Mobil cihazlarda web site hızını etkileyen faktörler nelerdir?

Dolayısıyla biz de web site hızını etkileyen unsurları kullanıcı ile ilgili olan faktörler ve kullanıcı dışı faktörler olarak incelemeyi uygun bulduk. 

Çağımızın artık teknoloji çağı olduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçek haline geldi. Artık ülkemizin her bölgesinde hızlı ve pratik bir şekilde erişilebilen yeni nesil internet bağlantısı ve gelişmiş mobil cihazlar ile birlikte artık günümüzün her anında hızlı bir şekilde internete erişim sağlayabiliyoruz.

Dolayısıyla internete erişimin bu denli kolay olması günlük pek çok iş ve işlemimizi internet üzerinden çözmemizi mümkün hale getiriyor. Gündelik işlerimizi de internet üzerinden halledebildiğimizi düşündüğümüzde bağlandığımız internetin kalitesi de her anında internet isteyenler için oldukça önemli hale geliyor.

Hiç kimse mobil cihazlarıyla girdiği internet sitelerinden aldığı verilerin sık sık kesilmesi veya yavaşlamasını istemez. Bu durum da cihazınızdan girdiğiniz web site hızı ile alakalıdır. Bazen mobil cihazlarımızda girdiğimiz web sitelerinde yavaşlık yaşayabiliriz ve bu durum biraz can sıkıcı olabilir. Bunun için öncelikle web site hızı testi yaparak sitenin hızını belirlemek yapılacak düzenlemelerin ne olacağını ortaya koymak açısından faydalı olacaktır.

Bu durumu çözmek için öncelikle web sitenin hızını etkileyen faktörlerin neler olduğunu bilmek gerekmektedir.

Web site hızını kullanıcı açısından etkileyen bazı faktörler vardır. Bunun yanı sıra kullanıcının müdahale edemediği altyapı ve sitenin sunucu kalitesi ve hızı gibi kullanıcı dışı unsurlar da web site hızını etkilemektedir. Dolayısıyla biz de web site hızını etkileyen unsurları kullanıcı ile ilgili olan faktörler ve kullanıcı dışı faktörler olarak incelemeyi uygun bulduk. 

Mobil cihazlarda web site hızını etkileyen kullanıcı taraflı faktörler 

Mobil cihazındaki web site hızının yavaş veya hızlı olmasının bazı nedenleri interneti ve cihazı kullanan kullanıcı ile alakalı durumlardan kaynaklı olabilmektedir. Kullanıcıdan kaynaklı olan ve dolayısıyla da kullanıcılar tarafından giderilebilecek olan mobil cihazda web site hızını etkileyen faktörlerin bazıları şunlardır:

1.     Bağlantı Yoğunluğu 

Bilindiği üzere; mobilde internet bağlantısı için en sık wi-fi ve telefon şebekesini sağlayan baz istasyonları kullanılır. Bunu sağlayan araçlara ne kadar çok cihaz bağlı ise o cihazdan sağlanan internetin hızında da bir düşüş yaşanması mümkündür.

Gün içerisinde internetin en yoğun kullanıldığı saatler genellikle mesai saatleridir. Eğer bu saatlerde mobil telefonunuzun internetinde zaman zaman bağlantı yavaşlaması görüyorsanız sorunun sebebi muhtemelen bağlantı yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.

Bu problemi çözmek için internetteki önemli işlemlerinizi bağlantının daha az yoğun olduğu saatlerde gerçekleştirebilirsiniz. 

2.     VPN Kullanımı

Türkiye’de VPN kullanım oranları dünyanın pek çok ülkesine göre yüksek seviyede. Bunun tabi ki pek çok farklı nedeni var. Ancak ne yazık ki VPN kullanımının bu kadar yüksek olmasının en birinci nedeninin ise dünya çapında faaliyet gösteren bazı yasaklı sitelere erişim sağlamak olduğu görülüyor.

Ancak VPN kullanarak yasaklı sitelere erişim sağlamanın dezavantajı, kullanılan VPN sebebiyle internet hızında bir düşüş ile karşılaşılması oluyor.

VPN bağlantısı ile bir uzak sunucu üzerinden sanki ülke dışındaymış gibi internet erişimine imkân tanındığı için bu uzak sunucu üzerinden veri transferi nedeniyle internet hızınızda gözle görülür bir yavaşlama olacaktır.

Bazı ücretli VPN servisleri bu sorunu minimuma indirmeyi başarsalar da VPN kullanımı her koşulda mobil cihazınızdan girdiğiniz web sitenin hızında bir miktar düşüş olmasına neden olmaktadır.

3.     Kullanılan cihazın kalitesi 

Kullanıcı ile doğrudan ilgili bir diğer neden de kullanılan internete bağlanmak için kullanılan cihazın kalitesi. Her geçen gün daha gelişmiş özelliklere sahip mobil cihazların piyasaya sürüldüğü de göz önünde bulundurulduğunda daha eski teknolojiye sahip bir cihaz ile en son sürüm bir cihazda girilen web sitenin hızının aynı olması çok olası değildir. 

Haliyle daha eski özelliklere sahip bir mobil cihazınızın olması da başlı başına girdiğiniz web sitenin hızının düşük olmasına sebep teşkil edecektir. Yeni sürümlerde daha da hızlandırılan mobil cihazlar ile internete bağlanma hızınızın yükseleceğini göreceksiniz.

Mobil cihazlarda web site hızını internet servis sağlayıcısı ve internet sitesi açısından etkileyen faktörler 

Mobil cihaz ile web site hızını etkileyen unsurların ikincisi ise internet servis sağlayıcısı olarak adlandırabileceğimiz internet altyapısını sunan ve web siteyi kuran unsurlar ile ilgili faktörlerdir.

Mobil cihazınızda girdiğiniz internet sitesinin bu başlık altındaki problemlerden kaynaklı bir hız kesilmesi mevcut ise bu durumu gidermek adına kullanıcı olarak doğrudan yapabileceğiniz bir şey söz konusu değildir. Girdiğiniz siteyi hazırlayan kişiler veya servis sağlayıcısının müdahalesi ile ancak bu durum düzeltilebilir.  

1.     Altyapı durumu

Web site hızını etkileyen belki de en önemli ve en maliyetli faktör internetin altyapı durumudur. Bilindiği üzere; internet kablolar üzerinden veri iletimi mantığı üzerine inşa edilmiş bir teknolojidir. Bu kablolardan iletilen veri sayısı çoğaldıkça internetin hızının artmasından bahsedilmektedir.

Şu anda günümüzde en hızlı internet bağlantısı çeşidi fiber internet olarak bilinen bağlantı çeşididir. Halihazırda ülkemizde çok fazla yaygınlaşmasa da fiber internet ile 100 mBps’ye kadar veri iletim hızına ulaşılabilmesi mümkündür. Ülkemizdeki en yaygın fiber internet hızı ise 24 mBps’dir.

Halihazırda ülkemizde en sık kullanılan internet bağlantı türü olan ADSL bağlantı hızının 8 mBps olduğu düşünüldüğünde fiberin ne kadar hızlı bir bağlantı türü olduğu anlaşılacaktır.

Altyapının web site hızına etkisi ile ilgili örneğin; fiber internet altyapısına sahip bir bölgede web site erişimi mobil cihaz ile oldukça hızlı olacakken ADSL bağlantısı ile internete bağlanan biri için bu hız fibere göre oldukça düşük olacaktır.

2.     Kaliteli bir domain ve web hosting

İnternet sitesi kurmak için alınan alan adına domain ismi verilmektedir. Hosting ise sitenizin verilerinin depolandığı hizmeti veren firmaların verdikleri hizmete verilen işlemdir.

Bilindiği üzere; internet sitelerinin her birinde belli veriler yer almaktadır. Haliyle bu verilerin depolanması için sabit diskler ve sunuculara ihtiyaç duyulmaktadır. İnternet sitesi kuran herkesin kendi sunucularını alması ve kendi depolama işlemini yapması oldukça maliyetli bir işlem olacağı için bu işlemi yapan firmalar üzerinden sitenin veri depolama işlemlerini gerçekleştirmek en optimum yol olarak görülmektedir.

İnternet sitesinin verilerini depolayan ve ileten bu merkezlerin kalitesi de web site hızını birinci dereceden etkileyen bir faktördür. Özellikle domainden ziyade iyi bir web hosting ile internet sitesinin hızı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.

Bu nedenle internet sitesinin kaliteli bir domain ve hosting servisine sahip olması sitenin hızını doğrudan etkileyecektir. 

3.     Site içerisinde bulunan medya dosyalarının büyük boyutlarda olması

İnternet sitesi hazırlayan kişilerin en çok görülen şikayetlerinden biri de söz konusu sitelerin hızının yukarıdaki faktörlerden bağımsız olarak yavaş olmasıdır.

Pek çok kişinin farkında olmadığı ancak site hızı ile doğrudan alakalı olan bir diğer faktör de sitedeki medya dosyalarının boyutudur. İnternet sitesi hazırlayan herkes, sitelerinde yer alan medya dosyalarının kaliteli olmasını istediklerinden yüksek boyutlu medya dosyalarını siteye yüklerler. Ancak yükledikleri bu dosyalar sitenin kaliteli görünümünü sağlamasına rağmen sitenin hızını yavaşlatacaktır.

Bununla ilgili alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Örneğin; sitede yer alan video dosyalarının Youtube eklentileriyle siteye eklenerek videonun kaynağını Youtube olarak belirtmek ve siteye sadece Youtube yönlendirmesi yapmak en sık başvurulan yöntemdir. 

Medya dosyalarının boyutlarını ve dosya formatını değiştirerek internet sitesine yüklemek de fotoğraf dosyaları için uygulanabilecek bir çözümdür. Bununla ilgili en sık uygulanan yöntem ise fotoğraf dosyalarını internet sitesine PNG formatında yüklemektir. Zira PNG uzantılı fotoğraf dosyaları JPG uzantılı dosyalara nazaran kayıpsız bir şekilde sıkıştırılabilmekte ve aynı kaliteyi daha düşük boyutlarda sağlamaktadır.

Whatsapp