Spectre güncellemesinin, iPhone'ları yavaşlattığı iddia ediliyor

iPhone'larda yaşanan Spectre güvenlik açığını gidermek adına iOS 11.2.2 güncellemesini yayınlayan Apple şirketinin cihazlarında %50'ye varan performans düşüsü yaşandığı gözlemleniyor.

Akıllı telefon üretimi ile tablet bilgisayar sektörünün en önemli isimlerinden herhangi birisi olarak karşımıza çıkan Apple firması, işlemcilerde meydana gelen Spectre açığının hedefinden olan üreticilerden birisi. Bu bağlamda cihazlarında yaşanan bu güvenlik açığını gidermek adına iOS 11.2.2 güncellemesiyle birlikte tüketicilerin karşısına çıkan firmanın, yayınladığı bu güncelleme ardından cihazlarında yavaşlama görüldüğü tespit ediliyor.

Kimi cihazlarda performans düşüsünün oldukça ciddi miktarda olduğu belirtilirken, bazı durumlarda yaşanan düşüsün yüzde 50'ye vardığı belirtiliyor. Daha önce Windows işletim sistemli cihazlarda da performans düşüsünün gözlemlendiği tespit edilirken, görünüşe bakılırsa Apple'ın iPhone'larda yaşanan performans düşüsünü yeniden eski seviyeye arttırmak için bir çalışma yapacağı düşünülüyor.

Melvin Mughal (melv1n.com)  tarafından gerçekleştirilen teste Jailbreak edilmemiş iOS 11.1.2 işletim sistemi yüklü iPhone 6 ile daha sonra iOS 11.2.2 güncellemesi alan bu model Benchmark testine tabi tutulmuş. Sonuç olarak güncelleme alan cihazın tekli çekirdek performansında yüzde 41 ve çoklu çekirdek performansında ise yüzde 39 oranında performans kaybı yaşadığı belirtilirken, en büyük performans düşüsünün ise tekli çekirdek kıyaslaması ardından HTML5 DOM testinde meydana geldiğini görmekteyiz.

Son dönemlerde eski iPhone modellerini yavaşlattığı gerekçesiyle teknoloji dünyasının gündeminde yer alan Apple firması, Meltdown ve Spectre güncellemesi ardından yaşanan performans kaybını gidermek adına yeni çalışmalara başlamış durumda. Bakalım yayınlanması planlanan iOS 11.2.5 güncellemesiyle birlikte, cihazların performansında önemli derece de bir artış yaşanabilecek mi?

 
Whatsapp