Project Treble Özelliğini Destekleyen Android Telefonların Listesi

Google tarafından Android 8.0 Oreo ile birlikte duyurulan Project Treble özelliğini destekleyen Android telefonların listesini sizler için hazırladık.

Google, geçtiğimiz aylarda Project Treble adını verdiği yeni bir özelliği duyurmuştu. Bu özellik üreticiler tarafından yazılım güncellemesi vermeyi çok daha kolay bir hale getiriyor. Project Treble, yazılım ve donanımı birbirinden ayırarak daha hızlı ve daha kaliteli güncellemeler verilmesine olanak sağlayan bir özellik.

Android işletim sistemi en başından beri parçalanma sorunuyla boğuşuyor. Android işletim sistemine sahip cihazların yalnızca bir kısmı en son sürüm Android işletim sistemine sahip olabiliyordu. Bunun nedeni telefon üreticilerinin donanım üreticilerinden gelen tüm sürücü güncellemelerini ve ayrıca kendi arayüzlerini stok Android arayüzü üzerine yerleştirmeye harcadıkları vaktin çok fazla ve maliyetli olmasıydı.

Şuanda halihazırda sadece Google'ın Pixel ve Nexus cihazları ilk olarak en yeni Android işletim sistemi güncellemelerini alıyor. Samsung, LG, Sony ve diğer bir çok üretici en yeni yazılımı sunmak için neredeyse bir yıla yakın çalışma yapıyor. Örneğin, Pixel cihazları bu ayın sonlarında Android 8.1 güncellemesini alacak iken diğer üreticiler halen cihazlarına Android 8.0 dağıtmak için çalışıyor.

Bu nedenle, Android Oreo ile beraber Google, üreticilerin yalnızca Android işletim sistemi temelini güncelleyerek en son yazılım güncellemelerini sunmasına izin veren bir değişiklik yaptı. Bu sayede işletim sisteminin temel iskeleti çok hızlı bir şekilde güncellenebilecek.

Project Treble Destekleyen Telefonlar


  • Google Pixel
  • Google Pixel XL
  • Google Pixel 2
  • Google Pixel 2 XL
  • Sony Xperia XZ1
  • Sony Xperia XZ1 Compact
  • Essential Phone PH-1
  • Huawei Mate 10
  • Huawei Mate 10 Pro
  • Huawei Mate 10 Porsche Serisi

Android 7.0 Nougat yerine artık Android 8.0 Oreo ile daha fazla cihazın yakında piyasaya çıkacağını düşündüğümüz zaman bu listenin kesinlikle uzayacağını söyleyebiliriz. Gelecek sene piyasaya çıkacak bir çok akıllı telefon, Android 8.0 Oreo ile kutudan çıkacağı için doğal olarak Project Treble desteğiyle beraber gelecektir. LG, Samsung, Sony ve HTC gibi büyük üreticiler kesinlikle Project Treble'ı destekleyecektir. Şuanda bile halihazırdaki amiral gemilerini daha güncel tutmak için Google ile birlikte çalışıyor olabilirler.

Project Treble özelliğini üreticilerin kullanmama ihtimali de bulunuyor. Yani her Android 8.0 Oreo sürümü olan cihaz Project Treble ile beraber gelmeyebilir. Örneğin OnePlus firması Project Treble özelliğini cihazlarına getirmeyeceklerini açıklayan ilk şirketlerden biri oldu. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen AMA oturumu sırasında şirketin CEO'su mevcut cihazlarının hiçbirinin Project Treble özelliğini desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Whatsapp