kenarlarının fırçalanmış fayanslara göre daha yumuşak olmasıdır .Eskitme traverten derz dolgusu öncesinde ve sonrasında kapatılmalıdır.

Traverten Fayans Renkleri

Traverten doğası gereği çarpıcı doğal renklere sahiptir. Renkler arasında bej, kahverengi,  taupe ve hatta parlak gümüş grisi vardır. Çarpıcı renk seçenekleri, bu taşın tasarım dünyasında çok yönlülük ile baskın olmasını sağlamıştır. Traverten doğal bir taş olduğundan, renklenme ve hareket açısından yüksek bir varyasyona sahip olabilir. Yüksek değişkenlik, aynı taş kullanılmış olsa bile hiçbir projenin aynı olmayacağı anlamına gelir. İstediğiniz görünümü elde etmenizi sağlamak için döşemenizi yüklenmeden önce istediğiniz tasarıma yerleştirmeniz önemlidir.

Traverten Fayans Maliyeti

Traverten fayansının fiyatı seçtiğiniz türe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu fayanslar genel olarak uygun fiyatlı taş seçeneklerinden biridir. Makul fiyatı ve zengin görünümü, traverten fayanslarını uygun fiyatlı bir lüks haline getirir. 

Traverten Fayans Dayanıklılığı

Traverten fayans mermer kadar yumuşak değil, granit kadar sert değildir. Korunmazsa çizilebilir, bu nedenle traverten zeminlerinizde ağır nesneleri taşırken dikkatli olunması gerekmektedir. Diğer doğal taşlar gibi traverten fayanslar da güzelliğini uygun kurulum ve bakım ile uzatabilir. Düzgün kurulum bu ürünlerin dayanıklılığında büyük rol oynar.

Traverten Fayans Bakım ve Onarımı

Diğer doğal taşlarda olduğu gibi, traverten dökülen sıvıların ve boyama maddelerinin nüfuz etmesine izin verebilecek mikroskobik gözeneklere sahiptir. Bu sorun, yüzeye bir sızdırmazlık maddesi uygulanarak önlenebilir. Bu işlemin kurulum sırasında uygulanması ve daha sonra zemin orada bulunduğu sürece periyodik olarak yeniden uygulanması gerekir. Parlak bir yüzeyi korumak istiyorsanız, düzenli bir şekilde piyasada doğal taş koruyucu adı ile de satılan sızdırmazlık maddesi uygulamanız gerekmektedir. Bu işlemleri düzenli bir şekilde gerçekleştirirsek, traverten fayansları  temizlemek oldukça basittir ve sadece hafif bir sabun çözeltisi ve basit nemli paspas gerektirir. Zamanla, zeminde antik mimariyi çağrıştıran ve ürüne ayrı bir karakter kazandırdığı için genellikle sizi ödüllendirilen bir ayrışma etkisi meydana gelebilir. Bu antika görünüm, traverten fayanslarının ana cazibelerinden biridir. Cilalı ve honlanmış malzemelerde, çizilme riski daha büyüktür, Ancak traverten fayanslar rahatlıkla çıkarılıp değiştirilebilir.   

Whatsapp