OnePlus 5 İncelemesi

Bugün bir süredir kullandığımız ve bir çok kullanıcının merak ettiği OnePlus 5 inceleme yazısını siz değerli takipçilerimizle paylaşıyoruz.

Yılın en iyi telefonlarından bir tanesi olan OnePlus 5 detaylı inceleme  için hazırladığımız yazıyı sizler için paylaşıyoruz.

OnePlus 5 ile ilgili videolara göz atmak isterseniz Youtube Kanalımız: https://goo.gl/Lyb8j8

OnePlus 5 teknik destek forum konusuna göz atmak isterseniz konu linki: https://goo.gl/Vg9Fea

Sade Kutu İçeriği


 

OnePlus 5 kutusu oldukça sade bir yapıya sahip. Kutudan sadece şarj adaptörü USB TYPE-C kablosu ve sim kart girişi için iğne ucu çıkıyor. Bunların yanında garanti belgesi, kullanma kılavuzu ve OnePlus 5 ile çekilmiş karta basılmış bir resim kutudan çıkıyor. Zaten Xiaomi ve OnePlus gibi firmaların cihazları diğer firmalara kıyasla daha ucuza satabilmelerinin bir sebebi de kutu içeriğini sade tutmaları ve maliyetleri aşağı çekmeleri.

Sağlamlığı İle Dikkat Çeken Metal Kasa


 

OnePlus 5 tasarım noktasında daha piyasaya çıkmadan önce sızdırılan görseller üzerinden eleştirilere maruz kalan bir cihaz oldu. Bunun sebebi iPhone 7 Plus modeli ile olan arka kasa benzerliğiydi. Elbette cihazı satın aldıktan sonra elime aldığımda tasarımın çok şık olduğunu bir kez daha fark ettim. 154.2 x 74.1 x 7.3 mm boyutları, 153gr ağırlığı ve %73 ekran gövde oranı ile cihaz hem ele oturuyor hem ince hem de hafif olmayı başarıyor. Metal kasaya sahip olan cihaz ön tarafta Corning Gorilla Glass 5 cam koruması ile beraber geliyor. Cihazın tasarım yönünden bana göre hiçbir eksiği yok fakat ses tuşlarının sol tarafta yer almasını biraz garipsedim. Sol tarafta yer alan sessiz, rahatsız etme ve sesli ayarları arasında geçiş yapmaya yarayan tuş bir çok kullanıcının oldukça hoşuna gidecektir. Gerçi iPhone kullanıcılarının alışık olduğu bir tuş diyebiliriz.

Göz Kamaştıran Ekran


 

OnePlus 5 ekran tarafında 5.5 inç boyutunda 1080p Full HD çözünürlüğünde 401ppi değerine sahip Optic AMOLED ekran paneli ile beraber geliyor. Optic AMOLED panel Super AMOLED panellere göre renkleri daha gerçekçi ve doğal verebilme özelliğine sahip. Ben Xiaomi Mi5’den OnePlus 5 modeline geçtiğim için ekran farkını gözle görülür bir şekilde fark edebildim. Güneş altında IPS panellere kıyasla çok daha okunaklı olan ekran, renk sıcaklığı noktasında kullanıcıların gözüne hoş gelen canlı ve parlak renkleri vermeyi başarabiliyor. Maksimum parlaklık noktasında gayet yeterli olan cihaz minimum parlaklığı da size ekran filtre uygulaması kullanmaya gerek bırakmadan çok düşük seviyelere gelebiliyor. OnePlus 5 ekran çözünürlüğü belki 2K olabilirmiş fakat 1080p olmasının hem pil yönünden hem de performans yönünden artıları oldukça fazla.

Düşük Işıkta Harika Fotoğraflar Çekin


 

OnePlus 5 kamera performansı belki de herkes tarafından oldukça merak edilen bir konu. 20MP + 16MP F1.7 diyafram aralığı bulunan çift arka kamera kullanıcılara gündüz harika fotoğraflar sunabilirken düşük ışıkta F1.7 diyafram aralığının vermiş olduğu destek sayesinde daha canlı ve parlak fotoğraflar verebiliyor. Portre modu ile arka planı bulanık hale getirip ortaya harika fotoğraflar çıkarabiliyorsunuz. Elbette portre modu ışığın çok olduğu gündüz vakti güzel çalışıyor. Düşük ışık olduğu zaman kamera uyarı veriyor portre modu için ışığın yetersiz olduğunu söylüyor. Xiaomi Mi5 ile karşılaştırma yaptığım zaman çok fazla fark olduğunu söyleyebilirim fotoğraf kalitesi noktasında. Video tarafında OIS desteği bulunmayan OnePlus 5 modelinde EIS ( Elektronik Görüntü Sabitleme ) özelliği bulunuyor. EIS özelliği video çekme konusunda her ne kadar OIS kadar etkili olmasa da günlük hayatta oldukça işinizi görüyor diyebilirim. Ön tarafta 16MP F2.0 kameraya sahip olan OnePlus 5 özellikle selfie çekmeyi seven kullanıcıların oldukça beğeneceği bir cihaz olacaktır. OnePlus 5 ön kamerası neredeyse bir çok cihazın arka kamerasıyla yarışır seviyede fotoğraflar çekebiliyor. Cihazın çift arka kamerasının en büyük özelliklerinden bir diğeri ise kuşku yok ki 2X optical zoom özelliği oluyor. Fotoğraf çekerken hiçbir kalite kaybı yaşamadan 2 kat görüntü yaklaştırma yapabiliyorsunuz. Buda özellikle makro yani yakın çekimlerde ortaya harika sonuçlar çıkarıyor.

En Üst Düzey Performansı Yakalayın


 

Gelelim OnePlus 5’in en iyi olduğu noktaya yani OnePlus 5'in performansına. Yeni nesil 10nm üretim sürecine dayanan Snapdragon 835 işlemciye sahip olan cihaz hem performans hem de pil verimliliği noktasında bir önceki Snapdragon 820 işlemciye kıyasla çok daha iyi bir noktada yer alıyor.6GB ve 8GB LPDDR4X RAM ve UFS 2.1 64GB veya 128GB dahili depolama alanı seçenekleri bulunan cihaz her yönüyle kullanıcılara dolu dolu bir üst seviye performans sunuyor. 4x2.45 GHz Kryo & 4x1.9 GHz Kryo yapısına sahip olan Snapdragon 835 işlemcisi 710Mhz hızında çalışan Adreno 540 Grafik birimi ile önümüzdeki 3-4 yıl boyunca piyasaya çıkacak bütün üst seviye oyunları ve uygulamaları çalıştırabilecek bir güce sahip. Yaptığım testlerde cihazın AnTuTu Puanı 184.363 seviyelerinde seyrederken Geekbench puanları ise tek çekirdek 1985 çok çekirdek ise 6800 civarında seyrediyordu.

Özelleştirilebilir OxygenOS Arayüzü


 

OnePlus firması kullanıcılarına Xiaomi, Oppo, Vivo ve Huawei gibi kendisine has renkli ve çok fazla özelleştirilebilir bir arayüz sunmuyor. Fakat içerisinde yer alan OxygenOS ( Çin sürümü cihazlarda HydrogenOS bulunuyor ) kendi içerisinde bazı özelleştirilebilir ayarlara sahip. Saf AOSP yazılımlara benzeyen ve Google tarafından verilen Android sürümüne dayanan yazılımda tuşların özelliklerini, çeşitli kısayolları, bildirim ayarlarını ve tema ayarları gibi bir çok farklı özelliği kendi zevkinize göre düzenleyebiliyorsunuz. Şuan piyasada bulunan bütün cihazlar arasında en hızlı ve en akıcı arayüze sahip olan OnePlus 5 saf performans noktasında en iyi cihaz diyebilirim. Firmalar genellikle amiral gemisi Android telefonlara piyasaya çıktıktan sonra 2 büyük Android sürüm güncellemesi veriyor. OnePlus firması da aynı şekilde Android 7.1.1 ile piyasaya sunduğu OnePlus 5 modeline Android 8.0 ve Android 9.0 güncellemelerini verecektir. Zaten firma aylık güvenlik güncellemelerinin yanı sıra cihaza yeni özellikler katan ve performansını arttıran çok sayıda irili ufaklı güncellemeyi vererek cihazına ne kadar çok destek çıktığını gösteriyor.

Müzik Dinlemenin Keyfini Çıkarın


 

OnePlus 5 ses performansı size piyasadaki cihazlar arasında en iyisini sunmasa da bir çok kullanıcının ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek bir kalitede ses performansı sunabiliyor. Stereo hoparlör bulunmayan cihazın ses kalitesi ve ses yüksekliğinin bir hayli fazla olduğunu söyleyebilirim. Xiaomi Mi5 modeli ile kıyasladığım zaman hem hoparlör sesi hem de kulaklık sesi çok bariz bir şekilde daha kaliteli. İçerisinde yer alan ekolayzır ayarı ile kendi kulak zevkinize göre ayarlama yapabilir ve çok daha iyi ses kalitesi performansı alabilirsiniz. En azından Mi5’e oranla çok daha iyi ses verdiği için beni bir hayli memnun etti diyebilirim.

En Hızlı Parmak İzi İle Bir Adım Öteye Geçin


 

OnePlus 5 parmak izi okuyucu konusunda şuan için dünyadaki en hızlı parmak izi okuyan telefonlardan bir tanesi olarak nitelendiriliyor. Cihazı aldıktan sonra bende bunu fark ettim. Antalya’da Xiaomi Mi5 bazen parmak izi okumasında sorun çıkarıyor 3 okumadan 1 tanesini okuyordu ( Bunun sebebi Antalya’da sıcaklık 40-45 derece civarında olduğu için insanlar zor dayanıyor eller sürekli nemli ve terli olduğu için cihazlar parmak izi okumada sıkıntı çekiyor ). Ama OnePlus 5 aldığım günden bu yana tek bir kere bile okumamazlık yapmadı ve parmağı okuyucuya koyduğunuz an okuyor yani bu kadar hızlı bir parmak izini ilk defa gördüm.

Yüksek Kapasiteli Batarya


 

10nm üretim sürecine sahip Snapdragon 835, 5.5 inç Full HD Optic AMOLED ekran ve 3.300mAh pil. OnePlus firması bunların hepsini bir araya getirerek ortaya harika bir pil performansı sunan akıllı telefon çıkarmayı başarmış. İlk gün ilk tam dolu şarj ile 9 saat ekran süresi almayı başardığım cihazda günlük karışık kullanımda oyun hariç bir şekilde 7-8 saat ekran süresini çok rahat bir biçimde alabiliyorum. Zaten yapılan testler ve elde edilen verilere göre şuan piyasada yer alan güncel bütün amiral gemileri arasında OnePlus 5 en iyi pil performansını veren cihaz oldu. Daha öncede dediğim gibi OnePlus, bütün özelliklerin en iyisine cihazda yer vererek kullanıcılara uzun yıllar Premium özellikleri yaşatacak bir cihaz ortaya çıkarmış.

OnePlus 5 Tüm Teknik Özellikleri


 

TASARIM

Boy

152.7 mm

En

74.7 mm

İncelik

7.25 mm

Ağırlık

153 gram

Renk Seçenekleri

Gri, Siyah

Gövde Malzemesi

Alüminyum

 

TEKNİK

Yonga Seti

Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998

İşlemci

Quad-core 2.45 GHz Kryo 280

İşlemci Hızı

2.45 GHz

İşlemci Çekirdek Sayısı

8

Yardımcı İşlemci

Quad-core 1.9 GHz Kryo 280

Grafik İşlemci

Adreno 540

RAM

8GB, 6GB

Dahili Hafıza

128GB, 64GB

Hafıza Kartı Desteği

Yok

 

YAZILIM

İşletim Sistemi

Android

İşletim Sistemi Sürümü

Android 7.0 (Nougat)

Kullanıcı Arayüzü

Oxygen OS

Kullanıcı Arayüz Sürümü

Oxygen OS 4.5

 

EKRAN

Dokunmatik Ekran

Var

Ekran Boyutu

5.5 inç

Ekran Çözünürlüğü

1080x1920 (FHD)

Piksel Yoğunluğu

401 PPI

Ekran Teknolojisi

AMOLED

Ekran Dayanıklılığı

Corning Gorilla Glass 5

 

KAMERA

3G ve LTE ile görüntülü konuşma

Yok

Arka Kamera

16 Megapiksel

Arka Flaş Desteği

Var

Arka Kamera Özellikleri

Temiz Görüntü Yakınlaştırma (2x Zoom), Sony Exmor RS Sensör (IMX398), Dijital görüntü sabitleyici (EIS), 1.12μm Piksel, Histogram Gösterimi, Perde Hızı (Shutter Speed) Kontrolü, RAW Kayıt Yapabilme, Phase Detect Auto-Focus (PDAF), Sony Exmor RS Sensör, Zamanlayıcı, Yüz tanıma, Tam Manuel Kontrol, Gülümseme yakalama, Elle Odaklama, Panorama, Otomatik odaklama, Hızlı Odaklama, HDR, Coğrafi konum etiketleme

Ön Kamera

16 Megapiksel

Ön Kamera Özellikleri

Sony Exmor RS Sensör (IMX371), Dijital görüntü sabitleyici (EIS), Gülümseme Algılama, Yüz Algılama, Sanal Flaş, HDR, Sabit Odaklama

Ön Flaş Desteği

Yok

Video Kayıt Çözünürlüğü

2160p (Ultra HD) 4K

Video Kayıt Özellikleri

Time-lapse Video Kayıt

İkinci Arka Kamera

Var

İkinci Arka Kamera Çözünürlüğü

20 Megapiksel

 

AĞ BAĞLANTILARI

2G

Var

2G Frekansları

1900 MHz, 1800 MHz, 900 MHz, 850 MHz

2G Teknolojisi

GSM, GPRS, EDGE

3G

Var

3G Frekansları

2100 MHz, 1900 MHz, 900 MHz, 850 MHz

3G Teknolojisi

HSPA+

4G

Var

4G Frekansları

2600 MHz, 2100 MHz, 1900 MHz, 1800 MHz, 900 MHz, 850 MHz, 800 MHz

3G İndirme Hızı

42.2 Mbps

3G Karşıya Yükleme Hızı

5.76 Mbps

4G İndirme Hızı

600 Mbps

4G Karşıya Yükleme Hızı

150 Mbps

 

KABLOSUZ BAĞLANTILAR

Wi-Fi

Var

Wi-Fi Kanalları

802.11 a/b/g/n/ac

Wi-Fi Özellikleri

MU-MIMO, Dual-Band, MIMO

Kişisel Erişim Noktası

Var

NFC Temassız İletişim

Var

Bluetooth

Bluetooth 5

Kızılötesi

Yok

GPS Konum Servisleri

Var

Radyo

Yok

 

DİĞER BAĞLANTILAR

Sim Kart Türü

Nano-SIM

Çift Sim-Kart Desteği

Var

USB Bağlantı Türü

USB Type-C

Ses Çıkışı

USB Type-C

 

BATARYA

Batarya Kapasitesi

3300 mAh

Batarya Teknolojisi

Lithium Polymer (Li-Po)

Değişebilir Batarya

Yok

Şarj Bağlantısı

USB Type-C

Batarya Özellikleri

Hızlı Şarj

 

DİĞER ÖZELLİKLER

Sensörler

Sensor Hub, Hall Sensörü, RGB Işık Sensörü, Yakınlık Sensörü, Pusula, Jiroskop, İvmeölçer

Parmak İzi Tarayıcı

Var

Toza Dayanıklılık

Yok

Suya Dayanıklılık

Yok

 

Whatsapp