Mobil internet harcamaları, Türkiye'de sürekli artış gösteriyor

Özellikle son dönemlerde akıllı cep telefonu satışlarının artış göstermesiyle birlikte, mobil internet kullanımının da oldukça arttığı yayınlanan raporla göz önüne serildi.

3G teknolojisine geçişle birlikte ülkemizde mobil internet kullanımında oldukça önemli bir artış yaşandığını görülürken, özellikle 4.5G teknoloji ardından ise önemli bir sıçrama yaşandı. Türkiye'nin mobil internet ekosisteminde geçen yıl yarattığı ekonomik değer yüzde 18'ik bir artışla birlikte 103 milyar lira seviyesine ulaşırken, Google Türkiye ve OC&C Strategy Consultants ortaklığıyla özel bir rapor yayınlandı.

Türkiye'de internet dünyasının 2016 yılında 103 milyarlık bir havuz oluşturduğu ve bununda ülkemizin milli gelirinin yüzde 4'ünü oluşturduğu söylenildi. Yayınlanan raporda söz konusu değerlerin 2021 yılında 226 milyar dolar ve 2023 yılında ise 289 milyar dolara yükseleceğinin ön görüldüğü belirtildi. Bu veriye baktığımızda ise 2015 yılında sadece 87 milyar lira olduğunu görüyoruz.


2015 yılındaki 87 milyar liralık mobil internet ekosisteminin dönemde milli gelirin yaklaşık yüzde 3.7'sini oluşturduğu görülürken, bu rakamın 54 milyar liralık kısmının ise Android işletim sistemli tarafından yapıldığı söyleniliyor. Türkiye'de 2013'ten 2016'ya kadar mobil penetrasyon oranı 3,1 puan artarak yüzde 94 seviyesine ulaşırken, mobil ve sabit geniş bant aboneleri toplamı üç yılda yüzde 23 artış gösterdi.


Bu abonelerin yüzde 83'lük kısmı mobil olmak üzere 62,2 milyon abone sayısını geçerken, Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ''Türkiye'de genç nesil mobil internet ekosisteminin gelişmesi adına oldukça önemli bir avantaj'' dedi.

Whatsapp