SSD harddisk nedir? Merak edilen SSD rehberi

Son dönemlerde adından sıkça teknoloji dünyasında söz ettiren SSD'ler nedir, mantık nasıl çalışır ve SSD mi yoksa HDD'mi alınmalı sorusu soruluyor. SSD rehberiyle tüm merak edilenler.

Özellikle son dönemlerde bilgisayarlarda ve çoğu teknolojik cihazda hard disk kavramı yerini SSD kavramına bıraktı. Çalışma mantığı olarak klasik hard disklere göre daha farklı çalışan SSD’ler, aslında bu nedenle sıkça tercih edilen isim oluyor. Geleneksel olan hard disklerde bulunan veriler plakların üzerindeki sektörlerde tutulurken, SSD’lerde ise farklı olarak NAND flash yongalarının içerisinde saklanır. SSD’lerin çalışma mantığına baktığımızda, tıpkı RAM’lerde olduğu gibi bir mantığa sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Single Level Cell (SLC) ve Multi Level Cell (MLC) olmak üzere iki farklı mantıkta çalışan SSD’ler, oldukça uzun bir süre verileri depolayıp saklayabilirler. Hard disklerdekinden farklı olarak elektrik akımı kesildiğinde veri kaybı yaşanılmazken, son günlerde teknoloji dünyasında birçok farklı alanda popüler olarak kullanılmaktadır.

Multi Level Cell (MLC) tipi SSD RAM’ler nelerdir?
Her bir hücrede 2, 3 ve hatta daha fazla bit veri saklayabilen MLC tipi flash bellekler, SLC tipi SSD RAM’lere göre çok daha fazla depolama alanı sunmaktadır. Ancak hız olarak ele aldığımızda ise bu durum tam tersine dönmekte ve diğer kardeşine göre daha yavaş çalışmaktadır.


Single Level Cell (SLC) tipi SSD RAM’ler nelerdir?
Her hücresinde sadece 1 bit veri saklayan SLC tipi flash bellekler, daha az kapasite sunmaktadır. Ancak performans olarak daha önce belirttiğimiz gibi diğer kardeşine nazaran çok daha hızlı çalışır.

SSD’mi yoksa HDD’mi almalıyım?


SSD almanız için sebepler:
SSD’ler mekanik bir parça bulundurmadığı için HDD’lere göre çok daha hızlı çalışmaktadır
• SSD’lerde rastgele okuma ve yazma hızı rakibine göre oldukça yüksektedir.
• Hard disklere göre çok daha sessiz çalışır ve rahatsız etmez
• Güç tüketimleri rakiplerine göre çok daha azdır.
• Dışarıdan gelen sarsıntılara karşın mekanik aksam bulunmadığı için çok daha dayanıklıdır.
• İşletim sistemleri ile programları çok daha hızlı bir şekilde başlatırlar.

HDD almanız için sebepler:
• Günümüzde ne kadar SSD’ler HDD depolama kapasitelerine hemen hemen erişmiş gibi dursa da, halen hard disklerin sunduğu depolama birimleri daha yüksektir.
• SSD’lerde depolama birimleri, hard disklere göre çok daha pahalı olduğu için HDD’ler tercih edilebilir.
• SSD’ler uzun süreli kullanımlarda HDD’lere göre daha az ömür sunar ve kullanım süresi arttıkça sunduğu performansta azalma görülür.

Sonuç:
Ne kadar HDD disklerin SSD disklere göre artıları bulunsa da, kesinlikle sizlere SSD disk almanızı öneriyoruz. Hem verilerinizi daha güvenli şekilde saklamak adına, hem gelişmiş teknolojisi sebebiyle hem de performansı sebebiyle bir numaralı isim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Whatsapp