Nubia Z17 Mini İncelemesi

Bugün ülkemize resmi distribütör ile yeni giriş yapmış olan ZTE Nubia markasına ait Nubia Z17 Mini modelinin incelemesi ile karşınızdayım.

Nubia Z17 Mini resmi distribütör firma tarafından ülkemizde 2 yıl KVK garantisi ile beraber satılmaya başladı. Cihazın ülkemizde Snapdragon 652 işlemci, 4GB RAM ve 64GB dahili depolama alanına sahip olan modeli siyah ve altın renkleri ile 1399 Lira fiyat etiketiyle satışa sunulurken Snapdragon 653 işlemci 6GB RAM 128GB dahili depolama alanına sahip olan modeli ise özel şafak mavisi rengi ile 1699 Lira fiyat etiketi ile satışa sunuldu.

Nubia Z17 Mini Özellikleri


  • 5.2 inç Full HD IPS panel
  • Snapdragon 652 / Snapdragon 653 İşlemci
  • 4 / 6 GB RAM
  • 64 / 128 GB Dahili Depolama Alanı
  • 13 MP +13 MP Çift Arka Kamera
  • 16 MP Ön Kamera
  • 2.950 mAh Batarya
  • DTS Ses Özelliği
  • Android 6.0.1 Marshmallow ( Çok Yakında Android 7.1.2 Nougat Güncellemesi Alacak )
  • Cihazlarda Root Yetkisi Olsa da Garanti Kapsamında Sayılacak.

Kutu İçeriği


Z17 Mini zengin bir kutu içeriği ile beraber gelmiyor. Bunun sebebi bir çok Çin merkezli firmanın yaptığı gibi cihaz maliyetlerini düşürmek. Kutudan cihazla ilgili belgeler, garanti belgesi, sim girişi için iğne, telefon, şarj aleti ve usb type-c kablosu çıkıyor. Kutu içeriğinde kulaklık bulunmuyor.

Tasarım


Nubia Z17 Mini 146.7 x 72.5 x 7.5 mm ölçüleri ile tek el kullanımı için çok ideal bir cihaz. Sanal tuş bulunmadığı için 5.2 inç ekranın tamamını doya doya kullanabiliyorsunuz. Cihazın en kalın noktası sadece 7.5mm buda elinizde cihazın çok kibar durmasını sağlıyor. 155gr ağırlığı olan cihaz bu konuda da bir hayli başarılı diyebiliriz uzun kullanımlarda cihaz elinizi yormuyor. Arkada yer alan çift kameranın hemen altında parmak izi sensörü yer alıyor. Cihazı elinize aldığınız zaman işaret parmağınız direkt olarak parmak izinin bulunduğu kısma denk geliyor bu sayede hiç zorlanmadan parmak izi okuyucusuna erişebiliyorsunuz. Parmak izinin hemen altında ise Nubia yazısı göze çarpıyor. Cihazın arka tarafında en alt kısımda ise cihazın modeli ile ilgili birkaç bilginin yazılı olduğu ufak bir kısım daha bulunuyor. Siyah ve altın renklerinin karışımından oluşan renk çeşidinde altın çizgilere ışık vurduğu zaman parlıyor buda ortaya çok şık görüntülerin çıkmasını sağlıyor. Özellikle bu rengi tavsiye edebilirim.

Ekran


Nubia Z17 Mini modelinde Full HD çözünürlükte 5.2 inç boyutunda IPS tabanlı bir ekran paneli bulunuyor. Ekran renk profillerini ayarlar menüsünden ekran kısmına girerek kendi göz zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz. Öğle saatlerinde yaptığım testlerde ekranın gündüz güneş ışığı altında bir hayli yeterli bir parlaklık değeri sunduğunu söyleyebilirim. Ekran renk canlılığı olarak AMOLED panellere kıyasla bir tık donuk gibi görünse de ayarlar menüsünden dediğim kısımdaki renk profillerinden parıltı seçeneğini seçerseniz daha canlı ve parlak renkler elde edebilirsiniz.

Performans


Nubia Z17 Mini Snapdragon 652 / Snapdragon 653 işlemci, 4 / 6 GB RAM ve 64 / 128 GB dahili depolama alanı gibi seçeneklere sahip olan iki farklı varyant ile beraber geliyor. Nubia Z17 Mini AnTuTu benchmark uygulamasında 80-95 bin puan almayı başarıyor. Elimizde bulunan Snapdragon 652 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı bulunan modelde kendi yaptığım testlerde AnTuTu uygulamasından 82 bin civarında bir puan almayı başardım. Ayrıca yaptığım Nubia Z17 Mini Geekbench performans testinde ise tek çekirdekte 1372 puan çok çekirdekte ise 4503 puan almayı başardım. Cihazı test yaparken performans moduna almayı unutmuşum sanıyorum ki performans modunda bu sayılar biraz daha yüksek çıkacaktır. Cihaza gelecek olan Android 7.1.2 Nougat güncellemesi ile beraber puanların daha da artacağını düşünüyorum. Snapdragon 652 bildiğiniz üzere  4 x 1.8 GHz + 4 x 1.4 GHz olmak üzere 8 çekirdekli bir yapı ile beraber geliyor. Snapdragon 653 ise 4 x 1.95GHz + 4 x 1.44GHz olmak üzere yine 8 çekirdekli bir yapı ile geliyor. Standart Edition ile High Edition arasında ki farkı söyleyecek olursak Standart Edition Snapdragon 652 işlemci, 4GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı ile birlikte 1399 Lira fiyat etiketiyle beraber gelirken High Edition özel şafak mavisi renge sahip model ise Snapdragon 653 işlemci, 6GB RAM ve 128GB dahili depolama alanı ve 1699 Lira fiyat etiketi ile birlikte geliyor.

Kamera


Cihazın arkasında 13MP + 13MP çözünürlüğünde iki adet Sony IMX 258 kamera sensörü bulunuyor. Bu sensörlerin ikisi de f/2.0 diyafram aralığına sahip. İkinci kamera Z17 Mini modelinde siyah beyaz fotoğraf çekmek ve portre modunda bokeh efekti ile fotoğraf çekmek için kullanılıyor. Cihazın sahip olduğu kamera yazılımının gerçekten harika olduğunu söyleyebilirim. İçerisinde çok sayıda farklı kamera modu ve özelleştirilebilir kamera ayarı bulunuyor. Özellikle de klon kamera ve siyah beyaz fotoğraf çeken mono modunu çok beğendiğimi söylemem gerekiyor. Klon kamera özelliği ile bir insanı veya nesneyi aynı fotoğrafta üç defa kopyalayabiliyorsunuz. Eğer iyi düzenleme yaparsanız klonları ayırt etmek bir hayli zor diyebilirim yani gayet iyi işler çıkarabiliyorsunuz. Gündüz iyi ışık koşulları altında portre modu eğer çekeceğiniz fotoğrafın arka planı çok karışık değil ise gayet iyi bir şekilde çalışıyor. Fakat arka planda çok fazla nesne varsa ve arka plan çok karışık ise portre modu biraz hata yapabiliyor. Bu ufak hatalar normal fotoğrafa baktığınız zaman belli olmuyor. Eğer fotoğrafı yakınlaştırıp dikkatli bakarsanız ufak portre modu hatalarını o zaman görebiliyorsunuz.

Pil Performansı


Nubia Z17 Mini pil performansı konusunda çok fazla detaylı konuşamayacağım. Cihazı kullanmaya başlayalı 2 gün oldu. İlk 2 günde 6-7 saat ekran süresi almayı başardım. Sabah 8 gece 12 arasında cihaz rahat bir şekilde günlük karışık kullanımda 6-7 saat arasında ekran süresi verebiliyor. Video incelemesinde pil menüsü altında gösterdiğim pil tasarruf modlarını kullanmadan cihazı normal bir şekilde kullanarak bu pil sürelerini elde ettim. Dediğim gibi cihazı henüz iki gündür test edebildiğim için pil performansı hakkında çok bir şey diyemiyorum fakat ilk izlenimlerim bir hayli olumlu.

Yazılım


Z17 Mini üzerinde Android 6.0 Marshmallow işletim sistemine dayanan Nubia 4 arayüzü bulunuyor. ZTE firması tarafından geliştirilen Nubia arayüzü için kullanması son derece kolay olan ve aynı zamanda bir çok farklı özelleştirilebilir ayar içeren bir yazılım tanımlaması yapabilirim. Gerçekten sade ve kullanması kolay olan arayüz içerisinde çok sayıda farklı özelleştirilebilir ek ayarlar bulunuyor. Cihazın Android 6.0 ile piyasaya çıkmasından dolayı endişelenmenize gerek yok. Çok yakında Nubia Z17 Mini modeli Android 7.1.2 Nougat güncellemesini alacak. Android 8.0 Oreo için şuanda kesin bir bilgi bulunmasa da o konuda da şimdilik ümitli olduğumu söyleyebilirim.

Parmak İzi


Cihazın arka tarafında yer alan parmak izi fiyatına göre gayet iyi işler çıkarıyor. Kendi yaptığım ölçüme göre cihaz 0.5sn de parmak izinizi okuyarak ana ekranı açmış ve cihazı hazır hale getirmiş oluyor. Elbette bu ölçümü yaparken süreyi durdurma konusunda reflekslerimi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dilerseniz ayarlar menüsü üzerinden parmak izi ayarını değiştirerek güç tuşuna bastıktan sonra parmak izi okutabilir ve kilidi açabilirsiniz.

Ses Performansı


Z17 Mini içerisinde DTS lisanslı ses özelliğini barındırıyor. Bu DTS ses efekti sayesinde kulaklık sesi konusunda bir adım öteye geçebiliyorsunuz. Dış ses konusunda günlük hayatta gayet iyi seviyede bir hoparlörü olan cihazın aynı şekilde DTS ses efekti özelliği ile de kulaklık performansı iyi seviyede diyebilirim.  Cihazın alt tarafta tek hoparlörü bulunuyor son seste müzik dinlerken veya herhangi bir video izlerken dış ortamda olmanız cihazın sesini duymanıza engel olmuyor.

Whatsapp