Steve Jobs: Masaüstü Flash, 2020'de Mobile Flash ile Birlikte Mezara Gidecek

Apple'ın kurucularından Steve Jobs, yaklaşık yedi yıl önce bugünleri görmüştü. Jobs, yaptığı bir açıklamada, Adobe Flash'ın 2020'de kullanılmayacağını iddia etmişti.

Adobe, bugün Steve Jobs'un yedi yıl önce yapacağını öngördüğü bir duyuru yaptı. 2010 yılının başlangıcıydı ve Steve Jobs o günden sadece birkaç gün önce ilk Apple iPad'i piyasaya sürmüştü. Jobs, Apple çalışanları önünde bir Soru-Cevap toplantısına ev sahipliği yaparken, Adobe ve Flash'ın güvenlik açığı ve hatalara (ve daha sonra pil kullanımını da ekledi) dikkat çekmişti. Jobs ayrıca ileride HTML5'in Flash'ın yerini alacağını ve kimsenin Flash kullanmayacağını öngörmüştü. O dönemde, güncellemeler, Motorola Droid ve Nexus One gibi çeşitli Android telefonların Flash animasyonunu desteklemesine izin veriyordu. İlk önce Flash kullanımı ile heyecan duyan Android kullanıcıları, yüksek hata verme eğilimi sayesinde bunu devre dışı bırakmak için sabırsızlanıyorlardı.

Dün Adobe, azalan kullanımın 2020'de masaüstü bilgisayarlarda Flash'ı kullanımını durduracağı anlamına geldiğini duyurdu. Adobe, 2014 yılında Chrome kullanıcılarının %80'inin günlük olarak Flash kullanarak bir siteyi ziyaret ettiğini belirtiyor. Bu oran bugün %17'ye düşmüş durumda. Güvenlik, masaüstünde Flash'i etkileyen en büyük sorundu ve Firefox varsayılan olarak Flash'ı kullanımını durdurmuştu. Google, Flash tabanlı reklamları Chrome'da göstermeyi durdurdu ve bunun yerine HTML5'e dönüş yaptı. Steve Jobs'un 2010'da tahmin ettiği şey tam olarak bu değil mi?

Adobe Flash'ı İPhone'da uzak tutan şey mutlaka sadece hatalar değildi. Bilinenlere göre Jobs, Adobe CEO'su Shantanu Narayen'in kendisini çağırmamasına üzüldü; Bu durum Apple CEO'sunun Apple ile Adobe arasında acil bir iletişim kurulması gereken bir durum ortaya çıkarsa, Apple'ın yazılım firmasıyla iletişim kuramayacağını düşünmesine neden oldu. Bununla birlikte, bir Apple yazılım mühendisi, geçen yıl Apple'ın 2008'de iPhone'da Flash'ı test ettiğini ve açıkçası bu durumun Apple'daki hiç kimseyi etkilemediğini belirtti. 

Mobil Flash, Kasım 2011'de öldü ve Adobe, Adobe Flash Player'ı 2020 yılının sonunda destekleyip dağıtmayı durduracak. Jobs'un yıllar önce öngördüğü gibi, HTML5 web tarayıcıları için en popüler yedek araç olacak. 

Whatsapp