Telegram engelleme kararı ile gündemde

Popüler sohbet uygulaması Telegram şimdilerde Rusya hükümetinin aldığı engelleme kararıyla birlikte şaşkına döndü.

Anlık mesajlaşma platformları arasında en popüler isimlerden birisi olarak karşımıza çıkan Telegram, Rusya'da ilginç bir engelleme kararıyla karşı karşıya kaldı. Rusya merkezli popüler mesajlaşma uygulaması olan Telegram, Moskova'da gerçekleştirilen mahkemede alınan sonuca göre erişim engeliyle karşı karşıya kalabilir.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu tarafından gerçekleştirlen şikayet üzerine alınan karar sonrasında uygulamanın artık Rusya'da kullanılmasının engelleneceği belirtilirken, bunun kararı olarak ise uygulamada gönderilen mesajların şifreleme sistemi ile koruması ve içeriklerin herhangi bir ülkeyle paylaşılmaması olarak gösteriliyor.

Daha önce Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından mesajlaşma uygulamasının şifre kodları firmadan talep edilirken, ancak bu şirket politikasından dolayı red edilmişti. Kısmı olarak Rusya'da kullanımı engellenen uygulamanın dünyada 200 milyondan fazla kişi tarafından kullanıldığı belirtilirken, ülke içerisinde sadece VPN sistemleri tercih edilerek kullanılabileceği belirtiliyor.

Uygulama üzerinden yasak olan birçok işlemin sohbetinin kolaylıkla gerçekleştirildiği belirtilirken, potansiyel teröristlerin de bu uygulama üzerinden sohbet ettikleri belirtiliyor. Uygulama çok kısa bir süre sonrasında tamamıyla ülke genelinde kullanılamaz hale gelerek, erişim sağlanamayacak.

 

Whatsapp