Microsoft'tan Alex Kipman: "İnsanlar Farkında Değil Ama Telefonlar Öldü"

Microsoft'tan son günlerde akıllı telefonlara yönelik şaşırtıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. CEO Satya Nadella ve Yusuf Mehdi'nin ardından şimdi de Alex Kipman yeni bir açıklama yaptı.

Redmond merkezli yazılım ve donanım devi Microsoft'un geçtiğimiz günlerde duyurusunu yaptığı Surface Dizüstü Bilgisayar, bir çok tüketicinin büyük ilgisini çekti ancak bir çok tüketici Surface Dizüstü Bilgisayar yerine Microsoft'un akıllı telefon pazarında sunacağı yeni cihaz-larla ilgileniyor. Microsoft'un akıllı telefon pazarındaki payı %1'in çok altında iken, telefon donanım gelirleri son çeyreği sadece 5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Microsoft'un en son telefon duyurusu yaktığı tarihten bugüne yaklaşık 15 ay geçti ve şirketten gelecek yeni modeller için henüz bir ışık görünmüyor. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu hafta yaptığı bir açıklamada, yeni bir Windows akıllı telefon görmek isteyenlerin umutlarını artırdı: "Eminim daha fazla telefon sunacağız, ancak bugünkü telefonlara benzemeyecekler."

Microsoft'un Windows ve Cihazlar Grubundan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Yusuf Mehdi, Bloomberg'le yaptığı bir röportajda şu sözlerini yineledi: "Akıllı telefon sektöründe yapılmış olan bir şeyle tüketicilerin karşısına çıkmayacağız." Görüşleri açık bir şekilde Microsoft'un mobil çabalarına atıfta bulunmuş olsa da, firmanın yeni Surface Dizüstü Bilgisayarının piyasadaki diğer pek çok dizüstü bilgisayara kavramsal olarak nasıl benzer olduğu göz önüne alındığında, açıklamalar daha da ilginç bir hal alıyor.

Ancak şirketin HoloLens sanal gerçeklik aksesuarının geliştirilmesinde büyük rolü olan Microsoft Teknik Sorumlusu Alex Kipman daha da ileri gitti ve akıllı telefonları artık teorik olarak sona geldiğini iddia etti: "İnsanlar henüz fark etmediler ama telefonlar zaten ölmüş durumda" 

Bloomberg'e göre Alex Kipman, HoloLens gibi karışık gerçeklik teknolojileri olgunlaştığında ve geniş bir senaryo için gerçek taşınabilir cihazlar olarak daha canlı olabileceğinde, telefonların tarihteki yerini alacağına inanıyor. Kim bilir? Belki de Alex Kipman çok doğru bir tespit yapmış olabilir. Ancak yine de bu tespitin gerçekleşmesi için oldukça fazla zamana ihtiyacı var.  

Microsoft'tan Satya Nadella, Alex Kipman ve Yusuf Mehdi'nin açıklamaları aksi yönde olsa da çok iyi biliniyor ki Microsoft, "Surface Phone" adı verilen yeni bir akıllı telefon süresi üzerinde çalışıyor. Ancak iddia edilen "hiç yapılmayanı yapmak" fikri Surface modelleri ile mi gerçek olacak? Bunu tabi ki bilmiyoruz.

Whatsapp